Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Βιβλιοθήκη χτισμένη ανάμεσα σε δύο χώρες!!!


Η βιβλιοθήκη Haskell χτίστηκε το 1904 ακριβώς πάνω στα σύνορα των Η.Π.Α. με τον Καναδά. Ανάμεσα σε δύο πόλεις, στο Στάνστεντ του Κεμπέκ και στο Ντέρμπυ Λάιν του Βερμόντ. Είναι ένα παραδοσιακό κτίριο, νεοκλασικό το οποίο φιλοξενεί και μια μικρή αίθουσα όπερας. Και φυσικά έχει δύο διευθύνσεις και δύο πόρτες, μία για κάθε χώρα.



Κατασκευάστηκε από τα παιδιά της οικογένειας Haskell στην μνήμη των γονιών τους. Κι όχι τυχαία πάνω στο σύνορο. Ο πατέρας ήταν Αμερικανός και η μητέρα Καναδή. Όνειρό τους να χτίσουν μια δημόσια βιβλιοθήκη και μια αίθουσα όπερας που θα μπορούσαν να την επισκέπτονται άνθρωποι κι από τις δύο χώρες, χωρίς να βρίσκουν εμπόδια τα σύνορα. Δεν κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πράξη εν ζωή κι έτσι ανέλαβαν δράση τα παιδιά τους. Και η επιθυμία τους εξετελέσθη. Γιατί η αγάπη, η γνώση, η τέχνη δεν έχει σύνορο κι εμπόδιο.

Οι αίθουσες με τα βιβλία και η σκηνή της όπερας βρίσκονται στη μεριά που ανήκει στον Καναδά. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως η μόνη βιβλιοθήκη της Αμερικής χωρίς βιβλία και η μόνη όπερα της Αμερικής χωρίς σκηνή!!!

Το απόλυτο σύνορο των δύο χωρών περνάει κάτω από τις θέσεις της όπερας και από το μέσον του κεντρικού δωματίου της βιβλιοθήκης. Έτσι, όποιος επισκέπτεται τις συγκεκριμένες αίθουσες, μπορεί να δει μία μαύρη γραμμή να διαπερνάει το πάτωμα. Περνώντας τη γραμμή αυτόματα περνάς στην άλλη χώρα!!!

Καταλαβαίνεις, πως αν βρεθείς επισκέπτης της βιβλιοθήκης απλά μπαίνεις από τη μία πόρτα και βγαίνεις από την άλλη χωρίς έλεγχο. Μπαίνεις από την Αμερική, βγαίνεις στον Καναδά. Και τούμπαλιν. Αυτό έχει δημιουργήσει προβληματάκια στις αρχές… Όλοι οι επισκέπτες δεν έρχονται εδώ από την αγάπη τους για τα βιβλία και την τέχνη αλλά, γιατί βρίσκουν τον ευκολότερο τρόπο να περάσουν τα σύνορα.

Η βιβλιοθήκη έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο οίκημα κι από τις δύο χώρες πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να την κουνήσει κανείς από την θέση της. Αν και κατά βάθος οι αμερικανικές αρχές θα το ήθελαν πολύ.

Ένα κτίριο που γκρέμισε τα σύνορα. Άφησε ελεύθερη την διακίνηση της γνώσης. Ένωσε δύο κόσμους!

                                                          Μαίρη Γεωργιοπούλου
Πηγή:the home issue
Spiros soulis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου