Λένε πως για ‘’ένα κομμάτι ψωμί, δεν φτάνει μόνο η
δουλειά’’… Φτάνει; Λένε πως έγιναν ‘’αγώνες για το ψωμί και το αλάτι’’… Έγιναν;
Πώς κάνατε απόφαση να συμμετάσχετε στο 2ο πανελλήνιο πρωτάθλημα ψωμιού που έλαβε
χώρα στην Θεσσαλονίκη; Πώς αισθάνεστε που η Μεσσηνία έγινε γνωστή για ένα βραβείο κι αυτό το ωφέλει σε εσάς;
Η Μαίρη Γεωργιοπούλου μίλησε με τον ΣΕΙΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΗ
και τον ΣΤΑΘΗ ΜΕΛΤΙΝΟ. Ανήκουν στην νέα γενιά αρτοποιών και είναι και οι δυο
Μεσσήνιοι. Οι πρωταθλητές του άρτου, ανοίγουν τα φύλλα τους…
Πώς κάνατε απόφαση να συμμετάσχετε στο 2ο πανελλήνιο πρωτάθλημα ψωμιού που έλαβε
χώρα στην Θεσσαλονίκη; Πώς αισθάνεστε που η Μεσσηνία έγινε γνωστή για ένα βραβείο κι αυτό το ωφέλει σε εσάς;
ΣΕΙΡΙΟΣ:
Η
απόφαση δεν πάρθηκε από την μία στιγμή στην άλλη. Το επεξεργαζόμασταν χρόνια να
συμμετέχουμε σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό. Κι εγώ προσωπικά το ήθελα πολύ να δοκιμάσω
τις δυνάμεις μου με καινούργιες ιδέες και τεχνικές. Όσο για το πώς νιώθω που η
Μεσσηνία ακούστηκε θετικά με αυτό το βραβείο… περίεργη ερώτηση… περίεργα νιώθω.
Περήφανος είμαι που προβλήθηκε ο τόπος μου μέσω του διαγωνισμού και μακάρι να
κάνουμε στο μέλλον ακόμη περισσότερα.
Προκριθήκατε
στην Εθνική ομάδα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ψωμιού που θα γίνει του χρόνου
στο Ρίμινι της Ιταλίας. Ποια τα συναισθήματα; Σχεδιάζετε από τώρα τι θα θέλατε
να παρουσιάσετε εκεί;
ΣΤΑΘΗΣ:
Είμαι
χαρούμενος πολύ κι ενθουσιασμένος για την πρόκριση και συμμετοχή μας σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Όσο για το τι θα παρουσιάσουμε…
προσωπικά κάνω πολλές σκέψεις, αλλά φαντάζομαι χωρίς να είμαι σίγουρος
ότι η ομοσπονδία αρτοποιών θα αποφασίσει εντέλει σε τι θα διαγωνιστούμε. Το θέμα
είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα. Να
αναδειχθεί με κάποιον τρόπο η Ελλάδα.
Ο
διαγωνισμός κράτησε τρεις μέρες. Η πρώτη ήταν αφιερωμένη στο παραδοσιακό ψωμί,
η δεύτερη είχε πρωινό στο φούρνο και η τρίτη αναφερόταν σε μια καλλιτεχνική
δημιουργία. Η ομάδα σας τι έδειξε την κάθε μέρα;
ΣΕΙΡΙΟΣ:
Την
πρώτη μέρα του διαγωνισμού παρουσιάσαμε κίτρινο χωριάτικο παραδοσιακό
προζυμένιο ψωμί, κίτρινο ολικής προζυμένιο και μπαγκέτα επίσης προζυμένια. Την
δεύτερη που αφορούσε στο πρωινό στο φούρνο δείξαμε το παραδοσιακό λαλάγγι
φτιαγμένο με έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο καθώς και τσουρέκι παραδοσιακό
με προζύμι. Την τελευταία ‘’καλλιτεχνική’’ μέρα παρασκευάσαμε ένα πλεκτό καλάθι
από ζύμη και μέσα το στολίσαμε με φέτες καρπουζόψωμου.
Η
παρέα ήταν ‘’μικτή’’; Γιατί; Από ποιους αρτοποιούς απαρτιζόταν; Πώς νιώθετε σε
προσωπικό επίπεδο για τον τίτλο;
ΣΤΑΘΗΣ:
Ναι,
πήγαμε στον διαγωνισμό με ομάδα ‘’μικτή’’, γιατί δεν μπορέσαμε να συμπληρώσουμε
ομάδα με άτομα από την Μεσσηνία. Μαζί μας εκτός από εμένα και τον Σείριο
Καίσαρη, ήταν η Ελευθερία Ρουσιάκη από τα Τρίκαλα και ο Γιώργος Βασιλείου από
το Λουτράκι.
Το
ψωμί παρασκευάζεται περίπου 30.000 χρόνια. Πόσο σας ενθουσιάζει η ασχολία με το
βασικότερο είδος τροφίμου του ανθρώπου;
ΣΕΙΡΙΟΣ:
Είμαι
μέσα σε φούρνους από τα γεννοφάσκια μου. Φούρναρης από κούνια, τρίτης γενιάς.
Ξεκίνησε ο παππούς, ακολούθησε ο πατέρας μου και τώρα εγώ. Με ενθουσίασε η ιδέα
να ακολουθήσω το επάγγελμα από την πρώτη στιγμή. Η χαρά της δημιουργίας είναι
κάτι πολύ σημαντικό. Όπως σπουδαίο είναι να ψάχνεσαι για να δημιουργείς νέες
γεύσεις. Ο κλάδος έχει τεράστια γκάμα. Κάθε μέρα μπορείς να κάνεις κάτι
διαφορετικό κι αυτό σου δίνει ελευθερία. Μην ξεχνάς ότι έχεις να κάνεις με
ζωντανό οργανισμό που σημαίνει ότι απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα κι αγάπη.
Φουρναραίοι
τρίτης γενιάς. Τι γέρνει στην ζυγαριά και κερδίζει; Η αγάπη γι’ αυτό που
κάνεις; Το μεράκι; Η εμπειρία; Ή το ψάξιμο νέων τεχνικών και γνώσης;
ΣΤΑΘΗΣ:
Μεγάλωσα
κι εγώ μέσα σε φούρνο. Κάτι με τράβηξε να μείνω, να συνεχίσω την παράδοση. Δεν
μπορούσα να το αφήσω και να προσανατολιστώ αλλού επαγγελματικά. Μεράκι
χρειάζεται οπωσδήποτε, η εμπειρία έρχεται με την πάροδο του χρόνου. Μαθαίνεις,
εξελίσσεται και μετά ψάχνεσαι. Σε μια βασική συνταγή για παράδειγμα δοκιμάζεις
άλλα αρώματα, διαφορετικά ζυμώματα, νέες τεχνικές. Για να έχεις καλό αποτέλεσμα
θέλει αγάπη σαν να έχεις να κάνεις με ένα μωρό. Παίρνεις έναν νεκρό οργανισμό,
όπως είναι το αλεύρι στην αρχική του μορφή και το ζωντανεύεις. Το ζυμώνεις, το
ξεκουράζεις για να σου δώσει το αποτέλεσμα που επιθυμείς.
Πόσο
σκληρή και δύσκολη δουλειά είναι η ζύμωση και παρασκευή του ψωμιού; Περιγράψτε μου
μια μέρα στην δουλειά.
ΣΕΙΡΙΟΣ:
Δεν
θα την χαρακτήριζα την δουλειά μας σκληρή. Το μόνο δύσκολο ή καλύτερα να σ’ το
πω ιδιαίτερο είναι το ωράριο, το οποίο κι αυτό συνηθίζεται με τον καιρό. Αν
έχεις ενθουσιασμό κι αγάπη μπορείς να κάνεις τα πάντα. Η μέρα η δική μου πώς
ξεκινάει; Ξυπνάω στις 3 η ώρα την νύχτα. Ξεκινάω με το αρχικό στάδιο, το
ζύμωμα. Είναι μια διαδικασία ιδιαίτερη και πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος. Η
θερμοκρασία πρέπει να είναι η σωστή και τα υλικά σου μετρημένα με ακρίβεια. Τα
υπόλοιπα πλέον γίνονται σχεδόν μηχανικά. Όταν βγουν τα ψωμιά ασχολούμαι με τα
κουλούρια, τα κριτσίνια, τις τυρόπιτες, τα τσουρέκια κλπ. Εδώ μπορείς να
‘’παίξεις’’, να κάνεις παραλλαγές στις συνταγές και να δίνεις στον κόσμο να
δοκιμάσει κάτι καινούργιο κάθε μέρα.
ΆΡΤΟΣ…
σύμβολο θρησκείας, ‘’εγώ ειμί ο άρτος της ζωής’’,/ σύμβολο φιλίας, ‘’φάγαμε
μαζί ψωμί κι αλάτι’’,\ σύμβολο αγώνων, ‘’ΨΩΜΙ, παιδεία, ελευθερία’’/. Πόσο σας
ενδυναμώνει αυτό στον δικό σας αγώνα;
ΣΤΑΘΗΣ:
Το
ψωμί είναι βασικό στοιχείο διατροφής γι’ αυτό και του δώσαμε ‘’συμβολικό’’ κατά
κάποιον τρόπο χαρακτήρα. Το ‘’χρησιμοποιήσαμε’’
στην θρησκεία μας, δώσαμε νόημα σε έννοιες, όπως η φιλιά και μπήκε
σύνθημα σε αγώνες. Μπορεί να μην έχεις τίποτα να φας, αλλά ένα κομμάτι ψωμί, ένα
παξιμάδι θα βρεθεί… Στην βάση, αν με ρωτάς προσωπικά με ενδυναμώνει πιο πολύ ο
καθημερινός αγώνας, παρά το σύμβολο.
Το
ψωμί αποκαλείται και η ‘’ουσία της ζωής’’. Για εσάς είναι…
ΣΕΙΡΙΟΣ:
Ένα
πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ευθύνη δική μας να
προσέχουμε την προέλευσή του και σε ποιον εμπιστευόμαστε την παρασκευή του. Γι’
αυτό είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τον φούρνο της γειτονιάς μας που ξέρουμε
και ποιος το παρασκευάζει και με τι υλικά το παρασκευάζει.
Σε
περιόδους ένδειας διατροφικής ο άρτος θεωρούνταν η πιο φθηνή τροφή. Στην δική
μας εποχή της σύγχρονης φτώχειας πόσο
έχει επηρεαστεί το επάγγελμα;
ΣΤΑΘΗΣ:
Το
επάγγελμα του αρτοποιού έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από όλη αυτήν την κρίση που
βιώνουμε. Τα αρτοποιία έχουν θέματα και προβλήματα. Η δουλειά έχει πέσει. Ο
κόσμος έχει απομακρυνθεί από το ψωμί, ειδικά η νεολαία. Το βλέπω από την
καθημερινότητά μας. Ο κόσμος σε ένα γενικότερο ψωνίζει ακόμη και τα είδη πρώτης
ανάγκης μετρημένα. Έχει περιορίσει τα πάντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου