Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΕΛΛΗΣ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ‘’ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ STUDIOS’’ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ, ΜΙΛΑ ''ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΣΑ''.

Η ΛΕΣΒΟΣ ‘’ΕΠΕΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ’’ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ;!

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΕΛΛΗΣ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ‘’ ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ STUDIOS’’ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ, ‘’ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΣΑ’’ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ Στην Μαίρη Γεωργιοπούλου ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,  ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ…



  • Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα η Λέσβος υφίσταται το μεγαλύτερο βάρος της μετακίνησης προσφύγων από τα Τουρκικά παράλια. Η κυβέρνηση πώς παρακολουθεί το θέμα του προσφυγικού ζητήματος; Υπήρξε πραγματική προνοιακή παρέμβαση;

Αυτό που ζήσαμε στη Λέσβο την προηγούμενη χρονιά δεν περιγράφεται με λόγια.
Άνθρωποι κατατρεγμένοι με το φόβο παγωμένο στο βλέμμα τους να κινούνται σχεδόν μηχανικά με ένα και μοναδικό στόχο να φτάσουν το συντομότερο στην Γερμανία ή την κεντρική Ευρώπη. Άνθρωποι ανακατεμένοι άλλοι να πατούν στην ακτή με λυγμούς και άλλοι να πνίγονται στη θάλασσα και κυρίως παιδιά. Συγκλονιστικές σκηνές, που δεν άφησαν ανεπηρέαστο κανένα. Στην αρχή η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Πρώτοι άνοιξαν την αγκαλιά τους οι ντόπιοι κάτοικοι στα χωριά και την Μυτιλήνη, που δεν άντεχαν να παρακολουθούν αμέτοχοι και ουδέτεροι αυτό το χαμό. Ξύπνησαν και οι μνήμες της μικρασιατικής καταστροφής. Ξεχείλισε το συναίσθημα, άλλοι έπεσαν στη θάλασσα να σώσουν τα παιδιά, άλλοι έβγαλαν από το σπίτι τους και τους πρόσφεραν ρούχα, φαγητά, είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά κ.α. Γι αυτό είμαι υπερήφανος για τους συμπολίτες μου. Σημαντικό ρόλο στη φάση αυτή έπαιξε και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη συνέχεια ανέλαβαν δράση οι εκατοντάδες ΜΚΟ και ακολούθησε η πολιτεία, για να καταστεί διαχειρίσιμη η κατάσταση και να ξαναβρεί η Λέσβος τους γνωστούς ρυθμούς της  νησιώτικης επαρχίας.



  • Πόσοι περίπου πρόσφυγες έχουν αποβιβαστεί στη Λέσβο της αλληλεγγύης; Πώς επηρέασε την καθημερινότητά σας; Ποιο το κλίμα μεταξύ προσφύγων και τοπικής κοινωνίας;

Το 2015 πέρασαν από το νησί πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, αλλά μετά την συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας οι ροές σταμάτησαν, σχεδόν μηδενίστηκαν, με μικρές εξαιρέσεις. Βεβαίως πρόκειται για μια εύθραυστη συμφωνία με δύσκολους όρους ειδικά μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα. Το πρόβλημα είναι ότι εγκλωβίστηκαν περί τις τρεισήμισι χιλιάδες πρόσφυγες στο νησί, οι οποίοι όμως είναι περιορισμένοι στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας και η παρουσία κάποιων στην πόλη περνά σχεδόν απαρατήρητη. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού της Μόριας, γιατί το μεγαλύτερο hot spot του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από το οικισμό τους. Εκεί σημειώθηκαν παραβατικές συμπεριφορές από πρόσφυγες (κυρίως ζωοκλοπές κ.α.)     



  • Τα στοιχεία κίνησης επιβατών εξωτερικού, αλλά κι εσωτερικού δείχνουν καταστροφή του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Ποια η πληρότητα των ξενοδοχείων την ώρα που μιλάμε; Ο τζίρος των επιχειρήσεων; Μεταφράζεται σε νούμερα απώλειας το ‘’βύθισμα’’ της τουριστικής βιομηχανίας της Λέσβου;

Η καταστροφή της τουριστικής μας οικονομίας ήταν «ολική». Από στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Λέσβου η μείωση κρατήσεων τον Ιούνιο του 2016 άγγιξε το 80%, κυρίως στις ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές του Μολύβου και της Πέτρας. Οι αφίξεις Ελλήνων τουριστών έχει κατακόρυφη πτώση, ως απόρροια της μείωσης της καταναλωτικής τους δύναμης και αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σχεδόν δεν υπάρχουν. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εφιαλτικό τοπίο με μόνη εξαίρεση αυτή των Τούρκων τουριστών που και εκεί, όμως σημειώνεται συγκράτηση των αφίξεων.



  • Πιστεύετε μπορεί με κάποιο τρόπο να περιοριστεί η ζημιά; Υπάρχει χρόνος για έκτακτα μέτρα ανάκαμψης;

Η φετινή χρονιά φαίνεται ότι χάθηκε. Να δούμε τι μπορεί να γίνει για να αναστραφεί η κατάσταση την επόμενη χρονιά, χωρίς εμβαλωματικές  λύσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά με ένα οργανωμένο σχέδιο παρέμβασης από την πλευρά της πολιτείας.



  • Πόσο επηρέασε η κακή εικόνα του νησιού που προβλήθηκε από τα ΜΜΕ την τουριστική κίνηση;

Η τεράστια δημοσιότητα που έλαβε η Λέσβος έχει μια θετική επίδραση, στο ότι έγινε γνωστή σε όλο τον πλανήτη, πλην όμως επιβαρυμένη με το πολύ αρνητικό και αποτρεπτικό φορτίο του προσφυγικού. Στη διαμόρφωση αυτού του παραμορφωτικού τοπίου την μεγαλύτερη ευθύνη έχουν τα ΜΜΕ. Ορισμένα από αυτά μεταδίδουν ακόμα και σήμερα παλιές εικόνες ή διογκώνουν ασήμαντα σχετικά γεγονότα, δημιουργώντας έτσι στους εν δυνάμει επισκέπτες του νησιού μας, το αίσθημα του κινδύνου και της ανασφάλειας, προτρέποντάς τους ουσιαστικά στην επιλογή ενός άλλου τουριστικού προορισμού.



  • Εκτός των άλλων η Ελλάδα απέχει από το φορολογικό πλαίσιο της πλειοψηφίας των ανταγωνιστριών χωρών. Στην πράξη η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. είχε επιπτώσεις καταστροφικές στον ελληνικό τουρισμό; Πόσο βαρύ το πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας;

Η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. και των άμεσων και έμμεσων φόρων σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το «τελειωτικό κτύπημα» για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα γενικότερα. Η εξαφάνιση των μικρών επιχειρήσεων φαίνεται να είναι μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, που εντάσσεται στις «οικονομικές μεταρρυθμίσεις». Αυτές που ζητούν με επιμονή το κουαρτέτο και συνομολόγησε η Ελληνική κυβέρνηση. Οι συνέπειες αυτής της επιθετικής και εν πολλοίς άδικης φορομπηχτικής πολιτικής είναι να κορυφωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το κλείσιμο πολλών τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία όμως θα συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα σε βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων, κάτι που ήδη συμβαίνει άλλωστε, δηλαδή στην περαιτέρω αύξηση της παραοικονομίας.



  •  Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ελπίδα να αντέξουν; Έχουν περιθώρια για μεγάλες προσφορές και ταυτόχρονα να είναι βιώσιμες; Τι ζητάτε από το κράτος να αλλάξει, τι επιβάλλεται να αλλάξει για να επέλθει η αποκατάσταση σχέσεων πολιτείας και επιχειρήσεων;

Τα περιθώρια κέρδους έχουν συρρικνωθεί σε πολύ χαμηλά ποσοστά όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα επιβαρύνεται συνεχώς το κόστος των παραγόμενων υπηρεσιών με αποτέλεσμα να περιορίζονται σημαντικά οι δυνατότητες που έχουν οι επιχειρηματίες του κλάδου για μεγάλες προσφορές. Ουσιαστικά γίνεται καθημερινή μάχη για να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις σε επίπεδο κερδοφορίας και να μην καταγράψουν ζημιές.

Πολλά μπορούν και πρέπει να αλλάξουν ιδιαίτερα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Κατ’ αρχήν να γίνει πιο αποτελεσματική η παρέμβαση του κράτους στην στήριξη της νησιωτικής μας οικονομίας. Να διατηρηθεί χωρίς χρονικούς περιορισμούς το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ. Να ληφθούν μέτρα με κριτήριο τη νησιωτικότητα και το μεταφορικό ισοδύναμο. Να έχουν προτεραιότητα οι επενδυτικές προτάσεις  που αφορούν τη Λέσβο, είτε σε επίπεδο Κοινοτικών Πόρων, είτε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, χρειάζεται μια οργανωμένη και στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια σε διεθνές επίπεδο, ώστε να ανατραπεί η αρνητική εικόνα και να αναδειχτούν η καταπληκτική φυσική ομορφιά, η πλούσια ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου.



  • Κι επειδή όλα κι όλοι είμαστε μια αλυσίδα ποια άλλα επαγγέλματα έχουν πληγεί στο νησί που είναι αλληλένδετα με την τουριστική δραστηριότητα; Τι πρέπει να γίνει για να υποστηρίξει ο τουρισμός τις τοπικές κοινωνίες με θέσεις απασχόλησης, να παραμείνει ο εν ενεργεία τομέας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα κι εντέλει να βοηθήσει στην ανάταση της εθνικής οικονομίας;

Θα σας αναφέρω μια χαρακτηριστική περίπτωση σχετικά με τον ιαματικό τουρισμό για να καταλάβετε το μέγεθος της «οργανωμένης ανευθυνότητας» που ταλανίζει τον τόπο μας. Στη Λέσβο που διαθέτει εννέα θερμοπηγές, υπάρχει μια και μοναδική χαρακτηρισμένη Λουτρόπολη, η «Λουτρόπολη Θερμής» και είναι η μοναδική στην Ελλάδα για να μην πω στον κόσμο Λουτρόπολη χωρίς ιαματικά λουτρά, γιατί από το 2012 τα λουτρά ιδιοκτησίας Ταμείου Σύνταξης Αυτασφάλισης Υγειονομικών (νυν Ε.Τ.Α.Α.) παραμένουν κλειστά, οι εγκαταστάσεις και το ιστορικό ξενοδοχείο «ΣΑΡΛΙΤΖΑ» έχουν εγκαταλειφθεί στη φθορά και τα ιαματικά νερά χύνονται στη θάλασσα. Από τότε η περιοχή μαραζώνει και ακολουθεί μια φθίνουσα τουριστική δραστηριότητα με εμφανείς επιπτώσεις σε όλα τα συναφή επαγγέλματα. Είναι πασιφανές, ότι η λειτουργία των ιαματικών λουτρών και η μετατροπή του παλιού ξενοδοχείου σε Θερμαλιστικό κέντρο θα εκτοξεύσει τουριστικά την περιοχή. Θεωρώ, ότι τέτοιες παρεμβάσεις που  σηματοδοτούν την πολιτική βούληση και την απεμπλοκή-επίλυση  ζητημάτων γραφειοκρατικού τύπου είναι αναγκαίες από την πλευρά της κυβέρνησης για να φανεί η πολυαναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη.



  •     Οι ΜΚΟ και η Ύπατη Αρμοστεία αποχωρούν από τα hot spot. Αυτά μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης; Πώς βλέπετε το μέλλον της Λέσβου που βρέθηκε στο πιο δύσκολο, ‘’επικίνδυνο’’ και κομβικό μέτωπο αυτής της προσφυγικής κρίσης;

Ο ρόλος ορισμένων ΜΚΟ είναι αμφιλεγόμενος. Στην αρχική εκδήλωση του προσφυγικού κύματος η συμβολή τους υπήρξε καταλυτική και η βοήθειά τους ανεκτίμητη. Στη συνέχεια ορισμένες από αυτές λειτούργησαν εντελώς αυθαίρετα αγνοώντας κάθε κανόνα δικαίου και δρώντας εντελώς ανεξέλεγκτα. Συνεπώς, η αποχώρηση ορισμένων εξ αυτών περισσότερο μας ανακούφισε. Σήμερα παραμένουν στον νησί 3.600 πρόσφυγες στα οργανωμένα πλέον κέντρα κράτησης και φιλοξενίας και  η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και είναι πλήρως διαχειρίσιμη.

Εκείνο που μας προβληματίζει είναι η τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Σε περίπτωση που καταρρεύσει το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο της Λέσβου θα είναι όλης της Ελλάδας και δεν  μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει εάν χιλιάδες άνθρωποι κατακλύσουν τη χώρα μας, χωρίς διέξοδο διαφυγής.



ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΕΛΛΗΣ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ STUDIOS.

ΠΕΡΙΟΧΗ: ΠΥΡΓΟΙ ΘΕΡΜΗΣ, (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) ΛΕΣΒΟΣ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 22510 71268





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου