Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Φύτεψε μια… Καλέντουλα // Το αρωματικό πορτοκαλί

Η Καλέντουλα (Calendula officinalis) είναι πολυετή πόα. Αν και το αγγλικό όνομά της (Pot marigold) υπονοεί ότι είναι συγγενής με τον Κατιφέ (Marigold), δεν ανήκουν στο ίδιο γένος. Ανήκουν όμως στην ίδια οικογένεια των Asteraceae, όπως και τα Χρυσάνθεμα και οι Μαργαρίτες.

Αν και πολυετές φυτό, καλλιεργείται σαν ετήσιο, ειδικά σε μέρη με κρύο χειμώνα ή με πολύ ζεστά καλοκαίρια.

Αναπτύσσεται καλύτερα σε θέσεις με πλήρη ηλιοφάνεια.

Δεν έχει πολλές απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, μεγαλώνει εύκολα στους περισσότερους εδαφικούς
τύπους, αρκεί να στραγγίζουν καλά.

Οι Καλέντουλες δεν θα πρέπει να λιπαίνονται. Η λίπανση τις ωθεί να αναπτυχθούν περισσότερο βλαστικά εις βάρος της ανθοφορίας. Για τον ίδιο λόγο είναι καλύτερο να καλλιεργούνται σε σχετικά φτωχά εδάφη.

Τα σπορόφυτα ανθίζουν μέσα σε δυο περίπου μήνες και σε περιοχές με ήπιο καλοκαίρι η ανθοφορία τους διαρκεί από τις αρχές τις άνοιξης ως το φθινόπωρο. Τα άνθη όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο τους πρέπει να κόβονται έτσι ώστε να παρατείνεται η ανθοφορία. Τα λουλούδια της είναι κατάλληλα για βάζο και μπορούν να διατηρηθούν και ως αποξηραμένα.

Σε περιοχές με πολύ ζεστό καλοκαίρι τα φυτά μπορεί να πέσουν σε λήθαργο. Σε αυτές τις περιοχές μπορεί να καλλιεργηθεί το φθινόπωρο.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους την άνοιξη και σε περιοχές που δεν υπάρχουν πρώιμοι παγετοί μπορεί να σπαρθεί και το φθινόπωρο. Συχνά οι σπόροι φυτρώνουν από μόνοι τους εκεί που θα πέσουν. Τα υψηλόσωμα φυτά θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 60-90 εκ. και τα κοντόσωμα 30 εκ.

Το φύλλωμά της είναι έντονα αρωματικό, περίπου όπως και του Κατιφέ. Έτσι και αυτή έχει την ιδιότητα να απωθεί τα βλαβερά έντομα αλλά ακόμα και τους νηματώδεις που βρίσκονται μέσα στο έδαφος.

Τα άνθη της είναι βρώσιμα αν και όχι εύγευστα. Ωστόσο βρίσκουν γενικότερες χρήσεις στη μαγειρική και τη φαρμακευτική. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν και ως βαφική ύλη.

                                                                          Ι.Χ. ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΗΣ

                                                                                ΓΕΩΠΟΝΟΣ

                                


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου