Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΑ ΚΑΣΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΡΩΝΗΣ

Το κάστρο της Κορώνης, χτισμένο στην κορυφή του λόφου χτίστηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους στην τοποθεσία της αρχαίας Ασίνης. Οι Βενετοί, ήταν αυτοί που το ανοικοδόμησαν, το επέκτειναν και βελτίωσαν τις οχυρώσεις του. Το 1500 έπεσε μαζί με την κατάκτηση της περιοχής από τους Τούρκους στα χέρια τους. Η είσοδος είναι μια τετράγωνη κατασκευή. Στο ανώτερο σημείο που βρισκόταν το δωμάτιο της φρουράς της πύλης, σχηματίζεται καμπυλωτό τόξο. Θέα; Ο Μεσσηνιακός κόλπος και ο
Ταΰγετος!



ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ


Μια καστροπολιτεία δεσπόζει στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου. Χτίστηκε το 1209 μ.χ. από τους Ενετούς. Την περίοδο κατά τον 13ο-15ο αιώνα γνώρισε μεγάλη ακμή. Η οριστική παρακμή ήρθε το 1828, όταν και μεταφέρθηκε ο πληθυσμός εκτός των τειχών κι εγκαταλείφτηκε. Θυρεοί, επιγραφές, ερείπια από κατοικίες Βενετών αρχόντων, κάποια από τα αξιοθέατα του κάστρου.



ΚΑΣΤΡΑ ΠΥΛΟΥ

Μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Μεσσηνίας, η Πύλος. Η πόλη του βασιλιά Νέστορα, που την βρέχουν Ιόνια νερά. Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται στην βόρεια είσοδο. Θεωρείται απόρθητο. Χτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα από Φράγκους. Η μόνη προσβάσιμη είσοδος είναι από την νότια πλευρά του. Στο βράχο που είναι χτισμένο από την πλευρά της παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς είναι ορατό και το μυθικό σπήλαιο του Νέστορος. Στην νότια είσοδο, το Νιόκαστρο. Χτίστηκε από Οθωμανούς. Το Μάρτιο του 1821 με την κήρυξη της επανάστασης κατέφυγαν οι Τούρκοι της Αρκαδίας, που και σφαγιάστηκαν από Έλληνες πολιορκητές. Το 1825 ο Ιμπραήμ το πολιορκεί. Απελευθερώνεται από τον συμμαχικό στρατό το 1828. Από τα οθωμανικά χρόνια ως το 1941 χρησιμοποιείται ως φυλακή. Επιβλητικότατο! Ο νότιος πύργος κόπηκε στην μέση, όταν κατά την γερμανική κατοχή το 1944 ανατινάχτηκαν αποθηκευμένα πυρομαχικά.



ΚΑΣΤΡΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


Η μυθολογία το λέει πως χτίστηκε από γίγαντες. Μεγαλοπρεπέστατο κι επιβλητικότατο. Οι τεραστίων διαστάσεις πέτρες του, τού έδωσαν το όνομα –κι όχι άδικα-. ‘’κάστρο των γιγάντων’’. Κτίσματα και πύργοι διατηρούνται ως σήμερα. Μάλιστα στην δεκαετία του 1970 χτίστηκε ένα μικρό αμφιθέατρο μέσα στο κάστρο για εκδηλώσεις.



ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Χτισμένο πάνω από τον ποταμό Νέδοντα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης. Χτίστηκε κατά την περίοδο την βυζαντινή, αργότερα όμως ανακατασκευάστηκε από το Φράγκο πρίγκιπα Γοδεφρείδο ‘Α Βιλεαρδουίνο. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει πύργος, αργότερα διαμορφώθηκε σε αλσύλλιο. Υπέροχη θέα προς το ιστορικό κέντρο της πόλης.



ΚΑΣΤΡΟ ΖΑΡΝΑΤΑΣ

Βρίσκεται στα βορειοδυτικά σύνορα της Μάνης μεταξύ των οικισμών Κάμπου και Σταυροπηγίου. Άλλοι το θέλουν κατασκεύασμα των Φράγκων, των Ενετών, των Τούρκων. Επικρατέστερη η τελευταία εκδοχή. Στο πιο ψηλό σημείο του λόφου δεσπόζει τριώροφος πύργος και δίπλα πενταώροφη οικία καπεταναίων της περιοχής. Λέγεται ότι εδώ πολέμησε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

                                                                  Μαίρη Γεωργιοπούλου

‘’Μυθική Πελοπόννησος’’



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου