Τρίτη 10 Μαΐου 2016

‘’ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΤΥΧΕΡΟΙ, ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ’’, Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛΟΓΛΟΥ.

Πολιτισμική Θεσσαλονίκη

«Είστε πολύ τυχεροί, που ζείτε σ’ αυτή την πόλη!»  είπε ο γερμανός σκηνοθέτης Wim Wenders, που ήταν προσκεκλημένος  του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2006. Μάλιστα είχα τότε την τύχη να παρακολουθήσω το masterclass με τον ίδιο και τον συνεργάτη του Walter Salles.

Ναι, έτσι νιώθω και εγώ, ότι είμαι πολύ τυχερή, όπως λέει και ο Wim Wenders, που ζω και απολαμβάνω την ασύγκριτη ομορφιά της ιστορικής και πολιτισμικής Θεσσαλονίκης. 

Πέρα από τα γνωστά αξιοθέατα όπως είναι τα Λαδάδικα, οι παλιές εβραϊκές αγορές Μοδιάνο και Καπάνι, η υπέροχη πλατεία Αριστοτέλους του γάλλου αρχιτέκτονα Ernest Hébrard (Ερνέστ Εμπράρ), η παλιά και η νέα παραλία, ο Λευκός Πύργος, η Ρωμαϊκή Αγορά πάνω από την Εγνατία, τα Κάστρα που δεσπόζουν στην Άνω Πόλη, η Καμάρα, η πλατεία Ναυαρίνου με τα Ανάκτορα του Γαλέριου, οι παλαιοχριστιανικοί και βυζαντινοί ναοί, οι όμορφες ταβέρνες και τα ωραία καφέ, η Θεσσαλονίκη έχει να προτείνει  καθημερινά μια πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, δημιουργικών δραστηριοτήτων και καλλιτεχνικών εκθέσεων .

Θα εστιάσω κυρίως στις παλαιότερες  πολιτιστικές εκδηλώσεις, που συνδυάζουμε συνειρμικά, ακούγοντας απλά και μόνο το όνομα «Θεσσαλονίκη».
Τα Δημήτρια διοργανώνονται κάθε χρόνο από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ Δημητρίων. Το 2015 η μεγαλύτερη καλλιτεχνική γιορτή της πόλης  γιόρταζε 50 χρόνια ζωής με εκδηλώσεις θεάτρου, χορού, μουσικές συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, παραστατικές τέχνες, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια και αστικές δράσεις σε όλη την πόλη.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης                                       
http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=elGR&loc=22&page=1341
Η Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια έχει ταυτιστεί με τη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το κορυφαίο φεστιβάλ κινηματογράφου της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ στον κόσμο. Πολύ λίγα ακόμη διεθνή Φεστιβάλ - μεταξύ άλλων το Φεστιβάλ των Κανών και το Φεστιβάλ της Βενετίας - έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής.

Την ιδέα για διεξαγωγή ενός ετήσιου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΤΕΧΝΗ», που εκείνη την περίοδο αποτελούσε σημαντικό πόλο πολιτιστικής δράσης στη Θεσσαλονίκη.

Εγκαινιάστηκε το 1960 ως «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» και από το 1992 έγινε διεθνές, περιλαμβάνοντας Διαγωνιστικό Τμήμα στο οποίο συμμετέχουν σκηνοθέτες που έχουν γυρίσει την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους.
Κάθε χρόνο από τον οργανισμό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνονται δύο σημαντικές κινηματογραφικές εκδηλώσεις:
  1. το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (κάθε Νοέμβριο) και
  2. το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα (κάθε Μάρτιο).
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δραστηριοποιείται τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και εκτός αυτής - στην Αθήνα και στην περιφέρεια - με προβολές κινηματογραφικών ταινιών. Διοργανώνει κινηματογραφικά αφιερώματα σε εθνικές κινηματογραφίες και ρετροσπεκτίβες σε μεγάλους δημιουργούς της 7ης τέχνης αλλά και πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων.
Τέλος, μέρος της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι και
  1. η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης,
  2. το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,
  3. η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης,
  4. οι Εκδόσεις Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,
  5. οι κινηματογραφικές προβολές στο κτήριο του Κινηματογράφου «Ολύμπιον».
PhotoΒiennale  www.photobiennale.gr
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διοργανώνει κάθε δύο χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας PhotoΒiennale  που αποτελεί μετεξέλιξη της Φωτογραφικής Συγκυρίας (1988 – 2008). Η PhotoΒiennale παρουσιάζει πολλές εκθέσεις σε διαφορετικούς χώρους σε ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και διοργανώνει τους τομείς των portfolio reviews, με τη συμμετοχή ειδικών της φωτογραφίας από όλο τον κόσμο, των βραβείων, ημερίδων, masterclasses, workshops και παράλληλα γεγονότα. Στο πλαίσιο της PhotoΒiennale παρουσιάζονται και εκθέσεις του Μουσείου σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το διεθνές κύρος του θεσμού πιστοποιείται και από την ένταξή του στο διεθνές δίκτυο  φωτογραφικών φεστιβάλ Festival of Light (στο οποίο συμμετέχουν 27 φεστιβάλ φωτογραφίας από 20 χώρες από όλο τον κόσμο 
http://www.festivaloflight.net/).

Contrast / Αντίθεση - Φεστιβάλ Φωτογραφίας  Θεσσαλονίκης 
 http://www.photoeidolo.gr/contrastb.htm 
Μια σύμπραξη φωτογραφικών δυνάμεων, με την πρωτοβουλία της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι» του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι», μετά από τέσσερις πετυχημένες διοργανώσεις της «Φωτογραφίας στα Καφέ Μπαρ της Θεσσαλονίκης» (2006 = 2009) http://photoeidolo.gr/CONTRAST/past.htm, διεύρυνε το φεστιβάλ και αγκάλιασε φωτογραφικές ομάδες και μεμονωμένους φωτογράφους, προσφέροντας στην πόλη ένα σύγχρονο, μεγάλο και πλήρες φεστιβάλ φωτογραφίας.
2η διοργάνωση Νοέμβριος 2011 - Φεβρουάριος 2012 

“Aspects of Balkan Photography” - Η νέα Βαλκανική Φωτογραφία 
Ένα φεστιβάλ του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι από βαλκανικές χώρες. Ξεκίνησε το 2001 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης -  Thessaloniki Biennale of  
Contemporary Art   
http://www.greekstatemuseum.com/kmst/pressroom/article/911.html
Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε  από τις 23 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Είχε ένα σύνθετο πρόγραμμα εκθέσεων, δράσεων, φεστιβάλ περφόρμανς, εργαστηρίων, συμποσίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συναντήσεων και ξεναγήσεων. 

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης https://www.facebook.com/festivalvivliou
Προς το παρόν αναμένεται ακόμη η επίσημη ανακοίνωση της έναρξης του 35ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Συνήθως αυτός ο θεσμός της πόλης ανοίγει τις πύλες του αρχές Ιουνίου στην παραλία του Λευκού Πύργου – Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου.

Εύχομαι φέτος, όπως και πέρυσι, να μη βρέξει στα εγκαίνια του φεστιβάλ! J

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης   
https://www.facebook.com/thessalonikibookfair
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - μοναδική στην κατηγορία της στον ελληνικό χώρο -εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2004, με στόχο να εντάξει την Ελλάδα στο χάρτη των διεθνών εκθέσεων βιβλίου. Σύντομα κατάφερε να αναδειχθεί σε κομβικό άξονα πολιτιστικών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων, Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. 

Όσοι θα βρίσκεστε από 12 - 15 Μαΐου 2016  στη Θεσσαλονίκη, θα μπορέσετε να επισκεφτείτε την 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στα περίπτερα 13 & 15 ΔΕΘ - HELEXPO. Είσοδος ελεύθερη.

Φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας <<ΚΟΘ UNDERGROUND>>
http://www.tsso.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=32&newsid=10
Το φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας που διοργανώνει ο σύλλογος μονίμων υπαλλήλων της κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης και το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ σε συνεργασία με την Κ.Ο.Θ. δημιουργήθηκε με σκοπό να προβάλλει την αξία της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς στον χώρο του πολιτισμού και να αναδείξει το ρόλο της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη θεραπεία και την επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων των θεραπευτικών κοινοτήτων. Στην πορεία εξελίχθηκε σε μια μεγάλη παρέα ανθρώπων, που πιστεύουν στις παραπάνω αξίες και αγαπούν την τέχνη σε κάθε της έκφανση. 

Reworks - Διεθνές Φεστιβάλ μουσικής της Θεσσαλονίκης http://reworks.gr/
Το  Reworks φεστιβάλ, που διοργανώνεται από την ομάδα NON, γιόρταζε 10 χρόνια ζωής την περασμένη χρονιά  και σκοπός του είναι να παρουσιάζει ένα μεγάλο φάσμα της σύγχρονης μουσικής μέσα από το έργο Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών. Παρουσιάζονται μουσικά κύματα, συναυλίες, live εμφανίσεις, εργαστήρια, ομιλίες, δωρεάν δρώμενα, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε σημείο συνάντησης φίλων της μουσικής και σε μια εστία καλλιτεχνικής δημιουργίας. 






Αυτά τα φεστιβάλ είναι μόνο ένα μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης.

Μπορεί κανείς, πέρα από τα φεστιβάλ, να επισκεφθεί όλο το χρόνο καλλιτεχνικές εκθέσεις. 

στα μουσεία 
στα ιστορικά κτήρια της Θεσσαλονίκης, όπως
το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ - Βίλα Καπαντζή  
http://www.miet.gr/web/gr/miet/thess.asp?categoryid=1&p=8

η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - Casa Bianca, το Γενί Τζαμί, Αλατζά Ιμαρέτ 
 http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/GenDnsiDioikOikonYpiresion/DnsiVivliothMouseion/TmimaPinakEikastDrastiriotiton/Dimotiki-%20Pinakothiki

το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο 

στις γκαλερί http://www.ipolistonkosmo.gr/venueinfo.php?subid=3.02&pg=1

Tettix Art Gallery https://www.facebook.com/Tettix-Art-Gallery-20838601929507

Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο 
http://www.kounio.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%BF/ 

Πολιτιστική Διαδρομή του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης  Γραμμής Νο 50                       
Για να γνωρίσετε την ιστορία της πόλης μας και να θαυμάσετε τα αξιοθέατά της σε 50 λεπτά, προτείνω το λεωφορείο της “Πολιτιστικής Γραμμής" Νο 50 με τη φιλική τιμή εισιτηρίου των 2 Ευρώ (1 Ευρώ μειωμένο)
Η Θεσσαλονίκη με μια βόλτα και με σημείο εκκίνησης τον Λευκό Πύργο. Τη διαδρομή στην "Ιστορία της Θεσσαλονίκης" με στάσεις στα πολυάριθμα ιστορικά της μνημεία, που αποτυπώνουν την μακραίωνη ιστορία της, από τους αρχαίους, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Στα Κάστρα επισκεφτείτε την κύρια πύλη των τειχών (Πορτάρα) και τον  Πύργο του Τριγωνίου, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την υπέροχη και μοναδική θεά του Θερμαϊκού κόλπου, η οποία γίνεται ανεπανάληπτα μαγευτική την ώρα που δύει ο ήλιος.
Όσοι θα θέλατε να δείτε φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης μέσα από την καλλιτεχνική ματιά φωτογράφων της πόλης, μπορείτε να επισκεφτείτε την παρακάτω σελίδα:   
                                                                                             
Φωτογραφικό Αρχείο Θεσσαλονίκης http://www.photoeidolo.gr/archive/archive1.htm


Αγαπώ αυτή τη γοητευτική πόλη για τον κοσμοπολίτικο αέρα που αποπνέει, την υπέροχη παραλία της, τα ιστορικά σημεία και κτήριά της, τον πολιτισμό της και φυσικά για τους ανθρώπους της, που της χαρίζουν ζωντάνια και ομορφιά. Σας περιμένουμε λοιπόν στη μοναδική ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!
Καλώς να μας έρθετε!


Παραθέτω τους συνδέσμους:
της Βικιπαίδια:
και των πολιτιστικών οδηγών Θεσσαλονίκης, όπου θα βρείτε καθημερινά προτάσεις για τα πολιτισμικά δρώμενα – εκδηλώσεις, αλλά και για τους χώρους εστίασης:

Η πόλη στον κόσμο http://www.ipolistonkosmo.gr/week.php
Thessaloniki City Guide
http://www.thessalonikicityguide.gr/


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΙΧΑΗΛΟΓΛΟΥ



https://www.facebook.com/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CE%9D%CE%AD%CE%B1-%CE%A5%CF%8C%CF%81%CE%BA%CE%B7-1922753377950445/ 

2 σχόλια:

  1. Σιγγάρης Δημήτριος10 Μαΐου, 2016 18:08

    Συγχαρητήρια Αναστασία. Πολύ αξιόλογη δουλειά . Κάλυψες όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα (και όχι μόνο) της Θεσσαλονίκης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!
    Σε προκαλεί να επισκεφτείς την Θεσσαλονίκη και μόνο για τα αναγραφόμενα και να μοιραστείς την «τύχη σου» με τους κατοίκους της :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή