Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΟ ΤΑΞΙΔΙ...

331 π.Χ... Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά στα Γαυγάμηλα τον βασιλέα των Περσών Δαρείο. Με την αποφασιστική αυτή νίκη ο Περσικός στρατός διαλύεται.

829Πεθαίνει ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Μιχαήλ Β'. Τον διαδέχεται ο γιός του Θεόφιλος, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος εικονομάχος Βυζαντινός αυτοκράτορας.

1187Η Ιερουσαλήμ πέφτει στα χέρια του Σαλαντίν μετά από 88 χρόνια κυριαρχίας των σταυροφόρων.

1820Η Φιλική Εταιρεία αποφασίζει την επίσπευση της ενάρξεως της Επαναστάσεως και την κάθοδο του Υψηλάντη στην Πελοπόννησο.

1883Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.

1889Ανοίγει τις πύλες του στο Παρίσι το θρυλικό καμπαρέ "Μουλέν Ρουζ".

1929Αρχίζει το μεγάλο Κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ακολουθεί η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας.

1940Η Ελλάδα μέσω του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά απαντά αρνητικά στο τελεσίγραφο της Ιταλίας από την οποία δέχεται επίθεση μέσω των Ελληνοαλβανικών συνόρων.

1943Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.

1957Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.

1960Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην κομμουνιστική Κούβα.


1997Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην Αμερικανίδα Τζόντι Ουίλιαμς και στην οργάνωση «Διεθνής Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών»

1999Ο πληθυσμός της γης σύμφωνα με τον ΟΗΕ φτάνει τα έξι δισεκατομμύρια. Ο Κόφι Ανάν επιλέγει τυχαία ένα νεογέννητο στο Σεράγεβο για τον εορτασμό του γεγονότος.

 Πηγή: βικιπαίδεια








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου