Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Καπένσια, Το πορτοκαλί χωνάκι του καλοκαιριού. Του Γιάννη Δεληγεώργη

Η Καπένσια (Campsisradicans και αγγλιστί Trumpet Vine ή Trumpet Creeper) είναι πολυετής, φυλλοβόλος, αναρριχώμενος θάμνος.

Είναι ανθεκτικό φυτό και απαιτεί ελάχιστες φροντίδες. Είναι τόσο εύκολο φυτό που έχει διατυπωθεί η άποψη πως αν κάποιος δεν καταφέρει να φροντίσει και την Καπένσια είναι καλύτερα να εγκαταλείψει την κηπουρική οριστικά.

Αναπτύσσεται καλύτερα σε θέσεις με πλήρη ηλιοφάνεια. Μεγαλώνει και σε μερική σκιά αλλά έχει καλύτερη ανθοφορία στον ήλιο. 

Δεν είναι απαιτητικό φυτό όσον αφορά το έδαφος και μπορεί να μεγαλώσει καλά σε σχεδόν οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε εδάφη φτωχά σε θρεπτικά.

Είναι ανθεκτική στην ξηρασία και έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό.

Είναι φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στον παγετό. Ωστόσο όσο πιο κρύο είναι το κλίμα μιας περιοχής, τόσο πιο αργά μεγαλώνει.

Ανθίζει από τον Ιούλιο ως το φθινόπωρο. Τα άνθη της, καθώς παράγουν άφθονο νέκταρ, είναι πολύ ελκυστικά για τα κολυμπρί, για αυτό και στις ΗΠΑ είναι γνωστή και ως humming bird vine. Στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχουν κολυμπρί, ελκύουν ρυγχωτές νυχτοπεταλούδες-σκώρους, μέλισσες και διάφορα άλλα έντομα.

Αν η ανθοφορία είναι περιορισμένη, μπορεί να τονωθεί με την προσθήκη μικρής ποσότητας υπερφωσφορικού λιπάσματος (0-46-0).

Είναι φυτό που μεγαλώνει γρήγορα και λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις (έως και 10-12 μέτρα σε ύψος). Οπότε πρέπει να της δίνεται χώρος, ειδάλλως τείνει να εξαπλώνεται και να κατακλύζει ό,τι την περιβάλλει. Το αυστηρό, βαθύ κλάδεμα είναι μια λύση. Συνιστάται κλάδεμα στα 2-3 μάτια τέλη χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, πριν αρχίσει η νέα βλάστηση.

Το φυτό μεγαλώνοντας γίνεται πολύ βαρύ, οπότε οι κατασκευές πάνω τις οποίες θα μεγαλώσει θα πρέπει να είναι το τουλάχιστον στιβαρές, έτσι ώστε να μην καταρρεύσουν. Δεν θα πρέπει να τοποθετείται κοντά σε κατασκευές που δεν είναι σίγουρο ότι θα αντέξουν το βάρος της.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους το φθινόπωρο και με μαλακά μοσχεύματα την άνοιξη και ημίσκληρου ξύλου το καλοκαίρι. Οι σπόροι της φυτρώνουν και από μόνοι τους, και καθώς είναι πολύ επιθετικό στον τρόπο που μεγαλώνει, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα επικίνδυνο ζιζάνιο.

Είναι εξαιρετικά χρήσιμο φυτό όπου υπάρχει ανάγκη για γρήγορη απόκρυψη μεγάλων επιφανειών και ειδικά όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό ή περίσσεια υγρασίας.

                                                                       Γιάννης Δεληγεώργης

                                                                              Γεωπόνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου