Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΙ ΩΣ ΠΟΥ;;; ΚΟΥΤΣΟΙ ΣΤΡΑΒΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ.

Στο διάσημο Άστρος Κυνουρίας το 1830 εμφανίστηκε ένας περίεργος τύπος, ο οποίος ισχυριζόταν με πείσμα και σιγουριά πως ήταν ο Άγιος Παντελεήμονας, που ήρθε να σώσει τον κόσμο από τις αρρώστιες.

Οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Άγιος Παντελεήμονας, ο πραγματικός είναι ο προστάτης των αναπήρων, ο οποίος γιατρεύει όχι μόνο τις παθήσεις, αλλά και τις παραμορφώσεις του σώματος και την τύφλωση.

Ο παράξενος άνθρωπος του Άστρους φυσικά και δεν έκανε κανένα θαύμα, επειδή όμως δεν ενοχλούσε κανέναν και δεν ήταν επικίνδυνος τον άφηναν να ισχυρίζεται ό,τι ήθελε. Η φήμη ότι σε αυτό το χωριουδάκι παρουσιάστηκε ο Άγιος Παντελεήμονας διαδόθηκε σε όλη την τότε Ελλάδα.

Αποτέλεσμα; Όσοι βασανίζονταν από διάφορες ασθένειες, όσοι έπασχαν από τα μάτια, τα αφτιά, τα πόδια τους παράτησαν σπίτια και δουλειές και ξεκίνησαν για το όμορφο χωριουδάκι με την κρυφή ελπιδα ότι θα γιατρευτούν.

Κι ήταν τόσοι οι ‘’πιστοί που προσέρχονταν’’, ώστε από τα διάφορα μέρη που περνούσαν για να φτάσουν στον προορισμό τους οι κάτοικοι των περιοχών έλεγαν: ‘’Κουτσοί, στυραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα’’.

Να, πώς προέκυψε η πολυχρησιμοποιημένη παροιμία μας!!!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου