Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ της Μαρίας Ανδρικοπούλου


Η 2η Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, μια που ο διάσημος συγγραφέας έχει γράψει πολλά από τα παραμύθια που όλοι γνωρίζουμε κι έχουμε αγαπήσει. Ανάμεσά τους : «Το Ασχημόπαπο», «Ο μολυβένιος Στρατιώτης», «Η Πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», «Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα» και «Η Μικρή Γοργόνα».

Εμπνευσμένο μάλιστα από την ηρωίδα του ομώνυμου παραμυθιού είναι το άγαλμα της μικρής γοργόνας που κοσμεί μια προβλήτα του λιμανιού της Κοπεγχάγης, φόρος τιμής στον Δανό λογοτέχνη, έμβλημα της πόλης και ως εκ τούτου πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Πρόκειται για τη
μορφή μιας γοργόνας πάνω σε βράχο που αγναντεύει τη θάλασσα, μπρούτζινο  άγαλμα ύψους μόλις 1,25μ. που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Έντβαρντ Έρικσεν κατά παραγγελία και χρηματοδότηση του Karl Jacobsen, γιου του επιχειρηματία της γνωστής  ζυθοποιίας Carlsberg και τοποθετήθηκε στο σημείο αυτό το 1913.

Η  σύντομη αναφορά μου στο μνημείο αποτελεί  ελάχιστη συμβολή  στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου και ταπεινή απότιση τιμής στον αγαπημένο μου παραμυθά καθώς  «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» και «Η Μικρή γοργόνα» αποτέλεσαν λατρεμένα αναγνώσματα των παιδικών μου χρόνων.

Κι έτσι για το καλό, μια που τα παραμύθια έχουν σήμερα την τιμητική τους, ας θυμηθούμε την πλοκή της Μικρής γοργόνας:

Η ηρωίδα, μια από τις πολλές κόρες του βασιλιά της θάλασσας σε κάποια από τις αναδύσεις της από το βυθό ερωτεύεται έναν όμορφο πρίγκιπα. Γοργόνα εκείνη, άνθρωπος αυτός, πώς να τον προσεγγίσει; Για να κερδίσει την καρδιά του καταφεύγει σε μια απαίσια συμφωνία με μια γριά μάγισσα. Σε αντάλλαγμα της φωνής της η μάγισσα της χαρίζει δυο πόδια που αντικαθιστούν την ψαρίσια της ουρά, αλλά εκτός από τη σιωπή την καταδικάζει και στον πόνο, αφού σε κάθε της βήμα νιώθει σαν να της μπήγουν χίλια μαχαίρια.

Η κοπέλα υποφέρει αγόγγυστα με την ελπίδα να κάνει τον πρίγκιπα να την ερωτευτεί. Εκείνος όμως αγαπάει το μουγγό, παράξενο κορίτσι μόνο φιλικά και διαλέγει για γυναίκα του μια βασιλοπούλα. Η γοργόνα θρηνεί απαρηγόρητη και οι αδελφές της  συμφωνούν με τη μάγισσα να λύσει τα μάγια αρκεί εκείνη να απαρνηθεί τον έρωτά της και να σκοτώσει τον πρίγκιπα. Την εφοδιάζουν μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι κι εκείνη την ώρα που πλαγιάζει το ζευγάρι, ετοιμάζεται να σκοτώσει τον αγαπημένο της για να αποκτήσει και πάλι την ψαρίσια της ουρά. Μα η αγάπη της γι’ αυτόν είναι τόση που δεν αντέχει να τον βλάψει και πετώντας στη θάλασσα το μαχαίρι ρίχνεται και αυτή να πνιγεί.

Από παιδί θαύμαζα τη μικρή γοργόνα για την τόση αγάπη της, την ικανή να της αφοπλίσει το χέρι .

Κι αν τα παραμύθια είναι λόγια, η αγάπη είναι πράξη. Και τα λόγια των παραμυθιών, τα ψεύτικα, αποκαλύπτουν συχνά αλήθειες σαν κι αυτή.

                                                          Μαρία Ανδρικοπούλου,                                

                                                              Φιλόλογος - Συγγραφέας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου