Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Obama φίλε μας, (Του Φώτη Βεζυργιαννίδη)

Στην αυγή της νέας χιλιετίας βρισκόμουν στο όμορφο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου ως μέλος της ΕΛΔΥΚΟ η οποία με τη σειρά της ανήκε στη μεγάλη νατοϊκή δύναμη KFOR που σκοπό είχε να επιβάλει την ειρήνη σε άλλη μια πολύπαθη περιoχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ως κομμάτι της αμερικανικής Ταξιαρχίας το τάγμα μας είχε κάποιες κοινές εκπαιδεύσεις με τους Ατλαντικούς συμμάχους μας. Σε μια απ’ αυτές μερικοί αμερικανοί υπαξιωματικοί και στρατιώτες μάς έδειξαν πώς ακριβώς στήνεται ένα check point σε  δημόσιο δρόμο καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουμε τους γηγενείς στα οχήματα που σταματάμε και ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουμε. Στο τέλος της επίδειξης έπρεπε κι εμείς με τη σειρά μας να κάνουμε τα ίδια για να δείξουμε ότι εμπεδώσαμε το διδαχθέν αντικείμενο.

Αφού τέλειωσε το πατιρντί, στο διάλλειμα φούντωσαν οι ερωτήσεις προς τ’ αμερικανά. Κάποιος από μας ρώτησε τον Λοχία τί πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση που ένας από μας, πάνω στην ένταση και τον εκνευρισμό πυροβολήσει τον πολίτη που ελέγχει από λάθος ή γιατί νόμισε ότι θα έκανε κάτι εναντίον μας. Ο Αμερικανός Λοχίας  μας απάντησε ψυχρά ότι αυτοί στα check point έχουν πάντα μαζί τους ένα παλιό zastava περίστροφο για τέτοιες στραβές. Το φυτεύεις μέσα στο αμάξι και όλα εντάξει.

Αν κατάλαβες καλά καρντάση μου, εσύ που ρίγησες με το yiasou το filotimo, το foustanella και το dimokratia, το πώς μας βλέπουν οι ισχυροί του κόσμου εμάς στα Βαλκάνια δεν έχει να κάνει ούτε με την Ιστορία μας ούτε με τους λαμπρούς πρόγονούς μας. Ούτε έχει σχέση με το μέγεθος της προσωπικότητας του εκάστοτε δυτικού ηγέτη είτε λέγεται Μέρκελ, Ομπάμα, ή Βαλερί Ζισκαρ Ντεστέν. Είμαστε μια πινέζα σε μια ενδιαφέρουσα μεριά του χάρτη και τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει κανένας ανθρωπισμός και καμία απολύτως ευθύνη στις αποφάσεις τους παρά μόνο τα συμφέροντα των εκάστοτε συγκυριών. Αλλιώς δεν θα άφηναν οι δυτικοί ανθρωπιστές να σφάζονται οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας για τόσα χρόνια.

Κι αυτά περί κοιτίδας πολιτισμού και Acropolis και Parthenon τ’ ακούω βερεσέ. Γιατί όλα τα μνημεία και όλη η ιστορία και όλη η συνεισφορά μας στον δυτικό πολιτισμό ήταν γνωστή και το 1967. Τον Απρίλιο.

Stin igia sas

                                                  Φώτης Βεζυργιαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου