Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Αύγουστε μήνα και θεέ…(Της Μαρίας Ανδρικοπούλου)

Ο Αύγουστος, τελευταίος μήνας του καλοκαιριού όπως δηλώνει και η παροιμία «Από Αύγουστο χειμώνα…», έχοντας καθιερωθεί σαν επίσημος μήνας διακοπών μάλλον έχει καταλήξει να θεωρείται ο πιο καλοκαιρινός μήνας. Κι ενώ η παροιμία «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν δυο φορές το χρόνο» αναφέρεται στην αφθονία των αυγουστιάτικων φρούτων, ωστόσο μια χαρά ταιριάζει και στην επιθυμία μας για δεύτερη ευκαιρία διακοπών  που ποτέ δεν μοιάζουν να είναι αρκετές για κανέναν.

Η λέξη προέρχεται από το λατινικό επίθετο augustus που σημαίνει σεβαστός, θείος και χρησιμοποιούνταν συχνά ως επίκληση των ρωμαίων αυτοκρατόρων. Ο ίδιος ο Καίσαρας Αύγουστος τίμησε το μήνα αυτόν με το δικό του όνομα. Κατά μια εκδοχή τίμησε με τον τρόπο αυτό το μήνα κατά τον οποίο έδωσε τέλος στη ζωή της η αγαπημένη του Κλεοπάτρα.

Ο Αύγουστος όμως είναι ονομαστός και για το πορφυρό φεγγάρι του, χρώμα που παίρνει η Πανσέληνος λίγο μετά την ανατολή της αλλά και πριν από τη δύση της. Αυτό το κόκκινο χρώμα έχει τη φυσική του εξήγηση καθώς όταν η σελήνη μεσουρανεί τον Αύγουστο δεν ανεβαίνει  αρκετά ψηλά πάνω από τον ορίζοντα και το φως της φτάνει σε μας διατρέχοντας μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να διαχέεται και να απορροφάται το πιο κυανό τμήμα του χρώματός της  και να βλέπουμε εμείς ένα απατηλό κόκκινο. Τι να την κάνει όμως κανείς τη φυσική και τους νόμους της όταν έχει μπρος του την απίστευτη αυγουστιάτικη φεγγαράδα. Όπως  λέει σοφά κι ο λαός : «Του Αυγούστου το φεγγάρι ήλιος της ημέρας μοιάζει».

Στο ολόλαμπρο φεγγάρι του Αυγούστου αναφέρεται κι ο Ο. Ελύτης: «Δύο η ώρα το πρωί περιδιαβάζοντας τον έρημο Αύγουστο, είδες το φως του φεγγαριού να περπατεί μαζί σου» (Προσανατολισμοί) . Θα έλεγε κανείς πως ο μήνας έχει την τιμητική του στην ποίηση του νομπελίστα ποιητή: «Ο Αύγουστος ελούζονταν μες την αστροφεγγγιά, κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά. Αύγουστε μήνα και θεέ σε σένα ορκιζόμαστε……» (Τα ρω του έρωτα), «Έλυτρα χρυσά του Αυγούστου στο μεσημεριάτικο ύπνο» (Προσανατολισμοί). «Να κοιμηθούμε το γαλάζιο φως στα πέτρινα σκαλιά του Αυγούστου» (Προσανατολισμοί).

Και οι πιο πάνω στίχοι ας συνοδέψουν την ευχή: Καλό μας  μήνα

                                                         Μαρία Ανδρικοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου