Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΑ ΣΑΚΧΑΡΑ Της Ιωάννας Καλυβά

Τα προστιθέμενα σάκχαρα, κυρίως η ζάχαρη, δίνουν ενέργεια στον οργανισμό, αλλά δεν του προσφέρουν άλλα θρεπτικά συστατικά, και έτσι παρέχουν κατά βάση «κενές» θερμίδες. Η ζάχαρη χρησιμοποιείται στα αφεψήματα και υπάρχει στα φρούτα, στους χυμούς καθώς και στα αναψυκτικά, ενώ περιέχεται κυρίως στα γλυκίσματα.




Σε περίπτωση που η κατανάλωση των προστιθέμενων σακχάρων είναι μεγαλύτερη από τις ενεργειακές ανάγκες, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους ακόμα και στην παχυσαρκία. Επίσης, αν η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε προστιθέμενα σάκχαρα είναι μεγάλη, τότε αυτό μπορεί να συντελέσει στον περιορισμό κατανάλωσης  τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον καθιστά πιθανή την εμφάνιση άλλων χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Εξίσου αρνητικό είναι ότι η συχνή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση τερηδόνας.

Στα προστιθέμενα σάκχαρα ανήκουν:

  •  Η επιτραπέζια ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
  • Άλλες σακχαρούχες γλυκαντικές ύλες (γλυκόζη, αμυλοσιρόπιο, φρουκτόζη, μαλτόζη, μαλτοδεξτρίνη, μελάσα, πετιμέζι κ.ά.)
  • Το μέλι.

Χρήσιμα Tips:

o   Η κατανάλωση γλυκών καλό είναι να περιοριστεί. Ένα γλυκό την εβδομάδα αρκεί. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γλυκό με ένα φρούτο ως επιδόρπιο.

o   Προτιμήστε ελληνικά γλυκίσματα στα οποία χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο και τα οποία περιέχουν ξηρούς καρπούς, φρούτα ή μέλι και να αποφεύγετε τη χρήση του βουτύρου και της κρέμα γάλακτος όπου είναι κυρίως «Ευρωπαϊκού » τύπου.

o   Να προτιμάτε αλεύρι ολικής άλεσης, βάζοντας λιγότερη από την προτεινόμενη ζάχαρη.

o   Να προσθέτετε λίγη ζάχαρη στον καφέ σας και τα ροφήματα. Αντί για ζάχαρη προτιμήστε το μέλι, για παράδειγμα, στο τσάι ή στο χαμομήλι.

o   Διαβάστε τις ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων και προτιμήστε προϊόντα που περιέχουν χαμηλότερη ποσότητα προστιθέμενων σακχάρων.



Κάτι ακόμη…
  • Ορισμένες τροφές όπως  τα φρούτα είναι φυσικές πηγές σακχάρων ενώ κάποια λαχανικά (π.χ., παντζάρια, καρότα, αρακάς) περιέχουν μικρές ποσότητες. Σε μια ισορροπημένη διατροφή τα σάκχαρα που προσλαμβάνουμε από αυτά τα τρόφιμα είναι επαρκή και έτσι δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε ζάχαρη ή τροφές με προστιθέμενα σάκχαρα.
  • Το μέλι περιέχει γλυκόζη και φρουκτόζη και σε αντίθεση με τη ζάχαρη, περιέχει και άλλα συστατικά, με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.
  • Η καστανή ζάχαρη δεν είναι τόσο επεξεργασμένη όσο η λευκή.  Αλλά, είναι «μύθος» ότι περιέχει λιγότερες θερμίδες.
  • Η μαύρη σοκολάτα  πλούσια σε κακάο, αποτελείται από συστατικά με ευεργετική συμβολή στην υγεία, όπως τα φλαβονοειδή[1], και έτσι αποτελεί μία καλή επιλογή γλυκίσματος, όταν καταναλώνεται με μέτρο.
  • Στα προϊόντα «light» ή χαμηλών λιπαρών, τα μειωμένα λιπαρά τους, αντικαθίστανται από τη ζάχαρη καθώς και από τα γλυκαντικά.
  • Σε πολλά προϊόντα, όπως κάποια αρτοσκευάσματα, δημητριακά πρωινού και σάλτσες υπάρχουν «κρυφές πηγές» ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών υλών. Έτσι είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες, ώστε να γνωρίζετε το είδος και την ποσότητα των σακχάρων που καταναλώνετε καθημερινά. 
  • Ως σήμερα, η πρόσληψη τεχνητών (π.χ., ασπαρτάμη, σουκραλόζη κ.ά.) και φυσικών (π.χ., στέβια) γλυκαντικών υλών που δεν προσθέτουν θερμίδες δεν έχει βρεθεί να παρουσιάζει προβλήματα υγείας. Παρ’ όλα αυτά η χρήση τους πρέπει να είναι περιορισμένη.

         Συστήνεται:       

·   Ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης, σακχαρούχων γλυκαντικών υλών και προϊόντων που τα περιέχουν.

·   Η αποφυγή όσο είναι δυνατόν περισσότερο της κατανάλωσης αναψυκτικών, χυμών, ενεργειακών ποτών και μη αλκοολούχων ποτών, που περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα.

                                                                                                 

                                                                                                       Ιωάννα Καλυβά

                                                                                                    Διατροφολόγος- Διαιτολόγος



ΠΗΓΕΣ:

Ζαμπέλας, Α., (2003). «Η διατροφή στα στάδια της ζωής», Π.Χ. Πασχαλίδης: Αθήνα.














[1]*Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία, καθώς βοηθούν στην ενεργοποίηση ενζύμων που συντελούν στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εκφυλιστικών παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση. Κάποιες από αυτές τις ουσίες συντελούν επίσης στην καλύτερη υγεία των δοντιών και μειώνουν την εμφάνιση κοινών ασθενειών όπως η γρίπη (https://el.wikipedia.org/wiki/).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου