Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Σπαθόφυλλο, Ένα ευγενές καλλωπιστικό

Το Σπαθόφυλλο ή και Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii) είναι πολυετές, αειθαλές πόα που κατάγεται από τη νότια και κεντρική Αμερική. Στη φύση συναντάται σε τροπικά βροχοδάση.

Στα αγγλικά είναι γνωστό ως Κρίνο της Ειρήνης (Peace Lily)και πήρε το όνομα του είδους του από τον Gustav Wallis, Γερμανό συλλέκτη φυτών.

Είναι από τα πλέον δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου σε Αγγλία και ΗΠΑ και προσαρμόζεται πολύ εύκολα μέσα στα διαμερίσματα.

Ένα υγιές φυτό αναπτύσσεται πιο πολύ σε πλάτος παρά σε ύψος. Αυτό πρέπει να το έχει κάποιος υπόψη του όταν διαλέγει Σπαθόφυλλο από κάποιο φυτώριο ή ανθοπωλείο.

Αγαπά τη ζέστη. Ωστόσο δεν θα πρέπει να τοποθετείται κοντά σε πηγές θερμότητας. Ιδανική θερμοκρασία για το Σπαθόφυλλο είναι 21-24 oC. Τα ρεύματα κρύου αέρα το ενοχλούν και μπορεί να ανακόψουν την ανάπτυξή του.

Προτιμά θέσεις με άφθονο φιλτραρισμένο φως. Σκιερά και ημισκιερά μέρη είναι κατάλληλα. Το άμεσο φως μπορεί να τους προκαλέσει εγκαύματα.

Χρειάζεται έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, ελαφρύ, που να στραγγίζει καλά. Καλό είναι να λιπαίνεται μια φορά το μήνα με ένα λίπασμα τύπου 20-20-20 από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

Πρέπει να ποτίζεται μόνο όταν το επιφανειακό χώμα ξεραθεί.

Ανθίζει τις ζεστές μέρες της άνοιξης και τα άνθη του διαρκούν δυο μήνες ή και περισσότερο. Τα καλά φροντισμένα φυτά είναι πιθανό να έχουν και μια δεύτερη ανθοφορία το φθινόπωρο.

Όταν τα λουλούδια μαραίνονται θα πρέπει να κόβονται όσο πιο χαμηλά γίνεται με ένα ψαλίδι.

Αν το φυτό δεν ανθίζει πιθανόν να χρειάζεται: α) περισσότερο, έμμεσο φως, β) λιγότερο νερό, γ) σωστότερη λίπανση ή δ) μικρότερη γλάστρα (έτσι ώστε οι ρίζες να περιορίζονται, να είναι δηλαδή αγγλιστί pot-bound).

Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση. Η αλλαγή γλάστρας πρέπει να γίνεται κάθε 3-5 χρόνια.

Όλο το φυτό είναι τοξικό. Αν κάποιος το πιάσει, καλό είναι μετά να πλύνει τα χέρια του, ειδικά αν φάει αμέσως μετά.

Το Σπαθόφυλλο έχει την ικανότητα να φιλτράρει τον αέρα εσωτερικών χώρων και να συγκρατεί βλαβερές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο, και το μονοξείδιο του άνθρακα. Ένα φυτό αρκεί για να καθαρίζει ένα δωμάτιο δέκα τετραγωνικών μέτρων.   

                                                                                             Ι.Χ. Δεληγεώργης
                                                                                               ΓΕΩΠΟΝΟΣ                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου