Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η Βέρα Νι. προτείνει Θέατρο: «Κατερίνα» του Αύγουστου Κορτώ.

Η Βέρα Νι. προτείνει Θέατρο: «Κατερίνα» του Αύγουστου Κορτώ, στο θέατρο Εγνατία, σε διασκευή/σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, με τη Λένα Παπαληγούρα, και τον Λόλεκ στην μουσική.

Τετάρτη βραδάκι. Ο τόπος: θέατρο Εγνατία, πίσω από την Αγία Σοφία. Ο λόγος: η «Κατερίνα» επέστρεψε επιτέλους στην πόλη της, και σαν καλές συντοπίτισσες πάμε να την προϋπαντήσουμε.

Το θεατρικό έργο, που αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Αύγουστου Κορτώ (σημ.: κλάμα) εξιστορεί τον πολύπαθο βίο και πολιτεία της μητέρας του αγαπημένου Θεσσαλονικιού συγγραφέα, και συνάμα καταπιάνεται με το ευαίσθητο θέμα της μανιοκατάθλιψης, αφού η Κατερίνα πάλευε μέχρι το τέλος με την ασθένεια (σημ.: πολύ κλάμα λέμε).

Εννοείται ότι, σαν ξεδιάντροπες Κορτ-ικές, περιμέναμε πώς και πώς με τη φίλη μου να ανέβει το έργο την πόλη μας, και τώρα που έγινε το θαύμα δεν υπήρχε περίπτωση να το χάναμε. Και ο θεός των fangirls το ήθελε να βρούμε τα τελευταία 2 εισιτήρια για την πρεμιέρα παρακαλώ, όχι αστεία! Η φίλη μου είχε διαβάσει το βιβλίο στο παρελθόν. Εγώ όχι. Και οι δύο τα μπήξαμε, εγώ στην αρχή, εκείνη στο τέλος. Τι να λέμε τώρα, υπέροχη εφεύρεση η αδιάβροχη μάσκαρα.

Η πρώτη εικόνα, πριν αρχίσει η παράσταση: πολύς νεαρόκοσμος. Χόρτασε το μάτι μου νέους ανθρώπους, σαν opening φεστιβάλ ήταν! Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά και πήρε το αφτί μας από τις ταξιθέτριες ότι η παράσταση ήταν ήδη sold out για το 10ήμερο που θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη (τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες, ανακοινώθηκε ότι το έργο πήρε παράταση ως τις 16/10, οπότε τσεκάρετε στο http://www.ticketservices.gr/event/Katerina-Sto-Theatro-Egnatia/?lang=el).

Η παράσταση: καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Η «Κατερίνα» στην ουσία είναι μονόλογος. Η Λένα Παπαληγούρα, που μεταμορφώνεται στην ηρωίδα μας, είναι η ψυχή, η καρδιά και το αίμα του έργου. Ο αγαπητός Λόλεκ (κατά κόσμον Γιάννης Αναγνωστάτος) συνοδεύει ιδανικά με την μουσική του την πρωταγωνίστρια, και οι στιγμές που συμμετέχει στη δράση του πάνε πολύ, ενώ το καδράρισμα του Γιώργου Νανούρη σε γραπώνει και σε πετάει μέσα στο έργο, και δεν σε αφήνει να ανασάνεις παρά μόνο μετά τη λήξη του. Έχοντας ξεφυλλίσει το βιβλίο, και από κουβέντες με φίλους που το διάβασαν, το υλικό δεν είναι εύκολο για θεατρική μεταφορά. Αλλά διάολε, ο Νανούρης τα κατάφερε και με το παραπάνω.

Όμως αυτή η Παπαληγούρα… Στην πρώτη της φράση, με το που ξεστόμισε το «Ο γιος μου…», με έπιασαν τα κλάματα. Ξεφτιλίκι λέμε. Απίστευτη η δύναμη της ερμηνείας της. Πονούσε η Κατερίνα, πονούσε και η ψυχή των θεατών μαζί της. Γελούσε η Κατερίνα, χαχάνιζε και όλη η αίθουσα αντάμα. Μετά το πρώτο δακρυσμένο σοκ, κατάφερα να ελέγξω τα μάτια μου… και άρχισε να κλαίει η φιλενάδα μου. Δεν υπήρχε αυτό το πράγμα, ειλικρινά. Πώς πήγαιναν οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας να δουν μελό στον κινηματογράφο, και γυρνώντας η στιχομυθία εξελισσόταν κάπως έτσι: «Πως περάσατε;» «Καταπληκτικά! Ρίξαμε ένα κλάμα, καταυχαριστήθηκε η ψυχή μας!» Ε, κι εμείς έτσι τα περάσαμε!



Το μόνο ψεγάδι που σημειώσαμε αμφότερες οι φίλες είναι η διάρκεια του έργου. Το θέλαμε μεγαλύτερο. Τα 80’ που διαρκεί η παράσταση δεν είναι αρκετά για να αναδείξουν ικανοποιητικά την αντιφατική προσωπικότητα της πρωταγωνίστριας. Η μεταφορά στέκεται περισσότερο στο βάσανο της ψυχικής ασθένειας, και λογικό, αφού ακόμα και στις μέρες μας τα προβλήματα της ψυχής αποτελούν ταμπού και συνάμα στίγμα, και στον βωμό του να αποφευχθεί η ρετσινιά διαπράττονται συχνά εγκλήματα κατά των ασθενών. Ο Κορτώ άλλωστε είναι γνωστός για τις συχνές αναφορές του σε θέματα ψυχικής υγείας και κατάθλιψης, προσφέροντας αγάπη, κατανόηση και συμβουλές μέσα από τις αναρτήσεις του στα social media αλλά και τις συναντήσεις του με τους αναγνώστες του. Όμως δεν είδαμε αρκετά την τρομερή οξυδέρκεια της μητέρας του, το δολοφονικό χιούμορ της, την αγάπη της για τα βιβλία και τη μουσική… καλά την τελευταία την είδαμε, αλλά ήθελε κι’ άλλο, ώχου! Βέβαια, είναι απολύτως κατανοητή η σύμπτυξη του αρχικού υλικού. Όπως προείπα, η «Κατερίνα» είναι μονόλογος, και η υποψία μου είναι ότι φοβήθηκαν πως μία μεγαλύτερη διάρκεια θα κούραζε ίσως το κοινό. Εμείς πάντως 20’ παραπάνω τα θέλαμε!














Στο Θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ

Από Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου

Για 10 παραστάσεις 

Παραστάσεις:

Τετάρτη -  Κυριακή στις 21.00

Παράταση έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου

ΠΕΜΠΤΗ 13/10 :        9.00 ΜΜ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/10 :  9.00 ΜΜ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/10 :         7.00 ΜΜ  & 9.30 ΜΜ

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/10 :         7.00 ΜΜ & 9.30 ΜΜ

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 15 ευρώ, 12 ευρώ (Φοιτητικό, άνω των 65 ετών, Ανέργων, ΑΜΕΑ)

Προπώληση εισιτηρίων

Ταμείο Θεάτρου Εγνατία τηλ. 2310 231 431

TicketServices:Online: www.ticketservices.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου