Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΤΟΠΟΙ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ‘’ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ’’ ΣΤΕΦΑΝΙ.


ΙΑΠΩΝΙΑ

Ετίναξε την ανθισμένη κερασιά!

Θα σου πω έναν μύθο, που λέει πως στο γενέθλιο τόπο της sakura, της άγονης κερασιάς μια πριγκίπισσα γέννημα των ουρανών στάλθηκε από τους γονείς της στην γη για να φέρει ομορφιά στη ζωή των ανθρώπων. Αυτοί την ακούμπησαν πάνω στα κλαριά μιας κερασιάς και γέμισε το δέντρο άνθη λευκά. 







Ο μύθος συνεχίζεται… και λέει πως αργότερα κυβέρνησε την χώρα ένας αυτοκράτορας πολύ σκληρός. Αγαπούσε τον πόλεμο και θυσίαζε τους πολεμιστές του σε βίαιες μάχες. Είχε δώσει μάλιστα και διαταγή να θάβουν κάθε πολεμιστή του που έπεφτε νεκρός στο πεδίο των μαχών κάτω από ένα δέντρο sakura. Κάποιος σαμουράι, έκανε χαρακίρι κάτω από μια τέτοια κερασιά. Από το αίμα του που έρρεε άφθονο ποτίστηκαν οι ρίζες του δέντρου. Το ξύλο της κερασιάς έγινε κόκκκινο και κατακόκκινοι οι καρποί του. Τα ολόλευκα άνθη, ανακατεύτηκαν με το αίμα. Τα άνθη άρχισαν να βγαίνουν ρόδινα!

Σε τούτο τον τόπο περιμένουν όλοι τις κερασιές να ανθίσουν. Είναι σύμβολο του έθνους. Σύμβολο του νου, της ποίησης, της ομορφιάς, της αγνής αγάπης, της ζωής, του φευγάτου της ζωής, του θανάτου. Βλέπεις ζωή και θάνατος σε όλες τις κουλτούρες, σε όλους τους λαούς συνυπάρχουν. Χεράκι χεράκι.

Πηγή: Dinfo.gr



ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Μονοπάτια… σαν τουλιπένια χαλιά.

Η ιστορία της τουλίπας στην Ολλανδία αρχίζει το 1593, όταν ο βοτανολόγος Carolus Clusius, πήγε στο Leiden της Ολλανδίας για να γίνει ο αρχιβοτανολόγος του νέου βοτανικού κήπου στο ομώνυμο πανεπιστήμιο. Αυτός ήταν κι ο πρώτος που φύτεψε τις πρώτες τουλίπες στην Ολλανδία. Με αργά, αλλά σταθερά βήματα το 1600 άρχισε η συστηματική καλλιέργεια της τουλίπας, σε μικρά ιδιωτικά χωραφάκια. Καλλιέργειες συναντούσες κυρίως σε περιοχές μεταξύ της Βόρειας θάλασσας και του Άμστερνταμ.


Στην αρχή φυσικά και η τουλίπα ήταν κάτι σπάνιο που μπορούσαν μόνο οι πλούσιοι να αγοράσουν, οι οποίοι μάλιστα εκλιπαρούσαν να αποκτήσουν μία. Η τουλίπα γίνεται σύμβολο πλούτου και οι εύποροι Ολλανδοί και Ευρωπαίοι αριστοκράτες έμποροι έπρεπε να τις έχουν, απόκτημα δικό τους. Είναι η εποχή της τρελής αγοραστικής μανίας. Μέχρι το 1624 η λαχτάρα για την απόκτηση μιας τουλίπας ήταν τόσο μεγάλη που μια semper augustus μπορούσε να φτάσει σε τιμή όσο 1500 σημερινά δολάρια Αμερικής. Οι τότε παραγωγοί φύτευαν μόνο μια τουλίπα σε κάθε κήπο. Οι πιο ακριβές ήταν οι δίχρωμες, που κάθε μια είχε το δικό της σχέδιο. Διανύουμε την περίοδο της τουλιπομανίας! Οι μονόχρωμες ήταν εκτός μόδας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι αρχικές δίχρωμες ήταν μολυσμένες με έναν καταστρεπτικό ιό. Τέτοιοι βολβοί δεν καλλιεργούνται σήμερα. Υπάρχουν μόνο γενετικά τροποποιημένες δίχρωμες τουλίπες κι εξακολουθούν να είναι αγαπημένες και δημοφιλείς. Φυτεύονται πολλά εκατομμύρια βολβοί κάθε χρόνο, που ανθίζουν κάθε άνοιξη.

Αν περπατήσεις στα μονοπάτια της Ολλανδίας, νομίζεις πως βολτάρεις σε έναν παραφορτωμένο κήπο, σε ένα παραγεμισμένο με ανοιξιάτικα τουλιπένια στεφάνια, ψάθινο καλάθι. Χάνεσαι στο μέτρημα, μέσα στα αμέτρητα χρώματα!

Πηγή: Valentine floral creations.



ΓΚΡΑΣ

… Και η νύχτα μυρίζει γιασεμί.

Θα σε πάω 20 μόλις χιλιόμετρα μακριά από τις Κάννες, αλλά πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τρόπο ζωής των Καννών. Εδώ στο μικρό Γκρας δεν θα ενοχληθείς από την πολυκοσμία και τα φώτα της δημοσιότητας. Ούτε από κόκκινα χαλιά. Θα περπατήσεις ξυπόλητος στο απέραντο χαλί της φύσης. Η πανέμορφη μικρή πόλη της Γαλλικής Ριβιέρας μοσχοβολά από αρώματα. 
Εδώ καλλιεργείται και παράγεται κι ένα μοναδικό είδος γιασεμιού. Δεν θα το βρεις σε άλλον τόπο. Αν πας στην πόλη των αρωμάτων πέρνα κι από το Διεθνές Μουσείο αρωματοποιίας. Και ζαλίσου από μυρωδιές!!!

                                             Μαίρη Γεωργιοπούλου

Πηγή: art travel.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου