Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Αεροπλάνα… πλάνα αέρος.



Ή θα το λατρεύεις ή θα το φοβάσαι… ή θα νιώθεις ελευθερία ή το αίσθημα του εγκλωβισμού σε κλουβί. Αυτά σου προκαλεί το μεγάλο ατσάλινο πουλί. Το αεροπλάνο. Για σένα που τσιμπάει λίγο παραπάνω η καρδιά από φόβο, σφίγγεται το στομάχι και ιδρώνει το χεράκι, όταν ανεβαίνεις τα σκαλιά του, διάβασε την είδηση.
Ρώσος εφευρέτης προτείνει την αποσπώμενη καμπίνα επιβατών για πιο ασφαλείς πτήσεις. Κατέθεσε μάλιστα και τα σχέδια για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας του.
Ο Vladimir Nikolaevich Tatarenko ασχολήθηκε για τρία χρόνια με την τελειοποίηση του σχεδιασμού
πρότυπου αεροπλάνου, του οποίου η καμπίνα επιβατών έχει την ευχέρεια να αποσπάται σε ό,ποια φάση της πτήσης. Ακόμα και στην απογείωση και στην προσγείωση, καθώς φυσικά και στην περίπτωση κινδύνου. Αν χρειαστεί η καμπίνα να αποσπαστεί από την άτρακτο και βρεθεί στον αέρα θα ενεργοποιούνται αλεξίπτωτα που θα εξασφαλίζουν ομαλή και ασφαλή προσγείωση είτε στο έδαφος ή ακόμα και στο νερό. Οι αποσκευές θα είναι αποθηκευμένες σε ειδικό χώρο -αποσπώμενος κι αυτός, σε περίπτωση ανάγκης- κάτω από τη καμπίνα των επιβατών.
Σε έρευνα που διενέργησε ο ίδιος το 95% των συμμετεχόντων έδειξαν διατεθειμένοι να πληρώσουν πιο ακριβό εισιτήριο, εφόσον ταξίδευαν με αεροπορική εταιρία που ο στόλος της απαρτιζόταν με τέτοιας τεχνολογίας αεροπλάνα.
Ωστόσο, υπήρξαν και οι αναμενόμενες αμφιβολίες από μια μερίδα ειδικών, που αφορούν  στην σταθερότητα τέτοιου είδους αεροπλάνων και στην ασφάλεια των πιλότων μετά την απόσπαση της καμπίνας.
Όπως και να έχει η εφαρμογή της ιδέας της αποσπώμενης καμπίνας στην αεροναυπηγική εξιτάρει και κερδίζει και έδαφος και εντυπώσεις.
Λες η εφεύρεση να βρει πρακτική και να σώζει ζωές;
                                     Μαίρη Γεωργιοπούλου

                     Πηγή: LIFO

1 σχόλιο: