Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

‘’Προειδοποιήθηκαν αλλά γιατί δεν ειδοποίησαν;’’ Του Ηλία Μπιτσάνη

Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε πως μέσα στην ατυχία, πολλοί άνθρωποι ήταν και τυχεροί. Ενδεικτικά περιστατικά γνωστών: Στη Θουρία είχαν διαμορφώσει σε διαμέρισμα για ηλικιωμένη το ισόγειο γιατί δεν μπορούσε να ανέβει σκάλες. Ανησύχησαν με την εντεινόμενη βροχή και όταν κατέβηκαν από τον πρώτο όροφο είδαν το κρεβάτι να επιπλέει και τη γιαγιά ακίνητη σε κατάσταση σοκ και την γλύτωσαν. Σε μια άλλη περίπτωση τα παιδιά ήταν σε ημιυπόγειο δωμάτιο και όταν ο πατέρας κατέβηκε να δει, είδε το νερό... στα παράθυρα και κόντεψε να μείνει.
 

Άγνωστο πόσα τέτοια περιστατικά καταγράφηκαν στην προσωπική, οικογενειακή και φιλική συνείδηση της εφιαλτικής νύχτας. Δίνουν όμως την αφορμή για κάποιες δυσάρεστες σκέψεις.

Η προειδοποίηση για τον καιρό ήταν γνωστή με την επίσημη ενημέρωση της αυτοδιοίκησης από την Δευτέρα το απόγευμα. Οι τοπικοί παράγοντες που ενημερώθηκαν, υποτίμησαν την προειδοποίηση. Αντί να συγκληθεί αμέσως το Συντονιστικό και να τεθεί σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός, να ενημερωθούν οι πολίτες και να δοθούν οδηγίες σχετικά με την πρόληψη τραγικών καταστάσεων, προτιμήθηκε η σιωπή. Έτσι ο κόσμος βρέθηκε στα κρεβάτια απροειδοποίητος. Νομίζοντας ότι απλώς... βρέχει. Και πολλοί πετάχτηκαν όταν είχε γίνει το κακό. Ορισμένοι θα είχαν γλυτώσει τη ζημιά με μερικούς σάκους άμμο από τη θάλασσα. Κάποιοι άλλοι θα είχαν μεταφέρει ευαίσθητα μηχανήματα, εργαλεία και λευκές συσκευές στο ισόγειο. Όλο και κάποιο μέτρο μπορούσαν να πάρουν οι ενημερωμένοι πολίτες και κυρίως να απομακρύνουν από τα υπόγεια τους ανθρώπους οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους μένουν εκεί, για να μην κινδυνεύσουν.
 
Υπενθυμίζω ότι την Τρίτη το απόγευμα ανέβασα μια φωτογραφία και έγραψα “Κατακλυσμός, το βαρομετρικό ήρθε και κάθισε πάνω μας, βρέχει ακατάπαυστα με ένταση και αέρα... Ένας παλιός φίλος και συνάδελφος από τα χρόνια του “Ριζοσπάστη”, ο Γιάννης Γούτης, από τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας σχολίασε στην ανάρτηση: “Έχει πολύ ακόμα,.. Θα μουσκέψετε για τα καλά... Ειδικά οι πιο νότιες περιοχές της Πελοποννήσου θα πνιγούν, όχι μόνο σήμερα αλλά νομίζω και Τετάρτη και Πέμπτη...”.
 

Αυτά για τους δημαρχαίους που είχαν ενημέρωση και προσπαθούν να μας πουν ότι φταίει η βροχή. Και για τους πάσης φύσεως και επιπέδου παράγοντες που παπαρολογούν σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις απεκδυόμενοι πάσης ευθύνης καθόσον ως γνωστόν αν δεν φταίει ο καιρός, φταίει ο Χατζηπετρής...



                                                               Ηλίας Μπιτσάνης
                                                                  Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου