Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ.

‘’ANGIE’’… 


Αγαπητή γυναίκα,

Δε με ξέρεις και δεν έχω καμία δουλειά να σου γράφω αυτό το γράμμα. Μπορεί να έχεις 50 ανθρώπους γύρω σου, που σε βοηθούν με αυτή την κατάσταση και να μη χρειάζεσαι τίποτα από μένα. Από την άλλη, μπορεί να μην έχεις κανέναν που να νιώθεις ότι μπορείς να μιλήσεις με ειλικρίνεια και να χρειάζεσαι απλά έναν άνθρωπο να σου πει ότι δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι μόνη.

Σου φωνάζει. Τo ακούμε. Σου μιλάει εξευτελιστικά. Το ακούμε. Δε ξέρω τι άλλο γίνεται όταν οι πόρτες και τα παράθυρα κλείνουν και δεν είμαστε πια μάρτυρες. Αλλά σίγουρα δεν είσαι όλα αυτά που σε αποκαλεί. Όλοι στο τετράγωνο το ξέρουμε. Δεν μας έχει κάνει να χάσουμε την πίστη μας σε εσένα. Μπορεί να νιώθεις απογυμνωμένη από την προσωπική σου δύναμη, από την αξιοπρέπειά σου, από πράγματα που σε έκαναν να αισθάνεσαι ξεχωριστή, πριν σε κάνει να αισθάνεσαι πως οτιδήποτε κάνεις είναι κακό ή λάθος. Το μόνο άτομο που έχει τη δικαιοδοσία να σου τα αφαιρέσει όλα αυτά, το μόνο άτομο που μπορεί να διορθώσει όλα αυτά, λίγο τη φορά, είσαι εσύ.

Δεν είσαι κακιά. Είσαι καλή. Κάθε τι μικρό που δεν έκανες ακριβώς όπως το ήθελε, δεν μετράει μακροπρόθεσμα.
Μπορείς να προσπαθείς να περνάς μέσα από στεφάνια -στεφάνια τα οποία επίτηδες θα μετακινεί τελευταία στιγμή για να πέσεις- με την απελπισμένη ελπίδα ότι θα δει όταν κάνεις κάτι "σωστά", θα δει ότι αξίζεις την αγάπη του, ότι αξίζεις την εμπιστοσύνη του, ότι στ' αλήθεια τον αγαπάς. Μπορείς να περιμένεις αυτό τον άνδρα να σε ΔΙΑΛΕΞΕΙ όταν θα αποδείξεις ότι "είσαι αρκετά καλή". Ή μπορείς να του πεις να πάει στο διάολο και να διαλέξεις τον εαυτό σου. 
Πριν χρόνια, ήμουν εγώ που πέρναγα από αυτά τα στεφάνια. Ήμουν εγώ που περίμενα απελπισμένα να θεωρηθώ "αρκετά καλή". Το συνειδητοποίησα λίγο πριν να είναι πολύ αργά για να σώσω τον εαυτό μου. Έσωσα τα μικρά απομεινάρια αγάπης που είχα για τον εαυτό μου και ήσυχα, έχτισα ξανά μέσα μου όλα εκείνα που προσπάθησε να γκρεμίσει. Δεν του άρεσε. Σχεδόν με σκότωσε γι' αυτό. Αλλά διάλεξα τον εαυτό μου. Έζησα για να μπορώ να το λέω. Έλα να με ρωτήσεις πώς έγινε.
Με αγάπη,
‘’Angie’’



Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη:

1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

                                                         Μαίρη Γεωργιοπούλου

Πηγή: LADYLIKE



#ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ
Δεν θα  αναφερθώ εκτενώς σε εκατομμύρια  γυναίκες ανά τον κόσμο  όπου λόγω πολιτικών, θρησκευτικών είτε κοινωνικών συνθηκών, ζουν υπό καταστάσεις που δεν αρμόζουν στο σύγχρονο κόσμο και σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται σαν ανθρώπινα όντα . Θα προτιμήσω να αναφερθώ στα “άγνωστα” περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σε γυναίκες της “διπλανής” πόρτας.

Γυναίκες θύματα βίας, η γειτόνισσα, η καλύτερή μας φίλη, η αδερφή μας ή μιας ιστορίας που συζητήσαμε φευγαλέα σε μια καφετέρια με την παρέα μας, περιστατικά που δεν πάει το μυαλό μας από πολίτες “καθώς πρέπει” με την “καλή εικόνα” στην κοινωνία.

 Είναι οι γυναίκες που απαντώνται σε όλο το φάσμα του κοινωνικού ιστού, οικονομικά ανεξάρτητες, επιτυχημένες στη δουλειά τους και όχι αυτό που λανθασμένα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι οι “νοικοκυρούλες” χωρίς οικονομική ανεξαρτησία και μόρφωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμώ τις γυναίκες που επέλεξαν να αφοσιωθούν αποκλειστικά στην οικογένειά τους.

Με τις λίγες γνώσεις μου λοιπόν θα ήθελα να σου πω μερικά πράγματα. Κατ’ αρχάς μοιράσου το πρόβλημά σου με τους δικούς σου ανθρώπους που εμπιστεύεσαι. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι δεν είσαι μόνη σου και θα σε στηρίξει στο επόμενο και πιο σημαντικό βήμα να απευθυνθείς σε ειδικά κέντρα κακοποιημένων γυναικών, όπου θα σε συμβουλέψουν κατάλληλα και θα σε βοηθήσουν στη λύση του προβλήματός σου.         
Μίλησε χωρίς ντροπή και ενοχές , δεν φταις εσύ δεν τον προκάλεσες και το βασικότερο δεν έχει κανείς δικαίωμα πάνω σου. Δεν είναι τόσο απλή η λύση των δακρύβρεχτων υποσχέσεων μεταμέλειας και του φαύλου κύκλου που την ακολουθεί, καμία φορά δεν είναι η τελευταία. Μίλα σε έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει και θα σε οδηγήσει σωστά να βγεις από το λαβύρινθο των ενοχών, των αναπάντητων ερωτημάτων που όλο αυτό προκαλείται από την κακοποίησή σου. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι θέμα ταμπού. Απευθύνσου στα ειδικά κέντρα.

Αν εσύ ή κάποια που γνωρίζεις χρειάζεται βοήθεια απευθύνσου:

·Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας
 Δ/νσή: Περρωτού και Μαντίκλου
            Τηλ επικοινωνίας 2721360897, 2721360898, 2721360776
            Τηλ. γραμμή SOS: 15900

                                                    Δημητροπούλου Γεωργία Άννα
                                                           Κοινωνική λειτουργός

 










1 σχόλιο: