Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Μουσική Προπαιδεία

Ενεργητικό σύστημα μουσικής αγωγής για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών.

Τα μαθήματα μουσικής προπαιδείας στηρίζονται σ’ ένα ειδικό πρόγραμμα που ο κορμός του προγράμματος αυτού είναι προσανατολισμένος στα συστήματα ενεργητικής προσέγγισης της μουσικής (DALCROSE, ORFF, JUNIOR FOR CHILDREN).

Η μέθοδος είναι βασισμένη στον ρυθμό, την κίνηση και την φωνητική εξάσκηση.

Βασικοί στόχοι της είναι η συνειδητοποίηση του ρυθμού, η αφύπνιση όλων των αισθήσεων, η καλλιέργεια της ακοής και της υψηλής αισθητικής. Μέσα από αυτή την μέθοδο τα παιδιά μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται την μουσική και να την προσεγγίζουν με όλα τα μέσα. Περιλαμβάνει πολλά βασικά στάδια όπως ρυθμική, σολφέζ, αυτοσχεδιασμό, χρήση κρουστών οργάνων και ασχολείται παράλληλα με τις δυναμικές της μουσικής στοχεύοντας στο να καθιερωθεί η σχέση μεταξύ μουσικής-σώματος-νόησης και συναισθήματος.

Στο μάθημα αυτό το παιδί μαθαίνει να επικοινωνεί γρήγορα το μυαλό με το σώμα.

Αντιδρά φυσικά στους ήχους και στα οπτικά ερεθίσματα, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα και την τάξη των βασικών του κινήσεων. Μέσα από τα οργανωμένα μουσικά ακούσματα τα παιδιά εκφράζονται και αυτοσχεδιάζουν καλλιεργώντας έτσι όλες τις συναισθηματικές και κινητικές δυνατότητές τους, ενώ ταυτόχρονα εντάσσονται στην ομάδα. Μαθαίνουν να συγκεντρώνονται και να πειθαρχούν καθώς πρέπει να αντιδρούν άμεσα κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες σε οτιδήποτε ακούνε.

Η εναλλαγή των ρυθμών, των εντάσεων, των ηχοχρωμάτων, η χρήση των κρουστών οργάνων από τα ίδια τα παιδιά, η μελέτη των τραγουδιών, τα μουσικά παιχνίδια, τα μουσικά μοτίβα και η διαρκής επαφή τους με το πιάνο, συνθέτουν ένα μάθημα ιδιαίτερα ενεργητικό και ευχάριστο.

Στόχος μας είναι η προετοιμασία των μικρών παιδιών να ενταχθούν ομαλά στο χώρο της μουσικής. Το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη μουσική με τα πλέον οικεία γι’ αυτόν μέσα (κίνηση-φωνή-ρυθμό) που θα το κάνουν στο μέλλον έναν ολοκληρωμένο μουσικό ή ακόμα ένα σωστό με μια υψηλή αισθητική ακροατή, ενώ παράλληλα του προσφέρουν την μοναδική ευκαιρία της αρμονικής ανάπτυξης και διάπλασης του σώματος και της νόησης, όπως έχουν αποδείξει οι σύγχρονες παιδαγωγικές έρευνες.



                                                         Ματούλα Φίλου

                                                      Καθηγήτρια μουσικής

                   Καλλιτεχνική διευθύντρια Ωδείου Μεσσήνης-Μελιγαλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου