Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Τηλεόραση είσαι και φαίνεσαι!

Η Ελληνική  τηλεόραση μοιάζει με 6βολτο παπί κάγκουρα, GLX με επιπρόσθετη εξάτμιση Sport Exhaust, κάνοντας περιττό θόρυβο! Έναν από τους μεγαλύτερους φόβους του μεσημεριού, ξεσηκώνοντας την γειτονιά στο πόδι, που μόνο μια μύγα δεν κουράστηκε να φέρνει κύκλους μες στο καυτό το απομεσήμερο, που λέει και ο Γιώργος  Σταυριανός.

Μόνο, που ο θόρυβος της τηλεόρασης είναι  λευκός, είναι καταπραϋντικός και ηρεμεί αποβλακώνοντας τον ακρατή-θεατή.

Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, τα προγράμματα, τα κανάλια, το ύφος και κυρίως το ήθος της τιβί και τα  απίθανα άτομα που την στελεχώνουν.

Η τηλεόραση εκπαιδεύει έχοντας αναλάβει την καθοδήγηση των περισσότερων νεοελλήνων. Λούμπεν
πανελίστριες με εξτένσιον και τρέσες, και αμόρφωτοι πανελίστες –δημοσιογράφοι, χρησιμοποιώντας  ένα λεξιλόγιο το πολύ 1000 λέξεων και κλισέ φρασεολογίες… ‘’έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων’’, ‘’δεν υπάρχει αυτό’’, ‘’το ‘χεις, το ‘χεις’’! ‘’είσαι θεά αγάπη μου’’, τύπου, μια rock εμφάνιση, ή όταν ο Harry γνώρισε την Sally, συνηθισμένα γραφικά τρέιλερ στο κάτω μέρος της οθόνης, όταν τα τηλεοπτικά κοτοπουλάκια θέλουν να δώσουν έμφαση σε μια ανύπαρκτη είδηση, ή την mega συνάντηση κορυφής μεταξύ δύο συνήθως βιζιτούδων celebritys με σαντρέ ανταύγειες 9.0, ή την επανασύνδεση δύο celebrity’s εραστών με συμβόλαιο της εγχώριας showbiz, όπως την ονομάζουν οι τηλεορασάνθρωποι.

Οι κοσμήτορες αυτοί της τηλεόρασης, αναγάγουν τα απόλυτα τίποτα σε ήρωες της καθημερινότητάς μας, δημιουργούν ανάγκες και ντιρεκτίβες σε ανθρώπους που επιλέγουν να καθοδηγούνται τηλεοπτικά, όπως οι διαφημίσεις που προλογίζουν ανά τέταρτο, ή το τηλέφωνο της εκπομπής  που μνημονεύουν κάθε τόσο, μέχρι να πεις ήμαρτον, πρέπει να καλέσεις  οπωσδήποτε.

Άνθρωποι της νύχτας, τραγουδιάρες, ποδοσφαιριστές αμόρφωτοι, ηθοποιοί δευτέρας διαλογής, μοντέλα βγαλμένα από καλλιστεία μις  Νιγρίτα Σερρών, δυστυχισμένοι άνθρωποι της καθημερινότητας  φιλοξενούνται σε κανάλια για να δείξουν ένα ταλέντο που δεν υπάρχει, οικογενειακά δράματα παρελαύνουν σε μεσημεριανές ή πρωινές εκπομπές, παρουσιάζοντας ένα θλιβερό lifestyle, στιγμιότυπα από μια στημένη έξοδο, η μια επαρχιώτικη  Helmut Newton φωτογράφηση. Σχολιάζονται βραδινές έξοδοι και τα ρούχα κοσμικών κυριών, μετά όλες μαζί οι πανελίστριες αλαλάζοντας προς την παρουσιάστρια, εκθειάζουν ή καταβαραθρώνουν την κακομοίρα celebrity που έκανε το λάθος και δεν συνδύασε σωστά μια εκάστοτε αλήστου μνήμης  παρταλοεμφάνιση.  Συνήθως, τα σχόλια είναι ίδια, μια εμφάνιση πολύ rock, αγαπημένη περιγραφή των υστερικών πανελιστριών ή ανδρών πανελιστών, που, όπου δουν τρούκς συνδυασμένα με δερμάτινα, αναφωνούν όλες μαζί εν χορώ, είναι rock, είναι rock. Έτσι έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους το rock,  γλείφοντας  συγχρόνως την παρουσιάστρια της  εκπαιδευτικής  εκπομπής.

Ζωντανό κοινό, που συνήθως υπάρχει στο στούντιο και χειροκροτεί κάθε τρείς και λίγο κάτω από τις οδηγείς του floor manager, επικροτώντας κάθε βαθυστόχαστη μπαρούφα που θα ξεστομίσει ο εκάστοτε  καλεσμένος διάττων αστέρας τη εκπομπής.

Εκπομπές που παρουσιάζουν ένα freak show ανθρώπων, που θα ζήλευε το βικτωριανό Λονδίνο, καταλύοντας κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας που έχει απομένει στους δύστυχους ανθρώπους, που παρουσιάζονται μόνο ως νούμερα τηλεθέασης σε ένα σύγχρονο Κολοσσαίο, που τα θηρία είναι οι τηλεθεατές, ζητώντας εξαγριωμένο όλο και περισσότερη ξευτίλα.

Παροπλισμένα μοντέλα και νυν και αεί παρουσιάστριες, παρουσιάζουν δελτία καιρού, αφήνοντας πίσω τους σοβαρούς και βαρετούς επαγγελματίες  μετρολόγους των παιδικών μας χρόνων με τα σταυροκουμπωτά σακάκια και τα γυαλιά  τηλεόραση.

Οι σύγχρονες  αυτές  μετεωρολόγοι παρουσιάζουν τα χαμηλά  βαρομετρικά, με βαθύ ντεκολτέ ή με μία κομπινεζόν για φόρεμα, αναστενάζοντας σαν την Εμμανουέλλα, ή πηλαλώντας σαν απροσάρμοστα δεξιά κι αριστερά μέσα στο στούντιο, τραγουδώντας  επίτηδες  παράφωνα για να φανούν στο κοινό, που παρακολουθεί σε πλήρη αφασία, αστείες κι αφελώς αδέξιες, ως άλλες  Βουγιουκλάκη.

Ενίοτε πανελίστες και πανελίστριες, συζητούν μεταξύ τους για την καθημερινότητά τους, δείχνοντας στο αποχαυνωμένο κοινό με πόσο ενδιαφέρον περνά η μέρα τους, διανθίζοντας τις κούφιες περιγραφές με αστεία γυμνασιακού χιούμορ, που, όταν τα ακούς, βγάζεις χιονίστρες.

Πλήθος εκπομπών μαγειρικής με τηλεμαγείρους ισοβίτες απ’ το Alcatraz, ζωγραφισμένους με tattoo από την κορφή ως τα νύχια, παρουσιάζουν γκουρμεδιές την στιγμή που τα συσσίτια δίνουν και παίρνουν. Τηλεμαγείρισσες -πλούσιες κληρονόμοι- με μονόπετρα αγκωνάρια πλάθουν ζύμες με άνεση και μας εύχονται καλή επιτυχία, όταν θα φτιάξουμε Crepe Suzette ή πάπια Πεκίνου με πορτοκάλι… και  το μαμαδίστικο ψητό με πατάτες της Κυριακής, ούτε που να το φτύσουν.

Οι τηλεορασάνθρωποι χρησιμοποιούν κλισέ εκφράσεις, ‘’έρχεται τσουνάμι απολύσεων, ‘’η πύρινη λαίλαπα κατακαίει τα δάση’’, ‘’τιμές φωτιά’’, ‘’χτύπησε και πάλι ο εγκέλαδος’’, ‘’άρωμα γυναίκας στις φετινές  εκλογές’’, ‘’καζάνι που βράζει θυμίζει η’’… κτλ. ‘’ακραία καιρικά φαινόμενα’’… να βάλουμε μια άνω τελεία εδώ και να πούμε… ‘’η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο’’, ‘’εικόνες βιβλικής καταστροφής’’, ‘’η Ελλάδα στην κατάψυξη’’ και άλλα λογύδρια ανάλογου ύφους.

Οι τηλεορασάνθρωποι συνδυάζουν ενημέρωση και ψυχαγωγία, σκόρπιες  ειδήσεις ανάκατες με σχόλια που ανταλλάσουν μεταξύ τους, προσπαθώντας να μιμηθούν επιτυχώς! με παταγώδη αποτυχία τους ξένους συναδέλφους τους, εκτοξεύοντας σοφιστείες ως σοφίες και παγάκια για αστεία, που ακούς σε προαύλια σχολείου.

Βγάζουν στον αέρα δύστυχους τηλεθεατές, που κατουριούνται πάνω τους μιλώντας ζωντανά με τον παρουσιαστή-παρουσιάστρια που τους εύχονται σαν να είναι ξαδέρφια ή μπατζανάκηδες να χαίρονται την οικογένειά τους ή τα παιδιά τους και πόσο χαίρονται που μιλούν μαζί τους και οι παρουσιαστές πετούν ένα συγκαμένο χαμόγελο, ευχαριστούν και ανταποδίδουν από τηλεοπτική υποχρέωση και συγκρατημένη αλλά κυρίως ψεύτικη ευγένεια.

Σαν ανταπόδοση στον τηλεθεατή που έχει ξεπαραδιαστεί μέχρι να πιάσει γραμμή, του δίνουν ένα δώρο που έχει πληρώσει τριπλά και μετά πάμε στην επόμενη γραμμούλα, μιλώντας σαν πωλήτριες, που καθ’ ουσία  είναι.

Υπάρχουν και οι opinion leaders τηλεορασάνθρωποι μεγαλοκαρχαρίες  πιο σοβαρά επικίνδυνοι από τους σόφτ προηγούμενους. Αυτοί συνήθως έχουν διασυνδέσεις με πολιτικούς ή με την εκάστοτε κυβέρνηση που βρίσκεται στα πράγματα.

Διαπλεκόμενοι και αλλοτριωμένοι μέχρι το κόκαλο σε κοιτούν απ’ την οθόνη της τηλεόρασής σου και σε κάνουν να πιστέψεις πως είσαι δικός τους άνθρωπος, γιατί θέλουν να σε προειδοποιήσουν για κούρεμα μισθών, πως το δάνειό σου θα πάρει επιπρόσθετο επιτόκιο απ’ αυτό που υπέγραψες και πως οι καταθέσεις σου στην τράπεζα κινδυνεύουν… κι όλα αυτά τα παθαίνεις και πως θα πάθεις πολλά χειρότερα, αν δεν τούς ακούσεις και συνεχίζεις να στηρίζεις το αντίθετο κόμμα απ’ αυτό που οι ίδιοι προμοτάρουν.

Σε συμπονούν δήθεν και σε βγάζουν στον αέρα να τους πεις το πρόβλημα σου σαν φίλος προς φίλο, σου μιλούν και στον ενικό για περισσότερη οικειότητα, ώστε να ξεφτιλιστείς και να ξεμπροστιαστείς  στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, λύση φυσικά δεν θα σου δώσουν, θα σου ευχηθούν καλή τύχη και καλά ξεμπερδέματα, γιατί ο τηλεοπτικός χρόνος είναι αμίλητος… και πάμε σε επόμενη γραμμή, για όλους έχει η κολυμπήθρα του Σιλωάμ.



Φοβίζουν γεροντάκια και γριούλες, ή πλήθη αδαή και αναποφάσιστα, και εντέλει το καταφέρνουν, κάνοντας τον άλλοτε φοβερό και τρομερό υπουργό προπαγάνδας Goebbels του τρίτου ράιχ να μοιάζει μαθήτρια  μπροστά τους, άγοντας και φέροντας μάζες συνταξιούχων με μια αναγγελία τους στο κεντρικό δελτίο των οχτώ, ξυπνούν αξημέρωτα τα γερόντια και τα στήνουν στα γκισέ δημοσίων υπηρεσιών και τραπεζών.

Οι τηλεορασάνθρωποι μπορούν να σε τρομοκρατήσουν ότι θα αποκλειστούν τα πάντα απ’ το χιόνι, ή θα πνιγείς απ’ την βροχή και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έρχονται από βδομάδα να σε κάνουν να καταξοδευτείς και να κάνεις το σπίτι σου ένα μικρό χιονοδρομικό καταφύγιο, αφού έχεις ξοδέψει μια μικρή περιουσία σε θερμάστρες αλογόνου και ηλεκτρικές κουβέρτες, να ντανιάσεις έναν επιπλέον τόνο ξύλα για το προκάτ τζάκι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ποτέ τελικά δεν έρχονται. Είναι να απορεί κανείς πραγματικά πώς οι κάτοικοι  χωρών, όπως ο Καναδάς καταφέρνουν και ζουν σε τέτοιες θερμοκρασίες, και πώς οι κάτοικοι του Λονδίνου δεν έχουν σκουριάσει απ’ την πολύ βροχή.

Η τηλεόραση δεν είναι η αληθινή ζωή, αν στερείσαι γνώμης και προσωπικής άποψης. Μην της επιτρέψεις να σου πει πώς θα σκέφτεσαι, ή τι θα αγοράσεις. Οι σκέψεις σου είναι προϊόν των πραγματικών αναγκών κι επιθυμιών σου… όχι κατασκευάσματα και πλαστικές  συσκευασίες πολυεθνικών, που θα σε γεμίσουν θετική ενέργεια, μασώντας μια τσίχλα την στιγμή, που όλα γκρεμίζονται γύρω μας.

Η τηλεόραση δεν είναι πραγματικότητα, δεν είναι σαν μια γυναίκα που φοράει μια σερβιέτα που αισθάνεται πάντα δροσερή και καθαρή, δεν είναι σαν τους χαμογελαστούς κι ατσαλάκωτους ανθρώπους, που ανοίγουν μια συσκευασία χυμού ή βουτύρου και τους πιάνει ακατάσχετο γέλιο χωρίς λόγο, ούτε μια τέλεια οικογένεια, πού κάθεται στο τραπέζι για φαγητό και απολαμβάνει άψογα στημένα πιάτα.

Η ζωή είναι πραγματικά αλλού!

                                                                         ΓΡΙΒΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

                                                                         ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου