Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ... ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ



ΣΟΔΑ… Η ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ Η ΣΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΧΩΝΕΥΤΙΚΗ;;;


 

Για το στομάχι: Μισό κουτάλι σόδας σε μισό ποτήρι νερό ή χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού καταπολεμά τις ξινίλες και τις καούρες χωρίς να εμποδίζει την πέψη. 
Για τα μάτια: Συχνές πλύσεις με νερό και σόδα είναι χρήσιμο για τις φλεγμονές στα βλέφαρα και την επιπεφυκίτιδα. Επίσης χρησιμεύει σαν αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό. Για το κριθαράκι στα βλέφαρα, η σόδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
Καταπολεμά την τερηδόνα, λευκαίνει τα δόντια: Πλύσεις με νερό και σόδα, (ένα κουταλάκι σόδα σε δύο φλιτζάνια νερό), καταπολεμούν τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα. Κάνει τα δόντια δυνατά, υγιή και καταπολεμά την ουλίτιδα. Αν μία φορά την εβδομάδα βουρτσίζουμε τα δόντια μόνο με σόδα, θα γίνουν κάτασπρα.

«Το κύμα» της Ελένης Παλλέ

Φιλενάδα μου γεια σου,

Ερωτεύτηκα προσφάτως. Στο ‘πα; Και φουλ! Και όχι, δεν έγινε απολύτως τίποτα με Αυτόν… Πώς θα μπορούσε άλλωστε;…




Σε σκεφτόμουνα λοιπόν αυτές τις μέρες. Θυμάσαι τότε που είχες ερωτευτεί τον Γιώργο; Τότε που τον φλέρταρες διακριτικά… Τόσο όσο! Δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το ελαφρώς πονηρό ίχνος στο βλέμμα σου κι εκείνη την άτιμη, τη ζηλευτή, άνεσή σου, να του μιλάς για ένα σωρό πράγματα κοιτώντας τον στα μάτια. Τι κι αν χτυπιόσουνα στα πατώματα μετά και σιχτίριζες την ώρα που τον γνώρισες. Μια χαρά ανάρρωσες, μια χαρά… Αλίμονο στους… ‘προσεχτικούς του έρωτα’. Να ‘ξερες πόσο τους λυπάμαι…

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ DAVID GILMOUR… ‘’The Rattle and the Lock’’, Του Γιώργου Μπαρμπατσούλη.

Κοίταξα έξω από το παράθυρο του αεροπλάνου. Πάτησα το play. Έκλεισα τα μάτια μου και προσπάθησα να χαθώ στην στιγμή... Δύσκολο. Το μυαλό μου ήταν αλλού....
Οι πρώτες νότες από το κομμάτι που είχε  επιλέξει τυχαία το mp3 player μου είχαν μόλις ξεκινήσει. "Sleeping Satellite". "Tamsin Archer". "Μια χαρά" σκέφτηκα. "Καλή αρχή".
Το παιχνίδι πάντως ήταν στημένο... Είχα φτιάξει μια μεγάλη playlist χωρίς ούτε ένα κομμάτι από Floyd, Gilmour, Waters ή οτιδήποτε άλλο σχετικό... Το είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου... Μέχρι την συναυλία του David Gilmour δεν θα άκουγα τίποτα τέτοιο. Μόνο άσχετα κομμάτια. Μην τυχόν και μου χαλάσουν το όνειρο που θα ζούσα 2 μέρες αργότερα... Πώς θα μπορούσα άλλωστε...
Όσο κι αν προσπαθούσα να το συνειδητοποιήσω πάντως, μου ήταν δύσκολο... Βλέπετε, πάντα είχα καημό για τους Floyd. Μάλλον γεννήθηκα σε λάθος εποχή. Όσον αφορά την μουσική τουλάχιστον... Δεν ξέρω...

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ...



Εύκολη σοκολατόπιτα!!

Εύκολη, γρήγορη, νόστιμη σοκολατόπιτα με κακάο.
Ανοίγοντας πάλι το μπλε τετραδιάκι με εύκολες συνταγές, διαλέξαμε να φτιάξουμε μια σοκολατόπιτα. Σας την παρουσιάζουμε για να την δοκιμάσετε και εσείς.


ΕΡΩΣ ΑΝΙΑΤΟΣ… του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΙΓΓΑ.


Το μυθιστόρημα ‘’έρως ανίατος’’, του Δημήτρη Μίγγα ξεκινά με ένα παράθυρο κλειστό, που πιέζεται από το φως της μέρας. Και με μοτίβο τον ήχο μιας επαναλαμβανόμενης κλήσης. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις, ‘’μεταίχμιο’’. Ένας άντρας και μια γυναίκα σε μια κρεβατοκάμαρα. Ο πρωταγωνιστής μας είναι ηθοποιός εκ πεποίθησης εργένης. Είναι η εποχή που έχει επανασυνδεθεί με την Έλενα κι ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο στο θείο Βάνια του Τσέχοφ. Η κόντρα με τον σκηνοθέτη επεισοδιακή και η λήξη της συνεργασίας με την μακεδονική σκηνή αναπόφευκτη.
Το εγκεφαλογράφημα δείχνει σχετική σταθεροποίηση. Δεν πρέπει να υποτιμάμε την κληρονομική προδιάθεση και το κοκτέιλ φαρμάκων ενισχύεται. Ο πατέρας του έφυγε στα σκοτάδια με την ερώτηση, ‘’ποιος είστε κύριε’’;
Φτιάχνει θίασο. Ανεβάζει τον Έμπορο της Βενετίας. Αποτυγχάνει οικονομικά και καλλιτεχνικά. Κάπου εκεί γνωρίζει και την Όλγα. Τον είχε ερωτευτεί από την Τρίτη

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

''Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΚΙ ΟΧΙ ΑΙΜΑ'', ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ

Την γνώρισα στις παραπομπές, στα σχολικά βιβλία της ιστορίας. Στις υποσημειώσεις  που σαν ανάποδο παιδί πρώτα αυτές διάβαζα. Γιατί στα μικρά γράμματα κρύβονται τα μεγαλύτερα… Την είδα πριν από δυο χρόνια περίπου στην διάλεξη που έδωσε για «την αρχαία Ελλάδα και την κρίση» στο δημαρχείο της Μεσσήνης. Σκοπός της επίσκεψής της να τιμήσει τα παιδιά που μετείχαν στο διεθνές φεστιβάλ αρχαίου δράματος.

Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1926 στον Βύρωνα, στην Αθήνα. Έζησε τα χρόνια του μεσοπολέμου, της κατοχής, της αντίστασης. Βίωσε την προδοσία, τη διχοστασία, την πείνα. Γι’ αυτό το πρώτο της ξύπνημα ήταν το ιστορικό. Οι γονείς της ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα από την Μικρά Ασία το 1922.

Ένας στόχος πρέπει να σε τρομάζει λίγο και να σε συναρπάζει πολύ.




                                        ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΈΛΕΝΑ 
Πέρασα στο ΤΕΙ Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος. Είμαι πολύ χαρούμενη για τη σχολή στην οποία πέρασα. Ανυπομονώ για τη φοιτητική ζωή.

Όταν τελειώσω τη σχολή σκέφτομαι να κάνω μεταπτυχιακό στο εξωτερικό.

Θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με βοήθησαν όσον αφορά τα μαθήματα οι οποίοι είναι ο κ. Γιώργος Λεμπέσης, (Φυσική, Χημεία) , ο κ. Γιώργος Ρούτσης, (Μαθηματικά), η κ. Έφη Σταυροπούλου, (Έκθεση) και η κ. Κωνσταντίνα Κάππου, (Βιολογια). Τέλος, ευχαριστώ την οικογένεια και τους φίλους μου που στάθηκαν στο πλευρό μου όλον αυτόν τον καιρό.

Για σένα που δεν πέτυχες στις πανελλήνιες… Της Αγγελικής Ρουμελιώτου.

Αύγουστος του 1988. Περιμέναμε με αγωνία τις βάσεις των πανελληνίων, μου 'λεγε η φίλη και συνάδελφος μου, η Κατερίνα. Η Κατερίνα μεγάλωσε στην Κοζάνη, σε ένα χωριό  χωρίς φροντιστήρια, χωρίς ενισχυτικές, χωρίς τίποτε. Μόνο ένας από τους δασκάλους του χωριού μάζευε τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, μαζί και την Κατερίνα. Tους μίλαγε με τις ώρες για την έκθεση και τον κόσμο που απλώνεται έξω από το χωριό. Στα χωριά, βλέπεις, το διαφορετικό το φτιάχνουν οι δάσκαλοι, οι αγροτικοί γιατροί –όπου υπάρχουν- και οι παππάδες. Μπορεί να ήταν αυτός ο λόγος που η Κατερίνα ονειρεύτηκε να γίνει δασκάλα. Ήταν μαθήτρια που κυνηγούσε το «άριστα» και κατά έναν περίεργο τρόπο την κυνηγούσε και αυτό. Πάντα στη σημαία, πάντα χωρίς αποτυχίες, πάντα το καλό παιδί της τάξης. Καμιά φορά έσκαγε μύτη και το κωλόπαιδο που έκρυβε μέσα της για ώρα ανάγκης. Έτσι μου ‘λεγε γελώντας, μια νύχτα που ξενυχτήσαμε στην εστία. Μια νύχτα που μάς έκατσε στραβά αυτό που μας είπε η Παπαδάκη στη σχολή: «Αν νομίζετε ότι θα γίνετε κοινωνικοί λειτουργοί στη σχολή είστε γελασμένοι. Κοινωνικοί λειτουργοί ή γεννηθήκατε ή δεν θα γίνετε ποτέ», φώναξε. Τι εννοούσε αυτή η Κρητικιά με την περίεργη ντοπιολαλιά; λέγαμε. Ποτέ δεν μάθαμε…

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Εύκολα, γρήγορα, ΚΑΥΤΑ! "ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΠΡΑΛΙΝΑΣ" από τον Γιώργο Μπαρμπατσούλη.











Υλικά:


Πραλίνα φουντουκιού της αρεσκείας σας. (Merenda, Nutella) 

Φρυγανιά τριμμένη (όσο πάρει)

Κορν φλάουρ (όσο πάρει)

Αυγά (όσα πάρει)


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

"Τίνος είσαι συ;" της Ελένης Παλλέ


Φιλενάδα μου καλό φθινόπωρο,

Μου έλειψες πολύ... 


Το καλοκαίρι αυτό, το πέρασα στο χωριό μου. Ξέρεις, όταν μετά από χρόνια ένας άνθρωπος αποφασίζει να πάει στο χωριό του, πρέπει μάλλον να είναι συναισθηματικά προετοιμασμένος για κανα-δυο υπαρξιακές αγωνίες, για μια ελαφριά καταθλιψούλα, ειδικά εάν έχει καβαντζάρει τα 35, και πιθανώς για καμιά αγοραφοβία... 




Το χωριό δεν άλλαξε ιδιαίτερα. Έμεινε όπως το άφησα. Οι άνθρωποι μεγάλωσαν, όπως κι εγώ φυσικά, και η γνωριμιά μας ήταν σα να άρχιζε απ’ την αρχή. Για ένα μεγάλο διάστημα θαρρώ πως άλλαξα και όνομα. Δε με λέγαν Ελένη, αλλά Τίνος-είσαι-συ. Το συνήθισα, μετά την πρώτη βδομάδα. Είχε πλάκα από ένα σημείο και μετά. 

Ο Θανάσης σκέφτεται και γράφει… ‘’Το καράβι που θα ήθελα να έχω’’

Εγώ θα ήθελα να έχω ένα εμπορικό πλοίο για να μεταφέρω γάλα και φρούτα.

Το καράβι μου είναι πολύ μεγάλο κι έχει πολλά φινιστρίνια. Και έχει πολλά φουγάρα και κινείται γρήγορα και έχει χρώμα κόκκινο με το σήμα του Ολυμπιακού. Κι έχει ένα μπαρ για να κάθονται οι άνθρωποι. Κι έχει πολλά καθίσματα. Και έχει μια άγκυρα κι έχει μια μεγάλη πλώρη.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

‘’ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ: ΟΧΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΤΡΑΓΩΔΙΩΝ". // Θεατρική Ομάδα Κωφών, ‘’Τρελά Χρώματα’’.

Οχτώ Αποσπάσματα Αρχαίων Τραγωδιών. Πώς συνδυάζονται; Όλα γίνονται. Όλα αλυσίδα. Η μια μπαίνει μέσα στην άλλη. Κεντρικός άξονας… Το φως και το σκότος.
Οι τραγωδίες Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή, Επτά Επί Θήβας του Αισχύλου, Αντιγόνη του Σοφοκλή, Μήδεια του Ευρυπίδη, Αίας του Σοφοκλή, Ανδρομάχη του Ευριπίδη, Βάκχες του Ευριπίδη, Πέρσες του Αισχύλου πραγματεύονται τον τραγικό ήρωα. Πώς διαχειρίστηκε την ελεύθερη βούληση που του αποδόθηκε από τους ίδιους τους Θεούς; Για ποιο λόγο ο ίδιος ου δύναται να ‘’δει’’ το φως; Γιατί ζει μέσα στο σκοτάδι;

ΠΟΠ ΚΑΙ ΚΟΡΝ!!!


ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Της Ιωάννας Καλυβά


Η καρδιαγγειακή νόσος περιλαμβάνει τη στεφανιαία καρδιακή νόσο (CHD), η οποία αναφέρεται και ως στεφανιαία αρτηριακή νόσος, την εγκεφαλοαγγειακή νόσο και την περιφερική αρτηριακή νόσο. Η κακή διατροφή συμβάλει περισσότερο στην εμφάνιση της στεφανιαίας καρδιακής νόσου. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία φάνηκε ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της. Επιπλέον, οι διατροφικοί παράγοντες συμβάλουν σημαντικά στην αιτιολογία των καρδιαγγειακών διαταραχών όπως είναι η αθηροσκλήρωση, η υπέρταση και η καρδιακή ανεπάρκεια. Γι’ αυτόν τον λόγο φαίνεται ότι η δίαιτα βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπισή τους.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

40 ΠΑΡΑ ΚΑΤΙ…(Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.)

Γυνή, πριν τα σαράντα. Παρά πέντε και… μετά ακριβώς. So fuckinwhat!  Δεν νιώθει και πολύ στα καλά της. Πάσχει. Από κατάθλιψη. Όχι. Όχι, αυτήν της μοδός, την μπανάλ που μπουκώνεσαι με ψυχοαναληπτικά και δήθεν φουσκώνεις το είναι σου. Που καταπίνεις ένα ροζ χαιράμενο χαπάκι και μετά τον πάτο ενός ποτηριού με νερό. Άγιε πάτε! Που χύνεις στο στομάχι τη χαρά για να ξεπλύνεις τη λύπη. Που καταβροχθίζεις τον κατατονικό εαυτό σου και μετά τον ξερνάς, χαρωπό. Στην τσίτα. Σε βρώμικες λεκάνες. Κάνοντας την οδύνη, τάχα χαρμονή. Που ξαπλώνεις ανάσκελα στα ντιβάνια και περιγράφεις, κατεψυγμένες ιστορίες από εποχές που καλά καλά δεν θυμάσαι.



΄Υποφέρει. Από αρρώστια δικού της τύπου. Δικής της επινόησης. Ακολουθεί την εφεύρεση της αρρώστιας και η αρρώστια εκείνη.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Pokemon Go... // "Kαι μια ζωή δυο πόντους έξω απ’ τη ζωή."

Kάποτε που λες είχαμε τα βιβλία τσέπης. Τώρα ήρθαν τα εικονικά μπιρμπιδέλια τσέπης. Τα pokemon, ντε.

Δεν έχεις ακούσει για ‘’pokemon go tour’’; Πλάκα με κάνεις; Είναι μέσα στο έξυπνο κινητό σου. Και ποιος σου είπε τα έξυπνα κινητά κάνουν έξυπνους ανθρώπους; Εδώ, λοιπόν με αυτήν την εφαρμογή τρέχεις στην αληθινή ζωή σε δρόμους, σε πλατείες… αν χρειαστεί, σκαρφαλώνεις τοίχους, δέντρα, πηδάς μάντρες… σταματάς την κυκλοφορία, κάνεις τα πάντα για να πιάσεις τα εικονικά τερατάκια.

Διακοπές νερού (Tου Φώτη Βεζυργιαννίδη)

Κι εκεί που ποτίζω τα λουλούδια στο μπαλκόνι βλέπω από κάτω στο δρόμο έναν μάστορα να βιδώνει μ’ ένα μακρύ εργαλείο μια βίδα στο δρόμο. Βιάσου λέω μάγκα μου γιατί πάλι απότιστα θα μείνουνε, αυτή η κουφάλα κλείνει τη βάνα του νερού. Παραδίπλα είχαν ήδη αρχίσει να σκάβουν κάτι άλλοι εργάτες με φόρμες εργασίας παρδαλές κι ένα Datsun μπλε φορτωμένο με όλα τα εργαλεία από φτυάρια και κασμάδες μέχρι αεροσυμπιεστή για κομπρεσέρ. Είναι του εργολάβου που αναλαμβάνει τις βλάβες της ΕΥΑΘ. Της ίδιας ΕΥΑΘ που αποτρέψαμε με δημοψήφιμα την ιδιωτικοποίηση και εργολαβοποίηση.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Βοϊδοκοιλιά (Μεσσηνίας)

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Μεσσηνίας, λίγα χιλιόμετρα βόρεια από την Πύλο. Μόνο από το όνομα της σε εξιτάρει. Δικαιολογημένα θεωρείται από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου! Τόσο η παραλία όσο και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Το σχήμα της ολοστρόγγυλο, θυμίζει το γράμμα Ω, η λευκή ψιλή άμμος, που απλώνεται από άκρη σε άκρη, εγκλωβίζοντας γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά.
Εφάπτεται με την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, από την οποία χωρίζεται με μια λωρίδα αμμόλοφων. Η Βοϊδοκοιλιά είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Είναι γεμάτη κοχύλια, από άκρη σ' άκρη και λόγω της προστατευόμενης ζωής όπου ανήκει παραμένει αυθεντική και χωρίς παρέμβαση από ανθρώπινο παράγοντα. Τόσο οι διάφορες διακυμάνσεις των χρωμάτων των νερών της όσο και η ομορφιά του τοπίου είναι οι σημαντικότεροι λόγοι αυξημένης επισκεψιμότητάς της.
Λέγεται, ότι αντιστοιχεί στην παραλία Βουφράδα (εκεί όπου ζουν τα βόδια), που σύμφωνα με την Οδύσσεια του Ομήρου, έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου κατά την άφιξη στην Πελοπόννησο με σκοπό να συναντήσει τον Νέστορα ή τον Μενέλαο.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΓΕΛΑ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΦΤΙΚΑ

-      Πείτε μου… Θα τους εντυπωσιάσω όλους στην παραλία;

-      Φυσικά.

-      Πώς γυμναστή μου;

-      Θα πάρεις ένα ψυγείο και θα πουλάς παγωτά.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΙ ΩΣ ΠΟΥ; ΕΒΓΑΛΕ ΤΗΝ ΜΠΕΜΠΕΛΗ…

Μπέμπελη, είναι μεταδοτική, εξανθηματική νόσος. Η ιλαρά. Σλαβικής προέλευσης η λέξη, pepeli, που σημαίνει στάχτη. Την φράση την χρησιμοποιούμε για να πούμε ότι κάποιος ζεσταίνεται πολύ και ιδρώνει υπερβολικά.

The Place Beyond The Pines Του Derek Cianfrance

Όλα για την «οικογένεια»

Πώς ορίζεται ο καθένας; Τι είναι αυτό που συνεχίζει καθορίζοντας τον, διαμορφώνοντας κρυφά κάποιου είδους συναισθηματικής ανατομίας; Από τα πρώτα λεπτά της ταινίας του Cianfrance (Blue Valentine) τα παραπάνω ερωτήματα είναι έκδηλα.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

ΔΙΑΚΟΠΟΙΕΣ;;; στο μπαλκόνι.




Οι ποδηλατόδρομοι της Σαλονίκης και άλλα ανέκδοτα (Του Φώτη Βεζυργιαννίδη)

Τις προάλλες έβλεπα σε τοπικό κανάλι τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Ήμουν μάλιστα σε αίθουσα αναμονής οδοντίατρου και γαντζώθηκα απ’ την οθόνη για να ξεχάσω τον πόνο που θ’ ακολουθούσε. Την ώρα που μιλούσε ο κυρ-Γιάννης δίπλα στο αναλόγιό του υπήρχε ως ντεκόρ ένα ποδήλατο στεκούμενο.

Λέω, από μέσα μου, Σαλονίκη ρε, εκατόν εξήντα χρόνια μπροστά, πολιτιστική πρωτεύουσα μιας Ευρώπης που διαλύεται λίγο πριν την ολοκλήρωσή της και ανοίξαμε το δρόμο στη φιλική προς το περιβάλλον μετακίνηση. Διότι αυτή η πόλη, η πόλη του κυρ-Γιάννη και όχι του θεού όπως επιμένουν να τη λένε τα σκουλίκια, αγαπάει το ποδήλατο. Και όχι μόνο το αγαπάει αλλά το έχει ερωτευτεί κάργα. Κι όταν μιλάει ο Δήμαρχός της του βάζουν από δίπλα κι ένα ποδήλατο για να μην ξεχνούν οι χωριατοθεσσαλονικιοί ότι ποδήλατο και Σαλονίκη είναι δυο έννοιες αλληλένδετες.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Στο σπίτι αυτό… Τι; (Του Γιώργου Μπαρμπατσούλη)




Τι...

Κι αν δε μπορέσω άλλο τι; Θα σταματήσεις; Έτσι απλά; Και θα μ' αφήσεις; Εδώ; Στο κρύο; Στο βουνό;

"Ο γάτος" Tης Ελένης Παλλέ



Αγαπημένη μου φιλενάδα, καιρό είχαμε να τα πούμε... 



Έχω σπουδαία νέα! Πριν λίγους μήνες αποκτήσαμε κατοικίδιο. Έναν γάτο. Χρόνια ήθελα να πάρω ένα ζωάκι μα φοβόμουν τις ευθύνες. Κι έτσι τώρα, με μεγάλη επιτυχία, κατάφερα και να ‘χω το φόβο της ευθύνης και την ευθύνη κι ένα γατί που δεν έχει ακόμα ιδέα πόσο φοβικό είναι το αφεντικό του.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

THE WALL

Συνηθίζουμε να μνημονεύουμε την 10η Νοεμβρίου του 1989. Ιστορική και πανηγυρική μέρα κατάρρευσης του τείχους του Βερολίνου.

Για να γκρεμιστεί όμως κάτι πρέπει πρώτα να υπάρξει.  




Βράδυ της 12ης προς 13ης Αυγούστου του 1961, η λαϊκή δημοκρατία της Γερμανίας ξεκινά την ανέγερση στην καρδιά του Βερολίνου, του ονομαζόμενου από την ανατολικογερμανική κυβέρνηση «αντιφασιστικού τείχους προστασίας». Η Δύση καθυστερούσε στο θέμα αναγνώρισης της ανατολικής Γερμανίας ως χωριστού κράτους με εντάσεις στο διπλωματικό πεδίο. Η σχεδιασμένη-κατευθυνόμενη

Ολυμπιακό άθλημα και το τάβλι (Του Φώτη Βεζυργιαννίδη)

Δεν πάει πολύς καιρός καρντάση μου που με κάτι φιλαράκια, οι πιο πολλοί του Πυροσβεστικού Σώματος μας μπήκε η ιδέα να φτιάξουμε Εθνική Ελλάδος στο τάβλι.

Στην αρχή η ενασχόλησή μας ήταν καθαρά ερασιτεχνική. Ανάμεσα στα κενά της δουλειάς στήναμε τις παρτίδες μας με ελληνικό καφεδάκι και κερκίδα από τους συναδέλφους κάτι που είναι απαραίτητο για την ομαλή και θορυβώδη έκβαση του αγώνος και την περνούσαμε μπέικα. Σιγά σιγά όταν οι μάχες άρχισαν να γίνονται πιο σκληρές στο μέσον του χειμώνος που οι φωτιές είναι τόσο σπάνιες όσο ο λευκός καρχαρίας στις ελληνικές θάλασσες το είδαμε το πράμα διαφορετικά. Αφού είμαστε τόσο καλοί γιατί δεν κάνουμε μια επίσημη ομάδα;  Εκτός υπηρεσίας βέβαια, διότι δεν είναι καθόλου επιθυμητό να μπερδεύουμε τους πυροσβέστες με το τάβλι, όπως ας πούμε κάνουμε με τις βούρτσες που δεν θυμάμαι τώρα με τι άλλο τις μπερδεύουμε.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Ο συγγραφέας ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ μιλά για το βιβλίο του ‘’Μέσα από τα ματιά της’’ στην Μαίρη Γεωργιοπούλου.

Ο Στέλιος Μοίρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Σπούδασε κοινωνική εργασία κι εργάζεται ως κοινωνικός λειτουργός.

Είναι ο drummer του συγκροτήματος gnu. Και συγγραφέας...






Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις, Andys Publishers:

 Το παγοποιείο, μυθιστόρημα, 2012

 Rogamar, ποιητική συλλογή, 2013

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΓΑΛΜΑ ΓΕΩΡΓΟΣ- ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΠΟΡΕΑΣ ΑΣΤΕΡΙΩΝ

Πάμε μια βόλτα στην κεντρική πλατεία της πόλης Κάουνας στη Λιθουανία; Εκεί καμαρώνει άγαλμα που παριστά έναν γεωργό –κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από μέταλλο-  ο οποίος ρίχνει με το χέρι του σπόρους στο έδαφος. Στη μέση του φέρει μια ειδική θήκη που έχει μέσα τους σπόρους. Ονομάζεται SEEDER, δηλαδή ‘’Σπορέας’’. Στην διάρκεια της μέρας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα απλό, συνηθισμένο άγαλμα που κοσμεί την πλατεία μιας πόλης. 
Το βράδυ όμως παίζει ο ‘’σπορέας’’ με την σκιά του που εμφανίζεται στο διπλανό τοίχο και μεταμορφώνεται.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΦΥΤΕΨΕ ΜΙΑ… Αγαύη // Η υπομονετική Μεξικάνα

Η Αγαύη, ή Αθάνατος (επιστημονικώς Agave americana) είναι παχύφυτο που κατάγεται από το Μεξικό και αναπτύσσεται πολύ αργά, ζει από 10 έως 60 χρόνια. Στις αγγλόφωνες χώρες είναι ακόμα γνωστή ως Century Plant ή Maguey ή American Aloe.

Η λέξη Αγαύη σημαίνει θαυμαστή ή ευγενικής καταγωγής. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Αγαύη ήταν κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου και αδερφή της Σεμέλης η οποία ήταν η μητέρα του Διόνυσου.

Ευδοκιμεί σε πλήρως φωτιζόμενες θέσεις. Μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλές και διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, ακόμα και κοντά στη θάλασσα.

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Cheesecake Nutella

Υλικά
300 γρ. μπισκότα digestive 
125 γρ. βούτυρο 
1 μικρή συσκευασία πουράκια σοκολάτας 
450 γρ. Nutella σε θερμοκρασία δωματίου 
600 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου 
50 γρ. άχνη ζάχαρη 
1 πρέζα αλάτι



Εκτέλεση 
Σπάμε με τα χέρια τα μισά πουράκια σοκολάτας. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα. Τα βάζουμε σε μπολ.

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

ΣΠΙΤΙΚΟ ΛΙΚΕΡ ΒΥΣΣΙΝΟ


Το  λικέρ βύσσινο, κατά την γνώμη μου, είναι το πιο ωραίο λικέρ με απίθανο ρουμπινί χρώμα και μεθυστικό άρωμα. Εξαιρετικό για κέρασμα και για δωράκι στους φίλους σας. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι ποτέ δεν είναι αρκετό. Οπότε φροντίστε να φτιάξετε διπλή και τριπλή δόση.






Υλικά:

1 κιλό βύσσινα με τα κουκούτσια τους

1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 λίτρο κονιάκ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Τα χαμένα αλογάκια (Της Ελένης Παλλέ)

Φιλενάδα μου, είχα πάντα μια απορία…

Τι κάνει κανείς με το θυμό του; Ήταν πάντα ένα δύσκολο ζητηματάκι για μένα. Σου δίνω λοιπόν εναλλακτικές, δεν είμαι ψυχαναλυτής εγώ!

Α. Του κλείνει την πόρτα και τον ξεχνά;

Β. Του κλείνει το μάτι και του λέει περίμενε, αργότερα τα ξαναλέμε;

Γ. Τον γραπώνει απ’ το πέτο κι αρχίζει τα μπουνίδια;

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Κόκκινος Ήλιος (Της Ειρήνης Γκίκα)



Το πύρινο χρώμα βάζει φωτιά στα όνειρα

Και καίει τα αγκάθια

Τα μάτια παίρνουν το χρώμα του κι αναζητούν λυσσαλέα τη ζωή

Όλα κόκκινα σαν τη ζωή

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ... ΜΕ ΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ




 ΚΡΙΟΣ

Ο τελευταίος ο μήνας του καλού καιρού σε φτιάχνει ψυχολογία λέμε στο φουλ. Από τις 05/08 στραβοπατήματα. Ενώ πριν θα μου πεις τα πατήματα;

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

1303… Ο φάρος της Αλεξάνδρειας λειτουργεί για τελευταία φορά. Ισχυρός σεισμός διαρρηγνύει τα τοιχώματά του και καταπίπτει μέρος αυτού.

1693… Ο καλόγερος Ντομ Περινιόν παρασκευάζει την πρώτη σαμπάνια σε μοναστήρι Βενεδικτίνων στο Οτβιλιέρ της Καμπανίας, στη Γαλλία.

1831… Ο Δαρβίνος σαλπάρει με το πλοίο BEAGLE για ένα πενταετές ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει και οι παρατηρήσεις του θα τον οδηγήσουν στη θεωρία ότι τα είδη εξελίσσονται προσαρμοζόμενα στο περιβάλλον τους.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Αύγουστε μήνα και θεέ…(Της Μαρίας Ανδρικοπούλου)

Ο Αύγουστος, τελευταίος μήνας του καλοκαιριού όπως δηλώνει και η παροιμία «Από Αύγουστο χειμώνα…», έχοντας καθιερωθεί σαν επίσημος μήνας διακοπών μάλλον έχει καταλήξει να θεωρείται ο πιο καλοκαιρινός μήνας. Κι ενώ η παροιμία «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν δυο φορές το χρόνο» αναφέρεται στην αφθονία των αυγουστιάτικων φρούτων, ωστόσο μια χαρά ταιριάζει και στην επιθυμία μας για δεύτερη ευκαιρία διακοπών  που ποτέ δεν μοιάζουν να είναι αρκετές για κανέναν.

Η λέξη προέρχεται από το λατινικό επίθετο augustus που σημαίνει σεβαστός, θείος και χρησιμοποιούνταν συχνά ως επίκληση των ρωμαίων αυτοκρατόρων. Ο ίδιος ο Καίσαρας Αύγουστος τίμησε το μήνα αυτόν με το δικό του όνομα. Κατά μια εκδοχή τίμησε με τον τρόπο αυτό το μήνα κατά τον οποίο έδωσε τέλος στη ζωή της η αγαπημένη του Κλεοπάτρα.

Nothing is Changing


μουσική:Νίκος Περιβολάρης
https://www.facebook.com/nikos.perivolaris.1