Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Μπορείς να με κάνεις μια μεγάλη αγκαλιά, παρακαλώ; 

Μία αγκαλιά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ωφελεί τη σωματική και πνευματική μας υγεία. Εσείς ακόμη να πάρετε αγκαλιά κάποιον;

Η ιδέα προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο, ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί να μην έχει καταγραφεί
επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν.
Όλοι οι άνθρωποι της Γης αγκαλιάζουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Οι ειδικοί τη θεωρούν ως το καλύτερο φάρμακο. Τα οφέλη της είναι πολλά και έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή. Συγκεκριμένα, τονίζουν πως μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας (όπως η ωκυτοκίνη). Το δέρμα μας περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων που λέγονται σωμάτια Pacinian και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, καθώς και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης (ορμόνη ευεξίας). Επιπλέον, η ωκυτοκίνη εκ φύσεως παράγεται και κατά τον οργασμό, όταν χορεύουν δύο σύντροφοι, όταν κρατιούνται από το χέρι κι όταν αγκαλιάζονται.
«Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», λέει ο  ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στο Λίνκεπινγκ της Σουηδίας, δρ Γιαν Άστρεμ.
Λέγεται πως το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην... αγκαλιά. Είναι ουσιαστικά μία «φυσική» βιταμίνη που παίρνει ο οργανισμός, ώστε να μην προσβληθεί από κάποια ίωση.
Νεότερες μελέτες δείχνουν πως η αγκαλιά βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, καταπολεμά το στρες, ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και βοηθά στο «δέσιμο» του άνδρα με τη γυναίκα.
Έχετε παρατηρήσει πως κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς μπορείτε να ακούσετε τον χτύπο της καρδιάς σας και να εστιάσετε στην αναπνοή σας; Η αγκαλιά μας απελευθερώνει. Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον, σταματάμε αυτόματα να σκεφτόμαστε οτιδήποτε άλλο: Η ενέργεια της αγκαλιάς μας κατακλύζει, μας αποσυνδέει από τις σκέψεις μας και μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στα συναισθήματά μας.
Η αγκαλιά είναι μια παγκόσμια γλώσσα που όλοι καταλαβαίνουν. Μπορούμε να αγκαλιάσουμε το μωρό μας, τον σύντροφό μας, το φίλο μας, και να δείξουμε φροντίδα, προσοχή και αγάπη. Δεν έχει σημασία ο λόγος. Τα χάδια και οι αγκαλιές μας κάνουν καλό!
Να δίνετε αγκαλιές!!!
Πολλές αγκαλιές!!!!
Από τις αληθινές όμως... αυτές που σου κόβουν την ανάσα από την πολλή αγάπη!


Καρύδη Ευτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου