Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

ΣΠΙΤΙΚΟ ΛΙΚΕΡ ΒΥΣΣΙΝΟ


Το  λικέρ βύσσινο, κατά την γνώμη μου, είναι το πιο ωραίο λικέρ με απίθανο ρουμπινί χρώμα και μεθυστικό άρωμα. Εξαιρετικό για κέρασμα και για δωράκι στους φίλους σας. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι ποτέ δεν είναι αρκετό. Οπότε φροντίστε να φτιάξετε διπλή και τριπλή δόση.






Υλικά:

1 κιλό βύσσινα με τα κουκούτσια τους

1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 λίτρο κονιάκ

1/2 λίτρο τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο)

2 ξύλα κανέλας

6 γαρύφαλλα

Ένα βάζο μεγάλο 

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Βάζουμε στο βάζο τα βύσσινα και προσθέτουμε από
πάνω την ζάχαρη. Έπειτα προσθέτουμε το κονιάκ, το τσίπουρο και τα μπαχαρικά. Βιδώνουμε το καπάκι καλά και ανακινούμε δυνατά για να διαλυθεί η ζάχαρη. (Δεν θα διαλυθεί όλη από την αρχή. Μην το προσπαθείτε γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να φτιάξετε μπράτσα)!. Βάζουμε την γυάλα σε σημείο που να το χτυπάει ο ήλιος όσο πιο πολλές ώρες την ημέρα γίνεται. Αφήνουμε να γίνει η ζύμωση για έξι βδομάδες περίπου. Τις πρώτες ημέρες το ανακινούμε μία φορά την ημέρα για να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφού περάσουν οι έξι βδομάδες σουρώνουμε το λικέρ βύσσινο, περνώντας το από τουλπάνι ή σουρωτήρι. Φυλάμε το λικέρ μας σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μέσα σε μπουκάλια που κλείνουν καλά.

Tips:

·         Μπορείτε ανάλογα με την προτίμηση σας αντί για 1/2 λίτρο τσίπουρο και 1/2 λίτρο κονιάκ να βάλετε 1 λίτρο τσίπουρο ή 1 λίτρο κονιάκ. Με το κονιάκ το λικέρ θα βγει πιο πηχτό και πιο γλυκό ενώ με το τσίπουρο θα βγει πιο διάφανο και λιγότερο γλυκό. Πειραματιστείτε και βάλτε τις αναλογίες που θέλετε.

·         Τα βύσσινα μην τα πετάξετε, κρατήστε τα! Μπορείτε να τα διατηρήσετε σε ένα βάζο στο ψυγείο και να βάζετε 2-3 μέσα στο ποτήρι που θα το σερβίρετε. Εναλλακτικά μπορείτε να λιώσετε κουβερτούρα και να τα καλύψετε. Έτοιμα τα σοκολατάκια!

·         Με την ίδια συνταγή μπορείτε να φτιάξετε λικέρ κεράσι.

·         Τα μπουκαλάκια μην τα γεμίσετε μέχρι επάνω, αφήνουμε λίγο χώρο για να "αναπνέει" το λικέρ.

                                 Πάολα Κουζή

1 σχόλιο: