Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Blind Guardian - Imaginations From The Other Side



Αποτέλεσμα εικόνας για blind guardian logo  


 Μέλη :   Hansi Kursch (φωνητικά)         
Andre Olbrich (κιθάρα)            
Marcus Siepen (κιθάρα)           
Thomas Stauch (drums)            


   Άλμπουμ : Imaginations From The Other Side








Tracklist :    1. Imaginations From The Other Side
                    2. I'm Alive
                    3. A Past And Future Secret
                    4. The Script For My Requiem
                    5. Mordred's Song
                    6. Born In A Mourning Hall
                    7. Bright Eyes
                    8. Another Holy War
                    9. And The Story Ends



Τί έχουμε εδώ;

 Το πέμπτο άλμπουμ των Γερμανών Blind Guardian μετά από τα Battalions of Fear, Follow the Blind, Somewhere far Beyond και Tales From A Twilight World.


Ε, και;

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα! 
Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το άλμπουμ;
Τι το κάνει να ξεχωρίζει από τα προηγούμενα ή και από τα επόμενα;

Αν ρωτήσεις κάποιον θαυμαστή του συγκροτήματος ποιο είναι το καλύτερο τους άλμπουμ, το πιο πιθανό είναι να πει το Nightfall in Middle-Earth (το επόμενο τους άλμπουμ αμέσως μετά το Imaginations). Αν τον ρωτήσεις για το αγαπημένο του ή πιο δημοφιλές κομμάτι τότε πιο πιθανές απαντήσεις είναι το Mirror Mirror (από πιο heavy κομμάτια) ή το Bard's Song (πιο 'light' , μπαλάντα). 

Κανένα από τα δύο δεν βρίσκεται σε αυτό το άλμπουμ.

Άρα μάλλον δεν είναι και από τα καλύτερά τους...

... ή μήπως είναι;



Γενικώς και αορίστως

Για να μην σας κουράζω και αρχίζουμε αναλύσεις επί αναλύσεων ως προς το τι είδος μουσικής είναι (speed, power, symphonic, heavy, κ.τ.λ.) αν αξίζει ή όχι ή αν θα έπρεπε να κάνουν κάτι διαφορετικό απλώς θα καταθέσω την γνώμη μου χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες όπως πολλές φορές διαβάζω σε άλλα reviews όπου αναλύεται η κάθε νότα, το κάθε riff και το κάθε solo.



Πιο συγκεκριμένα

 Το Imaginations From The Other Side είναι μια (φυσιολογική;) εξέλιξη μετά τα πρώτα τέσσερα άλμπουμ των BG. Στα δύο πρώτα (Battalions Of Fear, Follow The Blind) οι επιρροές από Helloween και άλλα speed metal συγκροτήματα ήταν παραπάνω από εμφανής, όχι ότι είναι κάτι κακό αυτό από μόνο του. Στα δύο επόμενα (Somewhere Far Beyond, Tales From A Twilight World) άρχισαν να βρίσκουν την -καθαρά- δική τους 'μουσική' φωνή και άποψη. Δεν ήταν τόσο speed πια αλλά περισσότερο μελωδικοί και με θεματολογία στους στίχους εμπνευσμένη από τον κόσμο του φανταστικού έδειξαν την κατεύθυνση στην οποία θέλουν να κινηθούν. 

Όλα αυτά οδήγησαν σε αυτό το άλμπουμ όπου όλα τα ήδη γνωστά στοιχεία των BG, σε συνδυασμό με την εμφανή βελτίωση στα φωνητικά (όχι ότι είχε πρόβλημα πριν αλλά τα φωνητικά μαθήματα άρχισαν να αποδίδουν και φαίνεται ή μάλλον ακούγεται) αλλά και τα πιο brutal / δυναμικά riffs που γεμίζουν τα κενά ανάμεσα στα πιο 'πιασάρικα' ρεφρέν που έχουν γράψει ποτέ οι BG , κάνουν τον ακροατή να ακούσει το CD / άλμπουμ από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τραγούδι.

Επίσης, προσωπικά, μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι δόθηκε έμφαση ακόμα και στην σειρά που θα μπουν τα τραγούδια. Ξεκίνημα με το ομώνυμο τραγούδι που δείχνει την εξέλιξη του συγκροτηματος και συνέχεια με το πιο δυνατό όλου του άλμπουμ (I'm Alive) ενώ το τρίτο είναι το πιο ήρεμο (Past And Future Secret) τραγούδι χαρακτηριστικό για BG αφού θυμίζει εποχές βάρδων και μεσαίωνα. Αμέσως, από τα τρία πρώτα τραγούδια δείχνουν την εξέλιξη στην μουσική τους και το τι είναι ικανοί να κάνουν. Τα επόμενα έξι είναι ένα κράμμα των στοιχείων που δείχνουν στα πρώτα τραγούδια. Δυναμικά και γρήγορα με πιασάρικα ρεφρέν (Born in a Mourning Hall, Script for my Requiem, Another Holy War), πιο μελωδικα (Bright Eyes, Mordred's Song) ή όλα τα παραπάνω μαζί (And The Story Ends).

Κάτι ακόμα που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ και σε αυτό το άλμπουμ υπάρχουν αναφορές στον κόσμο του φανταστικού (Blind Guardian είναι στην τελική) οι στίχοι σε πολλά σημεία, σε διάφορα τραγούδια του άλμπουμ, ξεφεύγουν και υπάρχουν αναφορές σε κοινωνικά, πολιτικά και θρησκευτικά προβλήματα και θέματα. Πολύ ωραία αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα άλμπουμ καθώς δεν μας είχαν συνηθίσει σε κάτι τέτοιο.


 Φινάλε

Εν ολίγοις, ένα πολύ αξιόλογο άλμπουμ που δείχνει την πορεία της μπάντας, μπορεί να ακουστεί από την αρχή μέχρι το τέλος, καταπιάνεται με αληθινά και καθημερινά προβλήματα ενώ έχει και το στοιχείο του fantasy για τους fan του είδους. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Κατά την γνώμη μου δεν θα με χαλούσε καθόλου αν βγάζανε καμιά δεκαριά ακόμα άλμπουμ με αυτό ακριβώς το ύφος και στυλ.




 Υ.Γ.  Δεν ξέρω γιατί αλλά με την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την εποχή στα κανάλια κάθε φορά  που βλέπω να γίνεται πανικός στα 'παράθυρα' των εκπομπών το Bright Eyes είναι ένα από τα τραγούδια που σκέφτομαι. Ρίξτε μια ματιά στους στίχους.

Δέτσικας Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου