Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Ορτανσία, (Του Ιωάννη Δεληγεώργη).

Η Ορτανσία (Hydrangea macrophylla)είναι φυλλοβόλος θάμνος που κατάγεται από την Ιαπωνία και την Κίνα. Υπάρχουν περί τα 1.200 είδη Ορτανσίας.

Ονομάστηκε Υδραγγεία επειδή τα περικάρπια της μοιάζουν στο σχήμα με κύπελλα νερού.

Είναι κατάλληλα φυτά για (μεγάλες) γλάστρες.

Ευδοκιμεί σε μερική σκιά. Το άμεσο φως ταλαιπωρεί την Ορτανσία. Σε ζεστά κλίματα η βόρεια πλευρά του σπιτιού, ειδικά αν είναι προφυλαγμένη από τους άνεμους, είναι ιδανική για αυτές.

Προτιμά πλούσια, χουμώδη εδάφη με ελαφρώς όξινη αντίδραση που να στραγγίζουν πολύ καλά.

Είναι κατάλληλη για παραθαλάσσιες περιοχές. Δεν είναι ανθεκτική στο κρύο.

Έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία. Ειδικά το καλοκαίρι πρέπει να ποτίζεται συχνά ώστε το χώμα της να μην μένει ξερό.

Η ανθοφορία της Ορτανσίας ξεκινά αρχές καλοκαιριού και διαρκεί ως τις αρχές του χειμώνα. Η ταξιανθία της λέγεται κόρυμβος. Τα «τελειωμένα» άνθη πρέπει να κόβονται για να παρατείνεται η ανθοφορία.

Το χρώμα του άνθους καθορίζεται από το pH το οποίο με το σειρά του καθορίζει το ποσό του αλουμινίου που μπορεί να προσλάβει το φυτό. Έτσι το χρώμα των λουλουδιών μπορεί να αλλάξει με την προσθήκη διαφόρων ουσιών που ρυθμίζουν το pH. Σε πιο όξινο pH τα άνθη γίνονται μπλε ενώ σε πιο αλκαλικό, ή με λιγότερο αλουμίνιο, γίνονται ροζ. Εκτός από το έδαφος σημαντικό ρόλο παίζει και η γενετική σύσταση του φυτού.

Τα άνθη μπορούν να αποξηρανθούν και να διατηρηθούν για πολύ.

Σε περίπτωση που οι Ορτανσίες δεν ανθίζουν πιθανόν να υπάρχουν κάποιες από τις αιτίες: 1) υπερβολική σκίαση, 2) υπερβολική αζωτούχος λίπανση, 3) τα φυτά αργούν να μεγαλώσουν-ανθίσουν λόγω χειμερινού παγετού που κατέστρεψε το υπέργειο μέρος, ή μόνο τα μπουμπούκια, 4) το έδαφος είναι πολύ φτωχό, 5) ακατάλληλο κλάδεμα. Οι Ορτανσίες ανθίζουν σε παλιό ξύλο, οπότε χρειάζονται ελάχιστο κλάδεμα. Η καλύτερη εποχή για κλάδεμα είναι μετά την άνθιση. Αν όμως υπάρχει κίνδυνος παγετού είναι καλύτερα το κλάδεμα να γίνεται νωρίς την άνοιξη.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα που κόβονται από τον Αύγουστο έως και τον Σεπτέμβριο. Επίσης μπορεί να αναπαραχθεί και με σπόρους.

                                              Ιωάννης Δεληγεώργης

                                                   Γεωπόνος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου