Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Του Φώτη Βεζυργιαννίδη)

Μεγάλο χάζι έκανα τις προάλλες που πήγα να τρέξω σε έναν αγώνα πέντε χιλιομέτρων που διοργάνωσε ο Δήμος Παύλου Μελά. Πώς να το κάνουμε το δρομικό κίνημα μεγαλώνει και κάπως πρέπει να το παρακολουθώ μη με πούνε και οπισθοδρομικό. Για να λέμε και του στραβού δρομέα το δίκιο, το δρομικό κίνημα διογκώνει δυσανάλογα πολύ, τα κέρδη των εταιριών αθλητικών παπουτσιών και ρούχων, συμπληρωμάτων διαστροφής (μια χαρά το έγραψα) και γενικά όλων αυτών που ασχολούνται με την διόγκωση του «εγώ» μας.

Το λοιπόν στο θέμα μας, μαζεύτηκαν πολλοί δρομείς στο πρώην στρατόπεδο Παύλος Μελάς απ’ όπου θα άρχιζε ο αγώνας ο οποίος θα κατέληγε στο άλλο στρατόπεδο του Δήμου, αυτό του Καρατάσου.
Όπως κατάλαβες ο αγώνας έγινε για να ενισχύσει τον αγώνα του Δήμου στην διεκδίκηση των χώρων των πρώην στρατοπέδων προς όφελος των δημοτών και γενικά προς όφελος των Θεσσαλονικέων.

Από τα μεγάφωνα κάποια δημοτική υπάλληλος άρχισε να ανακοινώνει λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθούσε και μετά ξεκίνησε να αναφέρει τους χορηγούς και πριν καλά καλά ξεκινήσει τα μεγάφωνα σώπασαν ξαφνικά. Το πλήθος των επίδοξων δρομέων ξεπερνούσε τις δυο χιλιάδες αφού οι περισσότεροι ήρθαν με τις οικογένειές τους. Μια στιγμή μετά έρχεται προς το μέρος μας ένας δημ. Υπάλληλος ωρυόμενος: «O παπάς τράβηξε την πρίζα της μεγαφωνικής και μας έκαξε τις κόρνες».

Εγώ άρχισα να γελάω γιατί άκουσα πόρνες, παπάδες και καψίματα και δεν τα χωρούσε ο νους μου όλα μαζί. Μετά κατάλαβα. Στον χώρο του παλιού στρατοπέδου υπάρχει ο ιερός ναός της Αγίας Βαρβάρας (ένεκα του πυροβολικού) και εκείνη την ώρα γινόταν βάφτιση. Όταν ζήτησαν το λόγο απ’ τον παπά, εκείνος απάντησε: “Eγώ έχω βάφτιση με σας θα ασχολούμαι;”

Φυσικά και όχι. Άλλωστε η αγαπητή Μητρόπολη της περιοχής έχει εδραιώσει τη θέση και τις διεκδικήσεις της στα πρώην στρατόπεδα. Εδώ και χρόνια που οι τοπικές κοινωνίες τα διεκδικούν με διάφορους τρόπους η εκκλησία είναι η μόνη που χτίζει, επεκτείνει, μεγαλώνει και διαφημίζει τους ιερούς ναούς που βρίσκονται μέσα στα πρώην στρατόπεδα.

Μια μέρα που έτρεχα στο Καρατάσου ένας επίτροπος-υπεύθυνος-μπετατζής έριχνε τσιμέντα σε μια επέκταση του Αγίου Δημητρίου και μου λέει: «Eδώ απαγορεύεται να τρέχεις».” Και δε μου λες ρε θείο τα μπετά που ρίχνεις επιτρέπονται; Πες μου ότι έχεις και άδεια να χάσω δώδεκα κιλά απ’ τα γέλια”.

Όλο το στρατόπεδο είναι κρανίου τόπος, εγκαταλελειμμένο αλλά ο επίτροπος έχει κλειδιά απ την πύλη του στρατοπέδου και γίνονται γάμοι, βαφτίσεις και λοιπά μυστήρια. Ο ναός από μια μικρή εκκλησία έγινε χολυγουντιανός με κήπους, κιόσκια, χώρους στάθμευσης και γκλαμουριά και ο κόσμος τρώει το παραμύθι «ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ».  Η ευθύνη βέβαια βαραίνει και τους δημοτικούς άρχοντες της περιοχής, αφού δε θέλουν να χαλάσουν τις αγαστές σχέσεις τους με τους θρησκευτικούς άρχοντες.

Τι να κάνεις; Tα φράγκα είναι απαραίτητα για τη Βασιλεία των Ουρανών.

                                                          

                                                                   Φώτης Βεζυργιαννίδης
photo by:fotis verzigiannidis

                                                                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου