Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018

Υπομονή, Ο Κάκτος των Χριστουγέννων. (Του Γιάννη Δεληγεώργη)Η Υπομονή ή Κάκτος των Χριστουγέννων είναι πολυετής κάκτος που κατάγεται από τη Βραζιλία.

To λατινικό της όνομα είναι Schlumbergera truncate και της έχει δοθεί προς τιμήν του Γάλλου συλλέκτη φυτών Frederic Schlumberger.

Στη φύση συχνά μεγαλώνει ως επίφυτο ή επίλιθο (φυτά που αναπτύσσονται μέσα σε ρωγμές βράχων) σε υψόμετρα από 1.000 έως 1.700 μέτρα.

Χρειάζεται έμμεσο ηλιακό φως. Δεν θα πρέπει να εκτίθεται ποτέ σε άμεσο ηλιακό φως.

Προτιμά έδαφος χουμώδες, ελαφρύ, με χοντρή άμμο για να στραγγίζει πολύ καλά και με ελαφρώς όξινη αντίδραση.

Είναι ανθεκτική στην ξηρασία.

Είναι φυτό ευαίσθητο στις μετακινήσεις και τις μεταβολές της ποσότητας του φωτός που δέχεται. Επίσης πρέπει να προστατεύεται από τα κρύα ρεύματα γιατί πιθανότατα τα άνθη της θα πέσουν.

Χρειάζεται λίπανση πλούσια σε κάλιο μία φορά τον χρόνο.

Τα μπουμπούκια της Υπομονής εμφανίζονται το φθινόπωρο και ανοίγουν όσο οι μέρες μικραίνουν. Για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να διατηρείται σε δωμάτια όπου ανάβουν φώτα μετά τη δύση του ηλίου.

Ανάλογα με την εποχή ανθοφορίας οι πρώιμες ποικιλίες λέγονται στα αγγλικά Thanksgiving Cactus και οι όψιμες Christmas Cactus.

Για να ανθίσει η Υπομονή χρειάζεται: α) έντονο φως, β) νυχτερινές θερμοκρασίες μεταξύ 15-18 oC, γ) μεγάλες νύχτες (τουλάχιστον 13 ώρες) και δ) οι ρίζες της πρέπει να είναι κάπως περιορισμένες σε μια γλάστρα μικρού όγκου.

Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα. Κάθε μόσχευμα θα πρέπει να έχει 2-3 διακλαδώσεις.

Η αλλαγή της γλάστρας πρέπει να γίνεται κάθε τρία χρόνια περίπου.

Γιάννης Δεληγεώργης

Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου