Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018

Γεμιστά μανιτάρια φούρνου με κρεμμώδες τυρί, λαχανικά και προσούτο. (Του Γιώργου Μπαρμπατσούλη)


Αυτά είναι τα καλύτερα γεμιστά μανιτάρια φούρνου που δοκιμάσατε ποτέ!


Υλικά: Για τα μανιτάρια.

1 συσκευασία μανιτάρια γίγας. (4-5 τεμάχια).


1 κρασοπότηρο λευκό κρασί.

 4-5 φέτες κίτρινο τυρί, (όσα και τα μανιτάρια).

4 -5 φέτες προσούτο (όσα και τα μανιτάρια).

Για την γέμιση:

1 φρέσκο κρεμμυδάκι.

1 ξερό κρεμμύδι.

1 σκελίδα σκόρδο.

1 τριγωνικό τυράκι (τύπου La vache qui rit).

1/2 κρασοπότηρο λευκό κρασί.

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

1 γαλατάκι του καφέ (μπουκίτσα)

Το εσωτερικό των μανιταριών (κοτσάνια και εσωτερική σάρκα).

Αλάτι.

Για την σος:

Νερό (ίδια ποσότητα με το ζουμί που θα μαζέψουμε από το ταψί με τα μανιτάρια)

 Αλάτι.

1 γαλατάκι μπουκίτσα του καφέ.

1 κουταλιά του γλυκού σκόνη λαχανικών τύπου maggi.

Το ζουμί από το ταψί των μανιταριών.

4 κουταλιές του γλυκού νερό.

1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ.

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα μανιτάρια. Με ένα μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά το κοτσάνι από τα μανιτάρια και αφαιρούμε όλη την υπόλοιπη σάρκα, έτσι ώστε να αδειάσουν τελείως. Ψιλοκόβουμε τα εσωτερικά των μανιταριών, τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκο), το σκόρδο και τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι μα μαραθούν σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το τυράκι. Ανακατεύουμε έντονα, ώστε να λιώσει και να πάει παντού και προσθέτουμε το γαλατάκι. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, ελέγχουμε το αλάτι και αφαιρούμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε τα μανιτάρια σε ένα μικρό σκεύος που να τα χωράει ίσα-ίσα όλα, γεμίζουμε τα μανιτάρια με την γέμιση, ρίχνουμε το κρασί και ψήνουμε τα μανιτάρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο μέχρι να μαραθούν, να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα (περίπου 25 λεπτά). Ξεφουρνίζουμε και τοποθετούμε από πάνω μία φέτα τυρί. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο στο γκριλ μέχρι να λιώσει και να πάρει χρώμα το τυρί. Τα τοποθετούμε σε πιάτο και αμέσως βάζουμε από πάνω το προσούτο. Το πιέζουμε να κολλήσει και να ξεφουσκώσει το τυράκι (θα έχει πάρει όγκο). Μαζεύουμε τα ζουμιά από το ταψί των μανιταριών και τα βάζουμε σε ένα μικρό μπρίκι μαζί με το νερό, τη σκόνη, το γαλατάκι και λίγο αλάτι. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ με το νερό, το ανακατεύουμε να λιώσει και το ρίχνουμε στο μπρικάκι. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε λίγο αν χρειαστεί.

Αν πήξει πολύ, βάζουμε λίγο νερό. Αν δεν πήξει πολύ, προσθέτουμε λίγο ακόμα κορν φλάουρ (αραιωμένο πρώτα σε νεράκι).

Σερβίρουμε με την σος σε ένα μικρό μπολάκι.

Καλή επιτυχία

                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου