Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Άλκηστις ( ο μονόλογος της εξώπορτας )


«Μην υποτιμήσεις ποτέ τα κλειδιά», θα μπορούσε να σου πει. Η Άλκηστις ετών 45 που τη βρίσκουμε εμπρός μας και εκτός σπιτιού να συνομιλεί. Με τον εαυτό της, την εξώπορτα, την υιοθετημένη της κόρη, τον γιο «που να έτσι, από μέσα μου βγήκε», τις φίλες με αστεράκι, τους γονείς «μη μας ακούσει η μαμά από το χώμα», τον Κύριο που ήθελε να είχε τον έλεγχο ακόμα και στο τηγάνι, που έκλεισε την πόρτα και πήγε, κάπου καλύτερα; Η Άλκηστις ξέρει ότι πουθενά δεν είναι καλύτερα να πας, ότι η ώρα πάντα
περνάει και ότι περιμένει, ένα ζευγάρι χέρια να τη γλιτώσει από τα κλάματα. Από τα πράγματα. Τώρα το ξέρεις κι εσύ.
                                                                Στέργια Κάββαλου







Γυναίκα ετών 45. Τόσα χρόνια και δεν πήρε το μάθημα... ‘’μην ξεχάσεις τα κλειδιά σου ‘’. Το σπίτι ολομόναχο. Η κλειδαρότρυπα της κλείνει προκλητικό μάτι. Στήριξε την ελπίδα στο σπλάχνο της. Το περιμένει. Ανοίγει κουβέντα, με τον εαυτό της. Όχι. Δεν θυμάται τα παλιά. Δεν παραπονιέται. Και ναι, όχι. Δεν είναι ο μονόλογος απολογία, ούτε καταγγελία. Τα λόγια απλά προκύπτουν. Όπως και η ζωή.

Μεταμοντέρνα, νευρωτική γυνή μέσα σε σκληρό αστικό περιβάλλον. Καταθέτει αλήθειες. Σκοντάφτει σε πληγές. Κινούμενη άμμος, είναι. Θολή ταυτότητα, έχει. Το έχειν και το είναι.

Μέχρι τώρα, με την ορμή μιας ενηλικίωσης που δεν ερχόταν ποτέ άρπαζε το μαχαίρι που την πλήγωνε και το έκανε καθρεφτάκι για να βάλει το κραγιόν. Τώρα, επιδιώκει να οριοθετήσει τον εαυτόν της και τα θέλω της.



Άλκηστις, κι αν θες να ‘χεις όλο τον τίτλο ΆΛΚΗΣΤΙΣ (ο μονόλογος της εξώπορτας). Θεατρικό έργο της Στέργιας Κάββαλου. Ανεβαίνει στο θέατρο, Διθύραμβος, (Λητούς, 6, πλατεία Αγίας Λαύρας στο Μαρούσι), από τις 5 Δεκεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00, και θα κατέβει, όταν η συγγραφέας και η πρωταγωνίστρια το αποφασίσουν. Η σκηνοθεσία και ερμηνεία ανήκουν στην Έφη Νιχωρίτη. Σκηνικά και κοστούμια είναι της Αγγελικής Δημουλή. Την μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιώργος Μυλωνάς και οι φωτογραφίες είναι του Θανάση Μπαρλαγιάννη.

Το θεατρικό κυκλοφορεί και σε βιβλίο από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Τηλέφωνα για κρατήσεις 210-6106897, 6977397799.

Be there

                                                    Μαίρη Γεωργιοπούλου




         Έφη Νιχωρίτη                                         Στέργια Κάββαλου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου