Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΤΟΠΟΙ ΛΟΥΛΟΥΔΕΝΙΟΙ

ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ

Το απέραντο μοβ.

Είναι πολλοί, πολλοί οι ζωγράφοι που προσπάθησαν να αποτυπώσουν αυτό το κάτι διαφορετικό στο ηχόχρωμα της Προβηγκίας. Η αχανής επαρχία της Προβηγκίας βρίσκεται στην Νότια Γαλλία. Εδώ μυρίζει άνοιξη κι αρχινισμένο καλοκαίρι. Εδώ όλα είναι χρωματιστά. Το μοβ της λεβάντας γενναιόδωρος Θεός το σκορπίζει απλόχερα. Το μοβ σκαρφαλώνει σε πόλεις μεσαιωνικές. Σε καθεδρικούς ναούς. Κατακλύζει τα πέτρινα μικρά χωριά. Στοιχειώνει πύργους.
Τα μπιστρό, οι υπαίθριες αγορές και τα φεστιβάλ δεν είναι ποτέ νηφάλια. Μεθάνε και ζαλίζονται από το αιώνιο μοβ. Η Προβηγκία θα σε σκορπίσει σαν άρωμα λεβάντας κι είσαι αναγκασμένος να υπακούσεις. Αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το ατελιέ του ζωγράφου Σεζάν και να πιεις από το κρασί που παράγουν στα μοναστήρια τους οι μοναχοί.



ΤΟΣΚΑΝΗ

Το κίτρινο του Ηλιοτρόπιου παντού.

Όταν ο Μάης φεύγει από το θρόνο του για να πάρει τη θέση του ο Ιούνιος τότε είναι που η Τοσκάνη ντύνεται με φουλ του κίτρινου. Κι έτσι παραμένει ως τα τέλη Ιουλίου. Ήσυχα χωριουδάκια, αμπελώνες, πύργοι, κάστρα, λόφοι χωμένοι όλα στο κίτρινο του ηλιοτρόπιου, το οποίο καλλιεργούν για να παράγουν λάδι. Περιφέρεια της Κεντρικής Ιταλίας η Τοσκάνη σε ξαφνιάζει. Ένα road trip που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Το πιο μαγικό. Εδώ μέτρα δεν υπάρχουν. Όλα στην υπερβολή.



ΕΛΛΑΔΑ

‘’… Επί Ασπαλάθων’’.

Φυτρώνει στα βουνά όλης σχεδόν της Ελλάδας. Λειτουργεί σαν σκαντζόχοιρος. Όλο το χρόνο σαν ξερός θάμνος με αγκάθια μυτερά. Για να γλιτώνει από τα αγριοκάτσικα και τα πρόβατα. Την άνοιξη μεταμορφώνεται σε μπουκέτο από λουλούδια που σου κόβεται η ανάσα. Από το άρωμα. Κάθε άγονος ελληνικός τόπος ντύνεται με κίτρινη φορεσιά. Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τον ασπάλαθο για να αρωματίζουν το ελαιόλαδο και να φροντίζουν το σώμα τους. Έχω και μύθο… Πίστευαν ότι με τα ακανθωτά κλαδιά του ασπάλαθου χτυπούσαν και τιμωρούσαν τους τύραννους στον Άδη. Μυθολογικά συνδέθηκε με την μεταθανάτια τιμωρία των αδίκων και ιδιαίτερα του Αρδιαίου, τυράννου της Παμφυλίας. Αυτόν κι άλλους τυράννους, λένε, πως όταν εξέτισαν την ποινή τους στον κάτω κόσμο κι ετοιμάζονταν να βγουν στο φως το στόμιο δεν τους δεχόταν. Τότε άντρες που βρίσκονταν εκεί, αφού τους βασάνισαν, άρχισαν να τους σέρνουν έξω από το δρόμο και να τους ξεσκίζουν πάνω στους ασπαλάθους, πριν τους ρίξουν και πάλι στα τάρταρα.

                                          Μαίρη Γεωργιοπούλου

Πηγή: art travel

2 σχόλια: