
ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Κατά τη θεραπευτική αγωγή με σκευάσματα σιδήρου, είναι
σημαντική η προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών, καθώς λόγω της εμφάνισης
παρενεργειών μπορεί να εμφανίσουν προβληματική συμμόρφωση.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, ο κρόκος του αυγού, τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η μελάσα, τα ολικής αλέσεως δημητριακά, το ψωμί και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Επιπλέον, σε περίπτωση που η ποσότητα ή η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου, που παρέχεται από τη δίαιτα δεν είναι ικανοποιητική (π.χ σε χορτοφάγους) μπορούν να καταναλώνονται τρόφιμα εμπλουτισμένα σε σίδηρο.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ
ΣΙΔΗΡΟΥ
Η πλουσιότερη πηγή σιδήρου, σε σχέση με τα γαλακτοκομικά, τα
φυτικά προϊόντα και τον κρόκο, είναι το κρέας και ιδιαίτερα το συκώτι. Για την
αύξηση απορρόφησης του σιδήρου που προσλαμβάνεται από τις τροφές
(εμπλουτισμένες ή μη) συστήνονται τα ακόλουθα:
1.
Η
κατανάλωση τροφών με αιμικό σίδηρο (π.χ κρέας, πουλερικά, ψάρια).
2.
Η
αποφυγή κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού μαζί με το γεύμα και για τουλάχιστον μια ώρα
μετά από αυτό (NelsonandPoulter, 2004).
3.
Η
πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C μαζί με τα γεύματα.
4.
Η
πρόσληψη συμπληρωμάτων ασβεστίου ή η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο
πρέπει να γίνεται μακριά από τα γεύματα (π.χ δεν πρέπει να καταναλώνετε κρέας
με τυρί, γιατί μειώνεται η απορρόφηση σιδήρου).

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΥΒΑ
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
ΠΗΓΕΣ:
Ζαμπέλας, Α (2011). Κλινική
Διαιτολογία& Διατροφή 3η Εκδ. Π.Χ Πασχαλίδης.Μάνιος, Γιάννης (2006). Διατροφική Αξιολόγηση.
http://www.diatrofikoiodigoi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου