ή Τυρινής όπου όλες τις μέρες γίνεται κατάλυση σε όλα
τα γαλακτομικά προϊόντα, του αυγού, των ψαριών και του ελαιολάδου. Απαγορεύεται η κρεατοφαγία.
Είναι η εβδομάδα που μας προετοιμάζει για τη Μεγάλη Σαρακοστή.
Στις μέρες μας η παράδοση διατηρείται μόνο την Κυριακή της Τυρινής και μεταφράζεται, συνήθως , σε τυρόπιτα ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι.
Όποιος λοιπόν θέλει να τιμήσει αύριο την Κυριακή
η ηπειρώτικη πίτα χωρίς φύλλο.(ή αλλιώς τυρόψωμο)
Υλικά:
3 ποτήρια αλεύρι
1 ποτήρι γάλα
300 γρ. τυρί φέτα
1 αυγό
1 φλιτζάνι λάδι
1 1/2 ποτήρι νερό
1 1/2 ποτήρι νερό
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε
πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη.
Ο χυλός μας πρέπει να είναι αραιός.
Λαδώνουμε ένα ταψί. Βάζουμε μπόλικο λάδι στο ταψί
για να μη κολλήσει η πίτα.
Ρίχνουμε τον χυλό μας στο ταψί και ξαναρίχνουμε
ελαιόλαδο πάνω από τον χυλό μας.
Αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 200 με 220 βαθμούς ψήνουμε την πίτα μας για 1 ώρα.
Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον φούρνο.
Η πίτα μας θα είναι έτοιμη αν έχει κοκκινίσει πάνω και κάτω.
Οι αναλογίες των υλικών είναι κατά προσέγγιση.
Το σημαντικό είναι ο χυλός να είναι αραιός.
Και φυσικά να ψηθεί καλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου