Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

ΦΥΤΕΨΕ ΜΙΑ... Σάλβια Ερυθρανθής//Ένα αρωματικό λουλούδι για τις αρχές καλοκαιριού

Η Σάλβια η Ερυθρανθής (Salvia sclarea) γνωστή και ως Αϊγιάννης ή Γιαννακός, είναι μια διετή πόα της οικογένειας των Χειλανθών (Lamiaceae) η οποία στη χώρα μας συναντάται και ως αυτοφυής. Στα αγγλικά είναι γνωστή ως Clary Sage ή Clear eye.

Δεν έχει ιδιαίτερη προτίμηση όσον αφορά το έδαφος, αρκεί να στραγγίζει καλά.

Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις και δεν ανέχεται τη σκίαση.




Δεν έχει πολλές απαιτήσεις όσον αφορά την άρδευση. Χρειάζεται λιγοστό πότισμα, κυρίως στο στάδιο της ροζέτας, δηλαδή κατά τον πρώτο χρόνο της ανάπτυξής της.
Το φύλλωμα και ιδιαίτερα τα άνθη της αναδίδουν μια πολύ βαριά αλλά ευχάριστη οσμή περίπου όπως αυτή του Φασκόμηλου.

Το δεύτερο όνομά της προέρχεται από την περίοδο άνθισής του που είναι αρχές καλοκαιριού και σε κάποιες περιοχές συμπίπτει με την εορτή της γέννησης του Ιωάννη του Προδρόμου. Για να ανθίσει χρειάζεται μια περίοδο εαρινοποίησης με χαμηλές θερμοκρασίες.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο την άνοιξη ή τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Οι σπόροι φυτρώνουν την επόμενη σεζόν. Διατηρούν τη φυτρωτική τους ικανότητα μέχρι και για τρία χρόνια. Επίσης μπορεί να αναπαραχθεί και με μοσχεύματα.

Θεωρείται πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες, αν και κατώτερες από το κοινό Φασκόμηλο (Salvia officinalis). Επίσης δεν τυγχάνει παρόμοιας χρήσης με το κοινό Φασκόμηλο στη μαγειρική λόγω της βαριάς οσμής και της πικρής της γεύσης. Οι σπόροι της όταν βραχούν παράγουν μια βλεννώδη έκκριση και στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιούταν για να αφαιρούνται ξένες ύλες από τα μάτια, εξού και το δεύτερο πιο πάνω αγγλικό της όνομα.

Με τα άνθη της μπορεί να παρασκευαστεί τσάι. Εκτός από αντισπασμωδική δράση, όπως και πολλές άλλες, λέγεται πως διεγείρει την παραγωγή οιστρογόνων και έτσι χρησιμοποιείται κατά την εμμηνόπαυση. Η κατανάλωση του πρέπει να αποτρέπεται στις εγκύους καθώς αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Επίσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ γιατί επιδεινώνει τα συμπτώματα της μέθης.

Εκτός από καλλωπιστικό φυτό η Σάλβια καλλιεργείται συστηματικά για το αιθέριο έλαιό της (κυρίως στην Ουγγαρία, τη Ρωσία και τη Γαλλία) το οποίο παράγεται με τη μέθοδο του ατμού από τα άνθη και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιεία, τη σαπωνοποιεία, την οινοποιεία (πχ. στα Μοσχάτα για να δώσει άρωμα), στην παραγωγή λικέρ και την αρωματοθεραπεία, στην όποια λέγεται ότι προκαλεί συναισθήματα ευφορίας.

                                                            Ιωάννης Χ. Δεληγεώργης

                                                             Γεωπόνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου