Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Παυλώνια, Ένα θαυμαστό δένδρο. ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΗ

Η Παυλώνια (Paulownia tomentosa) ή αρχικά Παβλόβνια, είναι φυλλοβόλο δένδρο που κατάγεται από την Κίνα και γενικά την ΝΑ Ασία.

Πήρε το όνομά της προς τιμήν της ρωσικής καταγωγής βασίλισσας της Ολλανδίας Anna Paulowna (1795-1865). Επίσης ονομάζεται Δένδρο της Αυτοκράτειρας (στα αγγλικά είναι γνωστή ως Empress Tree) ή Δένδρο της Πριγκίπισσας. Στην Κίνα είναι γνωστό ως Δένδρο του Δράκου και στην Ιαπωνία ως Kiri.

Είναι ένα από τα πλέον ταχέως αναπτυσσόμενα δένδρα παγκοσμίως. Κατά μέσο όρο μεγαλώνει 2 μέτρα σε ύψος το χρόνο. Ωστόσο μπορεί να φτάσει υπό ειδικές συνθήκες και τα 4-5 μέτρα το χρόνο. Το τελικό του ύψος φτάνει τα 15-25 μέτρα. 

Χαρακτηριστικό της είναι τα πολύ μεγάλα φύλλα της που μπορεί να φτάσουν τα 75 εκατοστά σε διάμετρο.

Χρειάζεται θέσεις με πλήρη ηλιοφάνεια. Καλύτερα εδάφη για την Παυλώνια είναι τα αμμώδη και τα αμμοπηλώδη που στραγγίζουν γρήγορα.

Είναι πολύ ανθεκτικό δένδρο, τόσο ως προς τον παγετό (αντέχει έως -20 oC), τη ρύπανση, τη σκόνη, τις πυρκαγιές (πρεμνοβλαστάνει έως και 70 χρόνια και έτσι έχει ονομαστεί και δένδρο του Φοίνικα, το μυθικό πουλί που αναγεννάται από τις στάχτες του) και τα φτωχά εδάφη.

Υστερεί όμως: 1) σε υψηλά υψόμετρα (πάνω από 1.000 μέτρα), 2) σε ανεμόπληκτες περιοχές (λόγω των μεγάλων φύλλων του), 3) σε πλημμυρισμένα εδάφη, 4) σε αβαθή εδάφη και 5) σε πετρώδη ή πολύ συνεκτικά εδάφη.

Ανθίζει νωρίς την άνοιξη πριν ακόμα εκπτυχθούν τα φύλλα. Τα άνθη της είναι σωληνοειδή και σχηματίζουν ταξιανθίες. Θυμίζουν τα άνθη της Δακτυλίδας. Η ευωδιά των ανθών έχει περιγραφεί ως κάτι μεταξύ βανίλιας, πούδρας και αμυγδάλου.

Η Παυλώνια εκτός από καλλωπιστικό δένδρο, μπορεί να έχει και πολλές άλλες χρησιμότητες. Καλλιεργείται για την παραγωγή ξυλείας αλλά και βιομάζας (για βιομάζα υλοτομείται κάθε τρία χρόνια). Το ξύλο της είναι ελαφρύ, σκληρό και ανθεκτικό. Δεν απορροφά νερό, δεν περιέχει ρετσίνια (δεν αρπάζει εύκολα φωτιά), περιέχει τανίνες (οπότε δεν προσβάλλεται εύκολα από ξυλοφάγα έντομα), κατεργάζεται εύκολα και δεν σχίζεται κατά το κάρφωμα. Με αυτό κατασκευάζονται έπιπλα, οικοδομικές κατασκευές, παιχνίδια, μουσικά όργανα, κόντρα πλακέ, κιβώτια μεταφοράς κτλ.

Μπορεί να είναι επίσης ένα χρήσιμο δασικό είδος. Έχει πολύ βαθιές ρίζες και έτσι βοηθά στην προστασία από τη διάβρωση. Τα πλούσια σε άζωτο και πρωτεΐνες φύλλα της μπορούν να αποτελέσουν τροφή για εκτρεφόμενα ζώα. Επίσης είναι φυτό που παρέχει στις μέλισσες γύρη και νέκταρ από το οποίο παράγεται ποιοτικό μέλι.



Ι.Χ. ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου