Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

ΙΠΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Ο αυτισμός προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘’εαυτός’’ και υποδηλώνει την απομόνωση του ατόμου στον εαυτό του. Θεωρείται μια σοβαρή νευροψυχολογική διαταραχή κι εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Χαρακτηρίζεται από μειωμένη λεκτική ή κοινωνική επικοινωνία κι από επαναλαμβανόμενη, περιορισμένη και στερεότυπη συμπεριφορά.

Τα  παιδιά με αυτισμό δυσκολεύονται στην επεξεργασία των ερεθισμάτων που δίνει το ίδιο το περιβάλλον. Παρουσιάζουν συμπτώματα διαταραχής της αισθητηριακής ολοκλήρωσης και δείχνουν δυσκολία να επεξεργαστούν τις πληροφορίες που λαμβάνουν μέσω των αισθήσεων.

Η ιπποθεραπεία, ένα εξειδικευμένο κομμάτι της θεραπευτικής ιππασίας, γίνεται από καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό κι είναι μια εργοθεραπευτική, λογοθεραπευτική και φυσιοθεραπευτική πράξη που βασίζεται στην κίνηση του αλόγου με σκοπό τη μείωση της γνωστικής σύγχυσης και του άγχους του παιδιού.

Το σκεπτικό της μεθόδου είναι η μεταφορά της κίνησης του αλόγου στο παιδί.

Το άλογο είναι σαν μια μηχανή που παράγει αισθητηριακά ερεθίσματα λόγω κίνησης, δόνησης και ζέστης από το τρίχωμά του. Τρίπτυχο και συνδυασμός που χρησιμοποιούν τα πιο σύγχρονα μηχανήματα αποκατάστασης. Στην περίπτωση της ιπποθεραπείας τα άλογα αποτελούν το ιαματικό μέσο, ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος για επιτυχή λειτουργικά αποτελέσματα. Και βέβαια οι ίπποι που χρησιμοποιούνται για το έργο αυτό είναι ειδικά εκπαιδευμένοι, ψυχρόαιμοι, και ‘’προγραμματισμένοι’’ για τούτο το ‘’καθήκον’’ τους.

Οι μικρής ηλικίας φίλοι μας σαφώς και δείχνουν προτίμηση να βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους με άλογα πάρα σε συμβατικές θεραπείες κλεισμένοι μέσα σε ένα δωμάτιο.

Μπορούν να ξεκινήσουν την ιπποθεραπεία από ενός μόλις έτους. Σε κάποιες περιπτώσεις εξειδικευμένος θεραπευτής ανεβαίνει στο άλογο μαζί τους, (backriding). Το παιδί αντιμετωπίζει την ιπποθεραπεία σαν παιχνίδι, σαν μια ήπια αθλητική δραστηριότητα, ενώ ουσιαστικά βρίσκεται σε μια θεραπευτική συνεδρία.

Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν οι αυτιστικοί νέοι να ‘’δουλεύουν’’ σε ένα κατάλληλο και υψηλά δομημένο περιβάλλον, σε ένα περιβάλλον σύνθετο με φυσικές εικόνες που ταυτόχρονα είναι και ευχάριστο. Οι εξωτερικοί χώροι άλλωστε, είναι πάντα πιο πλούσιοι σε ερεθίσματα και η αλληλεπίδραση με τη φύση επηρεάζει την οργάνωση του εγκεφάλου. Μην ξεχνάμε ότι ο αυτισμός είναι μια εκ γενετής διαταραχή του εγκεφάλου.

Το παιδί ερχόμενο σε επαφή με το άλογο και τη φύση γίνεται πιο ανεξαρτητοποιημένο άτομο, επεξεργάζεται και αφομοιώνει πληθώρα πληροφοριών πιο εύκολα.

Για κάθε ένα από αυτά φυσικά επιλέγεται και το κατάλληλο άλογο. Ένα πιο υποτονικό, κατατονικό παιδί, θα δουλέψει με ένα άλογο με πιο γοργή κίνηση και αντιστρόφως, ένα υπερκινητικό παιδί θα έρθει σε επαφή με ένα πιο χαλαρό και ήρεμο άλογο. Όπως και να έχει ανάμεσα στους δύο δημιουργείται ένας πανίσχυρος δεσμός.

Η ιπποθεραπεία, έχει ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων, αλλά  και στο πρακτικό επίπεδο των αυτιστικών παιδιών.

Αυξάνει την ισορροπία, μειώνει την υπερευαισθησία. Τονώνει την αυτοεκτίμηση κι αυτοπεποίθηση. Μειώνει τη διάσπαση προσοχής, αυξάνει τον οπτικό και κινητικό συντονισμό και τη συγκέντρωση.

Το παιδί διδάσκεται να σχεδιάζει και να εκτελεί οργανωμένες κινήσεις, να αναπτύσσει τις γνωστικές και αντιληπτικές του ικανότητες κι εκείνες του προσανατολισμού.

Με την ιπποθεραπεία προωθείται η ομιλία και οι κοινωνικές δεξιότητες. Μαθαίνει τι σημαίνει κοινωνική συναλλαγή, αμοιβαιότητα, ομαδικότητα, διαπροσωπική σχέση και κοινωνικοποίηση. Αναπτύσσει τη σκέψη του και ‘’εγκαταλείπει’’ σιγά σιγά το χαρακτηριστικό της επίμονης σχεδόν τελετουργικής ενασχόλησης με ένα μόνο αντικείμενο.

Ο αυτισμός όπως και να το κάνουμε αλλάζει και τη ζωή των οικογενειών των παιδιών αυτών.

Αλλά και η θεραπεία με άλογο βελτιώνει την ποιότητα ζωής και του παιδιού και του γονέα.

Στατιστικές έδειξαν ότι μετά από τρίμηνη θεραπεία με άλογα είχαμε εμφανείς αλλαγές σε συμπεριφορές αυτιστικών παιδιών.

Ο Μαξίμ Γκόργκι είχε πει… Εάν θα εκτιμάμε τους ανθρώπους από τη δουλειά, τότε το άλογο είναι καλύτερο από τον κάθε άνθρωπο. 

mary geo




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου