Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Τι είναι ο κάγκουρας τι είναι το ζουμί του.//Εν αρχή ην ο κάγκουρας.

Ο όρος κάγκουρας γεννήθηκε την δεκαετία του ‘90. Η ετυμολογία  προέρχεται απ’ τον τρόπο βηματισμού τους παραλληλίζοντάς τους με τα  καγκουρό, υπάρχουν κι άλλες θεωρίες για την ετυμολογία, ερίζουν πολλοί μελετητές πάνω σ’ αυτό το γελοίο και αστείο φαινόμενο, αλλά δεν θα ασχοληθώ περαιτέρω.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι, πως οι πρώτοι κάγκουρες που εμφανιστήκαν στον πλανήτη Ελλάδα, είχαν και έχουν πειραγμένο παπί 6βολτο ή 12βολτο GLX, κοτσάροντας μια τουρμπίνα jumbo 747 για εξάτμιση, γιατί το πέρασμα τους από στενά δρομάκια ή κεντρικές  λεωφόρους, πρέπει να γίνεται με τυμπανοκρουσίες, ξεσηκώνοντας την γειτονιά στο πόδι .

Η στάση οδήγησης του κάγκουρα παρουσιάζει μεγάλο ανθρωπολογικό ενδιαφέρον.
Σκυφτός, με τα πόδια ενωμένα στα γόνατα, ή καθισμένος πλαγιομετωπικά, οδηγώντας πάντα με το
ένα χέρι, και με το άλλο να κρατά ένα πλαστικό ποτήρι φραπέ, σήμερα πλέον φρεντοτσίνο ή φρέντο, ή το χέρι στην τσέπη τις κρύες μέρες του χειμώνα. Αν είναι κάτοχος αυτοκινήτου ο κάγκουρας, το ένα χέρι το έχει στην κόρνα και το άλλο το ακουμπά στο παράθυρο του αυτοκινήτου. Μυστήριο το πώς οδηγεί και αναπτύσσει τέτοιες ταχύτητες.

Κράνος δεν φοράει ποτέ, το κρατάει στο ένα χέρι σαν καλάθι για να μαζέψει φράουλες στην άσφαλτο, τα τελευταία χρόνια το ακουμπά  απλά στο κεφάλι σαν ταβλά με κουλούρια.

Την προστασία για το κεφάλι του την έχει αντικαταστήσει μ’ ένα σκουφί  φτηνό, όσο ο ίδιος, αγορασμένο από περίπτερο στην πλατεία ομονοίας, κάποτε εκτυφλωτικό κόκκινο, τώρα μαύρο για να είναι πιο ψαρωτικός,  και να εμπνέει περισσότερο σεβασμό, κάγκουρες wanna be ομάδα Δίας.

Παραβιάσεις δεν κάνει στον δρόμο, απλά γιατί δεν γνωρίζει τι είναι ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας, μόνο που περνά με υπερηχητική ταχύτητα όλους τους κόκκινους σηματοδότες, τα φλάς του είναι πάντοτε σπασμένα ή δεν έχει ανακαλύψει πώς ενεργοποιείται  το φλας, (το αυτό ισχύει και για τους κατόχους αυτοκίνητων κάγκουρες) για να προειδοποιήσει για τις προθέσεις του προς ποια κατεύθυνση θα στρίψει, μιλάει στο κινητό την ώρα που οδηγεί και με το άλλο χέρι στην τσέπη, μιας και τα δυο πια έχουν γίνει ένα σώμα, δεν ξέρεις που αρχίζει ο κάγκουρας και πού τελειώνει  το παπί.

Οι κάγκουρες οδηγούν βεβαίως και αυτοκίνητα, εκεί έχουν  εξαντλήσει όλη την φαντασία τους, που δεν έχουν και πολύ, μετατρέποντας τα χαρακτηριστικά εργοστασιακά γνωρίσματα του αυτοκινήτου σε κάτι άλλο, πάνω στα καγκουροαυτοκίνητα που κάποτε ήταν απλώς αυτοκίνητα, και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις πια την μάρκα του, προσθέτοντας αεροτομές, και κάτι μπουριά για εξάτμιση, άσχετα αν ο ίδιος σε διαβεβαιώνει ότι το αυτοκίνητο που βλέπεις δεν είναι άλλο από ένα Peugeot rallye, ή citroen saxo, τα οποία έχουν μετατρέψει σε αστρόπλοια galactica, απ’ τα πολλά φωτάκια σ’ όλα τα χρώματα της ίριδας, που αλίμονο αν το βράδυ οδηγείς στο αντίθετο ρεύμα από ένα υβρίδιο καγκοροαυτοκίνητο, φωτισμένο σαν κρουαζιερόπλοιο, κινδυνεύεις να καταστρέψεις την δική σου οφθαλμική ίριδα και ένα γλαύκωμα όσο να πεις, το έχεις σίγουρο.

Αγαπημένη ασχολία των καγκουροαυτοκινητιστών είναι, όταν σταματούν σε κόκκινο φανάρι να αδειάζουν το τασάκι, έτσι απλά στην άσφαλτο.

Ο κάγκουρας είναι και φιλόμουσος, γνήσιος  λαϊκός τύπος, ακούγοντας  εκκωφαντικά μουσική μόνο στο αυτοκίνητο, αλλά όχι! Πρέπει  να την ακούσεις και συ! Και δυο τετράγωνα πιο κάτω τριζοβολώντας το αυτοκίνητο του κάγκουρα  απ’ τα ντεσιμπέλ, του πίσω subwoofer, τύπου συναυλιών, super groups σε στάδια, περνάει απ’ τα δρομάκια με τα γυφτολαϊκά ή κλαρίνα πανηγυριώτικα στην διαπασών και έτσι οι γειτονιές είναι μόνιμα σε άσκηση Παρμενίων.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και ο κάγκουρας αναβαθμίστηκε, πηγαίνει μόνο στη Μύκονο διακοπές, όπου περνάει φυσικά τέλεια! Κάποια στιγμή οι τράπεζες μοίραζαν και διακοποδάνεια γι’ αυτόν τον προορισμό που περνάς  ΤΕΛΕΙΑΑΑΑ! Επίσης Στην Πάρο περνούσες  ΤΕΛΕΙΑΑΑ! Και στην Σκιάθο. (καγκουροδιακοπές).

Η γκαρνταρόμπα του κάγκουρα παρουσιάζει μεγάλο εθνολογικό ενδιαφέρον.

 Το μαλλί καραφάκι ψευτοπάνκ, αντικαταστάθηκε με μαλλί  ψευδομόρικαν, και άλλα αεροδυναμικά χτενίσματα φόρμουλα 1.

Φοράει πόλο με γιακάδες σηκωμένους γιαλαντζί ιταλός, κι ας είναι ο σβέρκος του κοντόχοντρος σαν μοσχαροκεφαλή και οι γιακάδες του καλύπτουν και τα αυτιά, αυτός εκεί θα τα φορέσει.

Φοράει γυαλιά χρωματιστά, με επίσης  χρωματιστούς  φακούς, σκελετός  κατά προτίμηση άσπρος, γέμισαν οι παραλίες με αρσενικές και θηλυκές  Λίνες Βαντμίλερ (Ιταλίδα σκηνοθέτης, σήμα  κατατεθέν της, ο άσπρος σκελετός των γυαλιών της). 

Το λεξιλόγιό του εμπλουτίστηκε με καινούργιες λέξεις εκτός απ’ το μαλάκας, που το είχε ψωμοτύρι, κάνοντας χίλιους και έναν  συνδυασμούς, άσχετα αν στο λεξιλόγιο του, κάθε κάγκουρας  που σέβεται τον εαυτό του χρησιμοποιεί λιγότερες από χίλιες λέξεις.

Έτσι το σιγουράκι και το στανταράκι πάει σύννεφο, λέξεις στανταράκι.

Καγκουρομέρη δεν είναι πια μόνο το μπουρνάζι, χώρα των κάγκουρων,  είναι πλέον η γλυφάδα, κάτι σαν πρωτεύουσα, με καγκουρογκόμενους  φιτ ζωγραφισμένοι με τατουάζ σε κάθε ίντσα του δέρματος τους, και καγκορογκόμενες με μπραζίλιαν μαγιό, αξεσουάρ αντιστρόφως ανάλογο των γλουτών τους. Οι καγκουρογκόμενες προσέχουν και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα νύχια τους, ανάγοντας το επάγγελμα της νυχούς σε επάγγελμα του μέλλοντος.

Γι’ αυτόν τον λόγο εποχή των κάγκουρων το καλοκαίρι, (καγκουροκαλόκαιρο) που μπορούν να επιδεικνύουν τους κόπους του χειμώνα στις πλαζ φυσικά με είσοδο, ξοδεύοντας κάθε σαββατοκύριακο μια μικρή περιουσία για να δείξουν τα τατουάζ τους και να παίζουν μπροστά σου αρειμανίως ρακέτες, μέχρι να πεις ήμαρτον, έμαθαν να πίνουν μοχίτο, τον Χέμινγουεϊ όμως, δεν τον ξέρουν, καθισμένοι σε καγκουρόΜπιτςμπαρ, στημένα σε μπαζωμένες  από τσιμέντο παραλίες, τα διαμορφωμένα μόνο για κάγκουρες μαγαζιά, (καγκουροαρχιτεκτονική) παίζουν ρουμανομπίτ μουσικές και οι πέτρες σηκώνονται απ’ το έδαφος και πετιούνται μόνες τους.

Αλλά, τίποτα δεν είναι αρκετό στο σύμπαν ενός σύγχρονου κάγκουρα, ούτε τα τατουάζ με γυφτοτράιμπαλ στην γάμπα του, τι είναι ο κάγκουρας  τι είναι το ζουμί του!

PS. Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν και εξαιρέσεις που ξεχωρίζουν δια γυμνού οφθαλμού.

                                                     Βασίλης Γρίβας

                                                      Εικονογράφος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου