Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Αιώνιο, (Του Ιωάννη Δεληγεώργη)

Τα Αιώνια είναι πολυετή, υποτροπικά παχύφυτα, πολύ εύκολα στο χειρισμό τους. Το γένος τους αριθμεί περί τα 35 είδη και το όνομά του σημαίνει ότι είναι αειθαλή.

Τα περισσότερα είδη Αιώνιων κατάγονται από τις Κανάριους Νήσους, όπου το κλίμα είναι σχεδόν μεσογειακό, και κάποια κατάγονται από την κεντρική Αφρική. Σε αυτά τα κλίματα τα αιώνια μεγαλώνουν τον χειμώνα και το καλοκαίρι, όταν υπάρχει καύσωνας, κλείνουν τα φύλλα τους και πέφτουν σε λήθαργο διατήρησης.

Αντέχουν σχετικά στην ξηρασία και το ψύχος. Δεν αντέχουν όμως στον καυτό ήλιο. Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για τα αιώνια είναι 20-30 oC το καλοκαίρι και μπορούν να πέσουν ως 12-15 oC τις νύχτες και 12-18 oC τον χειμώνα με ελάχιστη θερμοκρασία 5 oC για τις νύχτες του χειμώνα.

Ευδοκιμούν σε θέσεις με πλήρη ηλιοφάνεια. Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι τα πράσινα Αιώνια χρειάζονται κάποια σκίαση, ενώ τα χρωματιστά ευδοκιμούν σε πλήρως ηλιαζόμενες θέσεις για να αναπτυχθεί το χρώμα τους.

Προτιμούν έδαφος μέσης σύστασης, με ουδέτερο pH και όχι ένα που να στραγγίζει πάρα πολύ γρήγορα όπως απαιτούν οι κάκτοι. Η αλλαγή γλάστρας μια φορά χρόνο ή κάθε δυο χρόνια είναι μια καλή τακτική. 

Δεν χρειάζονται σχεδόν ποτέ λίπανση και απαιτούν λίγο πότισμα, μόνο όταν το χώμα στεγνώνει (σε παράλιες περιοχές πιθανόν να μην χρειαστούν καν πότισμα). Πρέπει να ποτίζονται επιφανειακά γιατί οι ρίζες τους που απορροφούν νερό είναι ρηχές και οι πιο βαθιές ρίζες είναι μόνο για στήριξη. Τον χειμώνα δεν πρέπει να ποτίζονται.

Τα περισσότερα Αιώνια είναι μονοκαρπικά (monocarpic) φυτά, δηλαδή αφότου ανθίσουν ολοκληρώνουν τον βιολογικό τους κύκλο.

Πολλαπλασιάζονται εύκολα με μοσχεύματα αλλά και με σπόρο.



                                                          Ιωάννης Χ. Δεληγεώργης

                                                               Γεωπόνος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου