Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Κρινάκι του Αγρού//Ευωδιά Μαΐου

Το Κρινάκι του Αγρού ή και Μιγκέ (Convallaria majalis) είναι ριζωματώδη, δηλητηριώδη, πολυετή πόα που σχηματίζει μεγάλες συστάδες.

Το όνομά του (Lilly of the Valley) προέρχεται από τη μετάφραση όρου της Βίβλου. Κάποια άλλα ονόματά του είναι Our Lady's Tears ή Mary's Tears και σχετίζονται με την πεποίθηση πως το φυτό προήλθε από τα δάκρια της Παναγίας που έπεσαν στη γη κατά τη σταύρωση.

Όσον αφορά τους κρίνους γενικότερα, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, προήλθαν από τις σταγόνες γάλακτος που έπεσαν από το στήθος της Ήρας στη γη, όταν αυτή κατάλαβε το σχέδιο του Δία να τη θηλάσει ο Ηρακλής στα κρυφά, για να γίνει αθάνατος. Από το υπόλοιπο γάλα που έρευσε προήλθε, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο γαλαξίας.

Το λατινικό όνομα του είδους του (majalis) σημαίνει ότι «ανήκει στον Μάιο». Το όνομά Μιγκέ είναι γαλλικό (Muguet) και σημαίνει «επιστροφή στην ευτυχία». Συχνά το Κρινάκι του Αγρού χρησιμοποιείται σε νυφικά μπουκέτα.

Είναι φυτό που αναπτύσσεται καλύτερα σε μερική ή και πλήρη σκίαση.

Προτιμά εδάφη μέσης σύστασης.

Αν και ανέχεται κάποια ξηρασία, είναι φυτό που προτιμά τα υγρά εδάφη.

Ανθίζει αργά την άνοιξη και τα άνθη έχουν πολύ γλυκό άρωμα. Σύμφωνα με τον μύθο το άρωμα του προσελκύει τα αηδόνια.

Δεν πολλαπλασιάζεται με τους σπόρους του, οι οποίοι είναι στείροι. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση των ριζωμάτων από τα τέλη φθινοπώρου ως την αρχή της άνοιξης και μεστόλωνες που σχηματίζει το καλοκαίρι. Κάθε μερικά χρόνια οι συστάδες πρέπει να αραιώνονται για να διατηρούν τη ζωηρότητά τους.

Είναι κατάλληλο για κάλυψη του εδάφους, πχ. κάτω από δένδρα αλλά πρέπει να του δίνεται αρκετός χώρος γιατί έχει την τάση να εξαπλώνεται.

Όλα τα μέρη του φυτού είναι έντονα δηλητηριώδη και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο αν φαγωθεί. Ακόμα και σε μικρή ποσότητα! Ιδιαίτερα επικίνδυνοι μπορεί να αποβούν οι καρποί του, οι οποίοι μπορεί να φανούν αξιοπερίεργοι στα μικρά παιδιά.

Όπως όμως και με άλλα τοξικά φυτά, το Κρινάκι του Αγρού είναι χρήσιμο για τις φαρμακευτικές του δυνατότητες και συγκεκριμένα έχει αξιοποιηθεί σε φάρμακα σχετικά με την καρδιά.



Γιάννης Δεληγεώργης

Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου