Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Αλόη – Ένα θαυμαστό φυτό, (Tου Ιωάννη Δεληγεώργη).

 Η Αλόη η γνήσια ή η φαρμακευτική (αγγλικά Aloe και λατινικά Aloe vera) είναι ένα υποτροπικό πολυετές παχύφυτο. Κατάγεται από την Αφρική όπου συναντάται σε άνυδρες τοποθεσίες.

Είναι το πλέον γνωστό και δημοφιλές είδος από τα πολλά είδη Αλόης που υπάρχουν και είναι διάσημο για τις φαρμακευτικές του χρήσεις. Ωστόσο τα περισσότερα είδη Αλόης έχουν εμπορική αξία και κάποιες φαρμακευτικές χρήσεις.

Είναι φυτό αργής ανάπτυξης που χρειάζεται πλήρως ηλιαζόμενες θέσεις ή έστω μερικώς σκιαζόμενες.

Ιδανικό για την Αλόη είναι ένα έδαφος μέτριας γονιμότητας που στραγγίζει πολύ καλά. Είναι ανθεκτική στην ξηρασία και έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό.

Δεν αντέχει στον παγετό ή το χιόνι. Το 95% των ιστών της αποτελείται από νερό. Για αυτό τους χειμερινούς μήνες, οπότε και η θερμοκρασία πέφτει κοντά στο μηδέν ή και κάτω από αυτό, θα πρέπει να διατηρείται ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Ανθίζει το καλοκαίρι και μόνο όταν φτάσει σε αναπαραγωγική ωριμότητα. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από τέσσερα χρόνια. Η αφαίρεση των θυγατρικών φυτών είναι μια καλή τακτική για να ενθαρρύνονται τα φυτά να ανθίσουν συντομότερα.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα φύλλων και με θυγατρικά φυτά που φυτρώνουν γύρω από το μητρικό.

Εκτός από δημοφιλές καλλωπιστικό η Αλόη η γνήσια καλλιεργείται και συστηματικά. Στην Ελλάδα συναντάται ως καλλιέργεια στην Κρήτη.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της Αλόης είναι γνωστές από τα βιβλικά χρόνια. Κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως επουλωτικό πληγών. Το εσωτερικό των φύλλων της, που έχει μορφή διάφανης γέλης, έχει διάφορες χρήσεις στην εναλλακτική ιατρική με ή χωρίς επεξεργασία.

                                                                    Ι.Χ. Δεληγεώργης

                                                                         Γεωπόνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου