Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

“Νους Υγιής Εν Σώματι Υγιεί” (Ιουβενάλης)...Με Μεσογειακή Διατροφή...


    
        Της Ιωάννας Καλυβά

Σε μια εποχή που η ταχύτητα μας ορίζει, έχουμε απομακρυνθεί αρκετά από το παραδοσιακό πρότυπο της ελληνικής διατροφής. Δυστυχώς αυτό έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες (fastfood) και καθιστικό τρόπο ζωής. Η σταδιακή απομάκρυνση από την ελληνική παραδοσιακή διατροφή, σε συνδυασμό με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, έχει οδηγήσει σε επιδημική έκρηξη της παχυσαρκίας στη χώρα μας, με τα ποσοστά του υπέρβαρου και παχύσαρκου πληθυσμού να φτάνουν το 60%
στους άνδρες και το 50% στις γυναίκες.
O όρος Μεσογειακή διατροφή επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις ώστε να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών. Η συγκεκριμένη διατροφή ήταν βασισμένη στις διατροφικές συνήθειες κυρίως της Κρήτης, μεγάλου μέρους της υπόλοιπης Ελλάδας και της βόρειας Ιταλίας στις αρχές του 1960, όταν ακόμα η διατροφή των Ελλήνων δεν είχε επηρεαστεί από τις συνήθειες του δυτικού τρόπου ζωής.
Το 1993 πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές όπου αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 δημιουργήθηκε η "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής” απόομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με αυτήν στη διατροφή μας πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:
      Αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού
      Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
      Εβδομαδιαία Ψάρια, θαλασσινά και πουλερικά
      Κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του (π.χ. αλλαντικά) 2  φορές το μήνα
       Μέτρια καθημερινή κατανάλωση κρασιού μαζί με τα γεύματα
      Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
      Χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο)  και χοληστερόληκαι υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες ( ψωμί ολικής άλεσης)
      Επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών: Βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, λυκοπένιο, β-καροτένιο, όπως σπόροι, πορτοκάλι, ντομάτα, καρότο αντίστοιχα.
       Περιορισμός ζάχαρης, αλατιού
      Άφθονες φυτικές ίνες
      -καθημερινή κατανάλωση λαχανικών (σημαντική θέση κατέχουν τα χόρτα), φρούτων, δημητριακών
      -εβδομαδιαία κατανάλωση οσπρίων

Η υψηλή συμμόρφωση με τις αρχές της μεσογειακής δίαιτας συσχετίστηκε με μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αίτιο, όπως για παράδειγμα καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο. Επίσης, κοινά αποδεκτό είναι πως προστατεύει και τα ηλικιωμένα άτομα.
Φυσικά οι ανάγκες της διατροφής διαφοροποιούνται ανάλογα με τα ατομικά χαρακτηριστικά του ατόμου και ιδιαίτερα ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας
Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή χαρακτηρίζεται από την αποκλειστική χρήση του ελαιόλαδου  ως προστιθέμενου λιπιδίου για ενεργειακή πρόσληψη.
Παράλληλα με τη μεσογειακή διατροφή αυτά που χρειάζεται ο άνθρωπος είναι η σωματική δραστηριότητα, η διακοπή καπνίσματος, η μεσημεριανή ανάπαυση και η ανθρώπινη συναναστροφή.
           
Πηγές:
Μάνιος, Γιάννης (2006). Διατροφική Αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου