Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΦΥΤΕΨΕ ΜΙΑ… ΠΑΙΩΝΙΑ// Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ

Στο γένος της Παιωνίας ανήκουν 25-40 είδη φυτών με μερικά είδη να είναι δενδρώδη. Η κινέζικη Παιωνία (Paeonia lactiflora) που παρουσιάζουμε εδώ, είναι μια πολυετή πόα και ένα από τα πλέον διαδεδομένα και δημοφιλή είδη Παιωνίας.

Στην Ελλάδα αυτοφύεται η Paeonia mascula (Wild Peony) και ενδημεί η Paeonia parnassica (Greek Peony) η οποία θεωρείται απειλούμενο είδος. Αυτά, όπως και τα άλλα είδη Παιωνίας, συναντώνται στην Ελλάδα σε ορεινές περιοχές. Προτιμούν ασβεστολιθικά εδάφη και ελαφρώς σκιερές τοποθεσίες με βλάστηση μακκία και δάση. Το υπέργειο τμήμα τους ξεραίνεται τελείως μετά την ανθοφορία, ενώ το υπόγειο κατά τη διάρκεια του χειμώνα επιζεί κάτω από το έδαφος.


Ο μύθος που αναφέρεται στο λουλούδι έχει σχέση με τον Παίων, ο οποίος ήταν μαθητής του
Ασκληπιού, του θεού της υγείας και της ιατρικής. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Λητώ (μητέρα του Απόλλωνα και θεά της γονιμότητας), του δίδαξε πώς να αποκτήσει τη ρίζα ενός θεραπευτικού βοτάνου που φύτρωνε στον Όλυμπο και η οποία μπορούσε να απαλύνει τις ωδίνες των γυναικών κατά τον τοκετό. Ο Ασκληπιός ζήλεψε και αποπειράθηκε να σκοτώσει τον μαθητή του. Ο Δίας όμως επενέβη και έσωσε τον Παίωνα από την οργή του Ασκληπιού μεταμορφώνοντάς τον στο λουλούδι της Παιώνιας.

Η Παιωνία αναπτύσσεται καλά σε θέσεις με πλήρη ηλιοφάνεια αλλά και σε θέσεις με μερική σκιά. Για να διατηρήσει περισσότερο τα άνθη της είναι καλύτερο να τοποθετείται σε ημισκιά.

Δεν θα πρέπει όμως να είναι πολύ κοντά σε δένδρα έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα ανταγωνισμού για θρεπτικά συστατικά. Προτιμά πλούσια, χουμώδη εδάφη που έχουν ελαφρώς όξινη αντίδραση. Έχει αρκετές ανάγκες σε υγρασία. Το χώμα της, ειδικά το καλοκαίρι, θα πρέπει να μην αφήνεται να στεγνώσει.

Τα εύοσμα άνθη της εμφανίζονται τέλη άνοιξης και αρχές καλοκαιριού. Η ανθοφορία διαρκεί 2-3 εβδομάδες. Η ανθοφορία της Παινωνίας της Αρσενικής (Paeonia mascula), που είναι επίσης πολύ διαδεδομένη, διαρκεί μόνο μια εβδομάδα. Οι Παιωνίες προσελκύουν τα μυρμήγκια εξαιτίας των εξωανθικών νεκταρίων που διαθέτουν.

Πολλαπλασιάζονται με σπόρο, με διαίρεση, με ριζώματα, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Τα σπορόφυτα αργούν να ανθίσουν, μετά από 4-5 χρόνια. Η φύτευση των ριζωμάτων είναι καλύτερα να γίνεται αρχές με μέσα φθινοπώρου.

Στις Παιωνίες δεν αρέσουν οι πολλές μετακινήσεις και μεταφυτεύσεις. Είναι καλύτερο το φυτό να τοποθετείται στην τελική του θέση από την αρχή. Οι συστάδες της Παιωνίας μπορούν να επιβιώσουν για περισσότερα από 50 χρόνια.



Ι.Χ. Δεληγεώργης

Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου